Vašu ratolesť prevalcovala prvá nešťastná láska?

Váš malý poklad vyrástol. A už má aj zlomené srdce. Čo s tým?

29.04.2015 17:00
láska, deti, spolužiaci Foto:
Prvá láska dokáže potrápiť.
debata

Prvá láska dokáže dieťa poriadne potrápiť. A hoci sa tento problém zdá byť dospelému viac úsmevný ako vážny, pre dieťa ide o silný emocionálny zážitok, s ktorým si možno samo nevie poradiť. Ako mu byť nápomocná?

Berte to vážne
Hoci ako mama viete, že neopätovaná láska čoskoro prebolí a vaša ratolesť bude čochvíľa zaľúbená do niekoho iného, v žiadnom prípade to nezľahčujte. Smútok je skutočný, city veľké. Ak za vami príde a zdôverí sa vám, v žiadnom prípade nemávnite rukou a neodbite ho slovami: „Takých lások ešte bude“. Ak mu nevenujete pozornosť, druhý raz sa vám už nezdôverí.

Prejavte pochopenie
Ukážte vášmu dieťaťu, že ste tu preňho. Jeho prejavy smútku, apatiu či zlosť tolerujte. Buďte ústretová, keď bude mať doma zrazu viac návštev, zrejme si o svojom sklamaní musí pohovoriť aj s kamarátmi. Ak chce, aby ste ho počúvali vy, vyhovte mu. Možno očakáva aj objatie, chce cítiť blízkosť človeka, mamy.

Emócie neberte osobne
Pod vplyvom emócií môže reagovať podráždene či apaticky. Nerobte z toho hneď scény. Iste, ak už jeho zlosť či prejavy sú „za hranicou“ upozornite ho, ale nesnažte sa vyvolávať hádky kvôli tomu, ako sa správa. Doprajte mu čas, aby sa so zlomeným srdcom vyrovnalo.

Podeľte sa o svoje zážitky
Vášmu dieťaťu môže pomôcť, ak mu porozprávate o svojej prvej láske, o trápení, aké vám spôsobila. Ratolesti sa tak viac priblížite a môžete jej nenásilne poskytnúť aj návod, ako sa s tým vysporiadať.

Stanovte hranice
Prejavte mu pochopenie, na druhej strane aj jeho „trápenie“ musí mať isté hranice. A nedovoľte, aby svoj stav zneužívalo. So zlomeným srdcom sa dá chodiť do školy, aj sa dá pomôcť v domácnosti. Je prirodzené, že prvá nešťastná láska ho „prevalcuje“, ale zasa by sa malo rýchlo „otriasť“ a ísť ďalej. Podporte ho v tom!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #zlomené srdce #tínedžer #trápenie #mama

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...