Tvrdohlavé dieťa. Ako na neho?

Kto by nechcel mať doma milého poslušného anjelika? Namiesto toho sa vám neraz doma preháňa zaťatý čertík.

19.04.2015 08:00
tínedžer, dospievanie, výchova Foto:
Nenechajte sa vtiahnuť do manipulatívnej hry svojho dieťaťa.
debata

A vy, len čo od vášho potomka niečo chcete, a on má na vec iný názor, ocitáte sa na mínovom poli.

Potomok s vami odmieta akúkoľvek konštruktívnu debatu. Prečo? Lebo to chce inak. Dohodnúť sa s tvrdohlavým dieťaťom na kompromise nebýva vôbec jednoduché. Čo robiť? Nedať mu jednoducho na výber alebo skúšať „ťahy“, aby ste dieťa dostali tam, kam chcete?

Paulína (45), mama 15 ročného Martina

„Môj syn bol veľký "nejedák“. Mohla som robiť čo som chcela, on nielenže nejedol, on ani neochutnal. Kým som pochopila, že moje dieťa mnou manipuluje cez jedlo, trvalo mi to pár rokov. Robila som totiž chybu väčšiny mamičiek, ktorých deti nechcú jesť. V snahe, aby Martin niečo zjedol a nezomrel od hladu (áno, toto som si naivne myslela, že sa môže stať), ponúkala som mu niekoľko druhov jedla. Bezúspešne. On si i tak nakoniec presadil, že som povolila a dala mu zjesť tatranku alebo horalku. Samozrejme, táto strava sa čoskoro ukázala ako nevhodná a skončili sme na gastroenterológii. Tam mi lekárka vysvetlila, že za svoju 30 ročnú prax jej ešte žiadne dieťa nezomrelo na podvýživu a o Martina sa rozhodne báť nemusím. Priznávam, nešlo to hneď, aj ja som sa musela naučiť „nedovoliť“. Postupne sa nám to však podarilo."

Päť rád ako na tvrdohlavca:

1. Nenechajte sa vtiahnuť do jeho manipulatívnej hry a buďte o krok vpred. Dieťa totiž bude skúšať iba do tej miery, pokiaľ sa mu bude dariť.
2. Stojte si za slovom. Ak raz rodič povie, že dieťa niečo nesmie/ musí, nie je vhodné, aby pod tlakom scén zmenil svoje rozhodnutie.
3. Naučte sa scény zvládať s chladnou hlavou. Vieme, nie je to jednoduché, najmä, ak sa vaše dieťa tvrdohlavo dožaduje niečoho na verejnosti. Skúste však „predýchať“ a pokojne vysvetľovať prípadne situáciu obrátiť na žart.
4. Pokyny pre dieťa formulujte jasne a jednoznačne. Dieťa nie vždy rozumie abstraktným a nejednoznačným pojmom a tak, ak od neho niečo chcete povedzte mu to tak, aby rozumelo.
5. Nepomáha vysvetľovanie a kompromis je v nedohľadne? Skúste na čas dieťa ignorovať, nevšímať si ho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #tínedžer #tvrdohlavosť

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...