Párový terapeut radí: Ako nenechať manželstvo zahynúť

Manželstvo... Na začiatku je radosť, krásny pocit, sen, predstava v bielom... Keď sa rozpadne, končí slzami. A manželstvá sa rozpadajú čoraz častejšie.

21.04.2015 09:30
manželstvo, šťastné manželstvo Foto:
A žite šťastne, až kým...
debata

Párový terapeut Peter Pearson z kalifornskej Couples Institute pre anglický Business Insider vymenoval štyri nezdravé postupy, ktoré pre manželstvo znamenajú priepasť a veľmi ľahko ho zruinujú. Pripomeňme, že slovenská štatistika hovorí už o každom druhom manželstve, ktoré končí rozvodom.

Partner sa musí zmeniť!

V mnohých manželstvách funguje takýto pračudesný prístup. Všetko, čo robí jeden, je v poriadku, kým všetko, čo robí ten druhý, je problémom. Vyúsťuje to k myšlienke, že „zlý“ partner sa musí zmeniť. „Veľa partnerov vraví: "Keď sa zmení ten druhý, zmením sa aj ja,“ uviedol Pearson. S týmto postojom však stratia obaja. Zmeny sa musia riešiť súčasne a na oboch frontoch.

Stiahnuť sa do svojej ulity

(Nie) je to riešenie: Stiahnuť sa pred partnerom a kontakt s ním obmedziť na minimum. Dôvodom takéhoto konania býva strach zo zranenia či ublíženia. Ale aj mlčanie toho druhého zraňuje. Ak nie viac. Nemá totiž šancu dozvedieť sa, aký je ten druhý nešťastný. Pearsonova rada: „Otvorte ústa! Povedzte svoj názor! Hovorte s ním o tom, čo je dôležité. Zdieľajte svoje myšlienky – aj za cenu, že spôsobia bolesť alebo sa budete cítiť trápne.“

Zakotviť v rutine

Rutina ruinuje vzťahy, partnerské aj manželské, to pre nikoho nie je novinka. Častokrát sa vo vzťahu dostane do popredia rutina pred zvedavosťou. Pearson sa domnieva, že mnohým párom chýba vo vzťahu pocit zodpovednosti. Je mylný predpoklad, že niekto, s kým sme dlho, nás už pozná ako „staré boty“ a tým pádom predsa vie, čo chceme. „Čítanie myšlienok je veľmi nespoľahlivá forma komunikácie,“ upozornil ďalej Pearson na chybu, ktorá ruinuje vzťah. Napriek tomu ju však mnoho párov „veselo“ praktizuje.

Príliš sa prispôsobovať

… nie je dobré. Každý človek má predsa svoje návyky a preferencie. Vo vzťahu to začne byť problematické vtedy, keď jednému začne niečo prekážať, no neprehovorí o tom. Nechá to „plávať“. Pearsonova rada: „Nesnažte sa dať zakaždým tomu druhému za pravdu, neprispôsobujte sa príliš, neustupujte za každú cenu. Ale buďte láskaví a vždy ochotní komunikovať. A najmä, buďte pripravení robiť kompromisy.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #rozvod #komunikácia #rutina #kompromis #ústupok

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...