Keď učiteľ robí rozdiely

Život nie je spravodlivý. My dospelí, to už samozrejme vieme dávno. No, ak sa s nespravodlivosťou stretne školopovinné dieťa, určite to jemu ani rodičom nepridá úsmev na tvári.

10.04.2015 17:00
škola, vzdelávanie, učiteľ Foto:
Aj učiteľ je len človek, ktorý má chyby.
debata (1)

Nie je žiadnou novinkou, že s prvou nespravodlivosťou sa dieťa pravdepodobne stretne už na základnej škole. Nuž, nie každý má to šťastie prechádzať ročníky s milou, obetavou, príjemnou učiteľkou bez predsudkov a s dostatočnou morálkou. Áno, mala by to byť samozrejmosť. Bohužiaľ, nie je. Aj učiteľ je len človek, ktorý má chyby.

Aké máte skúsenosti s robením rozdielov v škole vy?

Zuzana (41) spomína na svoje školské začiatky: „Keď som bola druháčka na základnej škole, mala som spolužiačku a zároveň kamarátku, ktorá sa učila rovnako dobre ako ja. Nie len dnes je dôležité, kto sú vaši rodičia. Rovnako to fungovalo aj v časoch komunizmu. Moja mama bola predavačka a otec šofér. Sylviin otec bol inžinier, riaditeľ veľkého podniku u nás v meste. Napriek tomu z nás boli kamošky. Raz sa stalo, že hoc sme boli obe jednotkárky, dostali sme s písomky štvorky. Silvia sa rozplakala. Učiteľka na to poslala cez prestávku všetky deti z triedy von. Ostala v nej len ona a moja kamarátka. Po návrate mala moja kamarátka štvorku opravenú na dvojku a veselo sa usmievala. Vtedy som naozaj pocítila veľkú krivdu. Sťažovanie sa na učiteľku nepomohlo.“

„Nie je to tak dávno, keď som riešila podobný problém s mojim 8 ročným synom. V septembri k nim do triedy pribudlo "celebritné“ dieťa. Na tom by naozaj nebolo nič výnimočné, veď bývame v Bratislave a celebrít je tu ako maku. Problém bol v tom, že učiteľka automaticky začala potomka slávnej osobnosti zvýhodňovať. Kým všetky deti za vyrušovanie dostali poznámku, „prominent“ bol iba napomenutý. Keď si deti zabudli napísať domácu úlohu, dostali automaticky päťku. Preferované dieťa dostalo zas iba napomenutie, maximálne poznámku v žiackej knižke. Deti sa medzi sebou poškriepili? Učiteľka si zastala dieťa slávnej mamičky. Keď už bola situácia naozaj neúnosná, riešili sme to s učiteľkou aj riaditeľom. Bezvýsledne. Tak som iba poučila svoje dieťa, aká je realita života…" Rozčuľovala sa ešte i dnes mamička druháka Marka.

Ivan nikdy nezabudne, akú hanbu zažila jeho sestra, keď sa bola sťažovať v škole. „Sestra kedysi dávno riešila rovnaký problém. Neterke sa zdalo, že učiteľka uprednostňuje iné deti pred ňou. Cítila nespravodlivosť, myslela si, že jej učiteľka krivdí, najmä na písomkách. Sťažovala sa mame, mojej sestre, že ona nikdy nebude mať dobrú známku, nakoľko nepatrí k obľúbencom pani učiteľky. Sestra sa samozrejme bola sťažovať. Odišla však s hanbou, lebo naozaj zistila, že jej dieťaťu nikto nekrivdí, ona naozaj na písomke nevie to čo iné deti.“

Päť rád čo robiť, keď máte pocit, že vášmu dieťaťu v škole krivdia:

1. Zaujímajte sa o výsledky v škole aj o vedomosti vášho potomka priebežne.
2. Porozprávajte sa s ním, v čom vidí problém, prečo sa mu zdá, že učiteľ je nespravodlivý.
3. Zájdite za učiteľkou, ktorá predmet učí.
4. Ak to nepomôže, porozprávajte sa s triednou učiteľkou.
5. Myslíte si, že ste naozaj v práve? Obráťte sa na riaditeľa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #uprednostňovanie #vzdelávanie #nespravodlivosť

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...