Zlé známky v škole? Ako dieťaťu pomôcť?

Dieťa si častokrát so známkami nevie poradiť samé, potrebuje pomoc rodiča.

25.03.2015 17:00
žiaci, škola Foto:
Chodí vaše dieťa zo školy so zlými známkami?
debata

Zlé známky rodičov rozhodne netešia, ale deti sú z nich častokrát v oveľa väčšom strese. Majú strach sa priznať, že opäť „zlyhali“. Keď nosia domov zlé známky opakovane, treba im skôr pomôcť, než sprísniť pravidlá.

Kde je problém? Skúste si spolu s dieťaťom sadnúť a nájsť odpoveď na túto otázku. Prejdite si s ním úlohy a prídete na to, že v niektorých veciach má medzery. A že sa to s ním iba dlhodobo vezie. Vysvetlite mu všetko, čomu nerozumie a opäť si prejdite zadané úlohy. Uistite sa, že váš potomok pochopil, kde robil chybu. Buďte mu poruke dovtedy, keď sa vaša snaha neukáže aj na lepších známkach.

Nie vždy sa to podarí takto jednoducho. Ak problémy so zlými známkami pretrvávajú, je na čase navštíviť učiteľa. Ohláste sa a žiadajte o stretnutie. Pozor! Vždy si vypočujte pozorne obe strany, detské vyjadrenie „sedí na mne“ berte s rezervou. Učiteľ nemá prečo na vašom dieťati „sedieť“, ale isté nedorozumenia v konverzácii učiteľ – vaše dieťa môžu existovať. Práve rozhovorom s učiteľom môžete prísť na to, prečo daný predmet dieťaťu nejde.

Učiteľ môže navrhnúť riešenia, napríklad doučovanie. Ide však o to, aby ste so školou ťahali za jeden povraz. Dôsledne dohliadajte na to, aby sa vaše dieťa systematicky učilo a nechodilo do školy nepripravené.

Po náročnej práci mu doprajte oddych. Hoci chodí do školy, stále je to dieťa a to potrebuje mať čas aj na hru, svoje koníčky či kamarátov. Inak by bolo skôr znechutené. Jeho pokroky v škole si všímajte a nenechajte ich len tak. Vždy ho povzbuďte a zdôraznite mu, aké je šikovné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #škola #rodič #známky

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...