Kedy zasiahnuť do detskej hádky?

Deti sa hádkami učia riešiť konflikty, občas je dobré, nechať ich tak.

26.02.2015 15:00
hádka, deti, konflikt Foto:
Opäť sa vaše deti hádajú?
debata

Deti častokrát ukončia konflikt celkom jednoducho tak, že sa prestanú hádať a ďalej sa k sebe správajú, akoby sa nič nestalo. Aj keď sa jeden druhému ospravedlnia, situácia sa vyvíja ďalej tak, ako keby k žiadnej hádke ani neprišlo. Alebo sú prípady hádok, kedy ide jedno dieťa druhému z cesty. A to vtedy, keď sa pre jedno dieťa stáva situácia neúnosnou a dokáže to zvážiť. V takýchto prípadoch do konfliktov zasahovať netreba.

Ako má rodič zasiahnuť?

Rodičia by si v prvom rade mali uvedomiť – hádka je absolútne normálnym až prirodzeným prejavom správania. Deti sa učia riešiť konflikty, nastavujú isté hranice a takisto si budujú svoju osobnosť. Aj keď ste z takýchto hádok medzi deťmi značne nervózna, zamiešať sa do nich je vhodné až vtedy, keď už konflikt deti nedokážu vyriešiť samé alebo sa stávajú agresívnymi.

Ak už do sporu vstúpite, skôr sa zamerajte na to, aby ste deti učili, ako konflikt vyriešiť. Diskutujte s deťmi o tom, ako k situácii došlo, aké motívy ich viedli k hádke.

Deťom môžete pomôcť vyriešiť konflikt otázkami typu: „Čo môžete urobiť preto, aby ste boli spokojní obaja?“ či „Čo by si mal urobiť práve teraz?“. Takto deti nasmerujete k riešeniu bez toho, aby ste sa dostali rovno pod paľbu ich sťažností a kriku.

Niekedy pokojná stratégia nefunguje a deti vyžadujú dospelého rozhodcu. Je to bežné najmä u malých detí, ktoré sa chcú napríklad hrať s rovnakými hračkami. Pozor na to, aby ste neuprednostnili vždy mladšie dieťa, to by nebolo správne a poctivé voči staršiemu.

Mali by ste deťom ponúknuť kompromisné riešenie a ukázať im, ako fungujú dohody. Spočiatku môžu protestovať, ale práve týmto spôsobom sa naučia, ako sa dohodnúť, nájsť schodnú cestu bez toho, aby sa hádali či bili. Chce to vašu trpezlivosť, vysvetľovanie a dohľad.

Dôležité je deťom prízvukovať, že občas sa poháda každý, aj dospelý. Ale treba si priznať chybu, to nie je žiadna hanba a následne sa ospravedlniť. Takto sa „stratí“ mnoho problémov bez zbytočných stresov a večných „dohováraní“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #hádka #konflikt #rodič

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...