Nechcem dojčiť. Rešpektujte ma!

V každej reklame na umelé mlieko nájdete odkaz, že dojčenie je to najlepšie pre dieťa.

09.01.2015 17:00
dojčenie, výživa, materské mlieko Foto:
Dojčenie by malo byť slobodným rozhodnutím matky.
debata

Od mamy, svokry, sestry, kamarátky, kolegyne či dokonca svokra sa dozviete, že dojčenie je pre vaše dieťa nevyhnutné a ak mu ho nedoprajete stane sa z neho astmatik, alergik či dieťa s nižším IQ.

Už pred pôrodom každý zisťuje či plánujete dojčiť. Fóra pre mamičky sú plné tém prečo a ako dlho dojčiť svoje dieťa. Zvyčajne však končia hádkami medzi zástancami dojčenia a tými, ktorí rešpektujú slobodnú voľbu mamičky. Zástankyne dojčenia tvrdia, že mamičky, ktoré volia umelé mlieko sú len slabo informované, nemajú naštudované informácie o prospešnosti a podobne alebo sú to egoistické a pohodlné ženy, ktoré volia skvelú postavu pred blahom svojho dieťaťa. Nuž, nie vždy je tomu tak.

Andrea si pred narodením dcérky naozaj všetko naštudovala. Radila sa aj s laktačnou poradkyňou no, nik ju nepripravil na to, čo ju naozaj pri dojčení bude čakať. „Boli to neskutočné bolesti. Každé jedno priloženie dcéry k prsníku bolo pre mňa ako bodanie ostrých ihiel. Pri každom jednom pití môjho dieťaťa z prsníka mi tiekli slzy. Táto bolesť bola pre mňa neznesiteľnejšia ako samotný pôrod. Každý mi vravel, aby som vydržala, lebo je to dobré pre dieťa. Niekoľkokrát som si domov pozvala laktačnú poradkyňu. Všetko som robila správne, ale bolesť pretrvávala. Moja trpezlivosť skončila po mesiaci, keď som sa svojich prsiach nezniesla už ani tričko, o podprsenke nehovoriac. S dojčením som prestala.“ Andrea sa rozhodla, že pre jej dieťa bude rozhodne lepšie, keď bude mať pri sebe spokojnú, nevystresovanú a neubolenú matku, ako takú, ktorej jedinou myšlienkou dňa je to, ako prežiť ďalšie dojčenie svojho dieťaťa. Problém nastal hneď na druhý deň, keď to oznámila najbližšej rodine. Nik jej rozhodnutie nerešpektoval. Neustále sa jej niekto pýtal, prečo sa tak ľahko vzdala a či nie je schopná obetovať niečo pre svoje dieťa. Najskôr odpovedala, vysvetľovala až neskôr dospela k názoru, že je to zbytočné. A tak každú debatu o dojčení ukončila vetou: Nedojčím, rešpektujte to!

Nechcete dojčiť? Je to vaše rozhodnutie!

Päť pravidiel, ktoré vám pomôžu zvládnuť otázky o (ne)dojčení:

1. Nechcete dojčiť? Nedojčite! A pokojne si za tým stojte.

2. Nikto nemá právo posudzovať vaše rozhodnutia, kým „nekráčal vo vašich topánkach“.

3. Nebojte sa, nedojčením nebude vaše dieťa alergik, astmatik, ekzematik ani menej inteligentné.

4. Nemusíte hľadať výhovorky, buďte asertívne!

5. Nezúčastňujte sa diskusných fór na túto tému. Nikam nevedú a uberajú energiu a psychickú pohodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dojčenie #materské mlieko #dojčenská výživa

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...