Katarína Koščová: Na Štedrý deň sa v kuchyni 'melie' celá rodina

Kým väčšina Slovákov podľahne v decembri typickému predvianočnému stresu, speváčka Katarína Koščová nemá naň čas. Počas posledného mesiaca roka odohrá aj tri desiatky koncertov.

22.12.2014 09:30
Katarína Koščová Foto:
Speváčka Katarína Koščová.
debata (1)

„Je to už asi štvrtý alebo piaty rok, čo tak veľa hráme. Akurát za sebou máme 23 koncertov, minulý rok to bolo ešte viac,“ prezradila pre Pravda.sk. „Našťastie, nám to vyšlo tak, že už 22. decembra máme voľno. Zostali nám dva dni na to, aby sme sa nejako pripravili na Vianoce,“ pokračovala speváčka.

Ako to teda bude vyzerať? „Asi trošku stresu bude. Na Štedrý deň sa totiž stretáva u nás celá rodina, musíme vyraziť na veľký nákup a pripraviť domácnosť. Ale posledné roky nám to vyšlo tak, že sme domov prišli až 23. decembra. Teraz máme deň k dobru. Takže sme si aj s mojím mužom povedali, že deň pred Vianocami chceme byť len sami dvaja s naším synom Adamom. Aby sme sa tak nejako vydýchali z náročného pracovného tempa, aby sme sa upokojili a užili si jeden deň len v trojici a pripravili sa na to, čo príde 24. – teda, že dobehne celá família,“ vysvetlila s úsmevom Koščová.

Plný dom počas Štedrého dňa ju však napĺňa radosťou. „Všetci sa melieme v kuchyni a obývačke, ktoré sú spojené. Ja varím šalát, môj muž praží ryby, mamka varí kapustnicu,“ vymenovala. „Patrí to k vianočnej atmosfére a som rada, že sa stretneme celá rodina. Na Silvestra už potom budeme v pokojnejšom móde. Len s troma kamarátmi,“ pokračovala. „Celý december máme taký sociálny pretlak. Stretávame veľa ľudí, každý deň sme v nejakom inom meste a sme z toho trošku unavení, takže potrebujeme súkromie. Ale to si užívame až po Štedrom dni – ten musí byť veľký a rodinný,“ doplnila.

Čo sa týka tradícií, vraj žiadne špeciálne sa v rodine Koščovcov nedodržiavajú. „Už minulý rok som si hovorila, že by sme mali nejakú zaviesť. Možno len kvôli Adamovi. U nás je to tak, že máme bobaľky s makom, oplátky s medom. Štedrý večer spája celú rodinu – to je tradícia. S najbližšími kamarátmi máme aj takú predvianočnú – deň, tento rok to budú dva dni, pred Štedrým dňom sa stretneme a ideme všetci spolu do dobrej prešovskej reštauáracie. Dáme si večeru a porozprávame sa,“ prezradila Koščová, ktorá má za sebou profesne mimoriadne naplnený rok.

Na jeseň totiž vydala novinku Oknom, ktorú ocenili poslucháči aj kritika. Hneď po jej vydaní nasledovalo koncertné turné, kde Oknom poslucháčom predstavila aj s kapelou. December je však špecifický – vtedy totiž musí nový album, ale aj iné Katkine staršie skladby ustúpiť do úzadia a na rad prichádzajú najmä vianočné piesne, ktoré obsahovalo cédečko Štedrý večer.

„Nedávno nás zavolali hrať do Vrábľov a organizátor vyslovene žiadal aj skladby z Oknom, lebo sa mu páčia. Ale v decembri hráme takmer výsostne koledy, vianočné pesničky. Neprekáža mi to, práve prostredníctvom nich si užívam adventné obdobie, keďže ho netrávim doma. Zaujímavé však, je, že hoci ľudia na týchto koncertoch nepočujú nové piesne, po skončení si kúpia takmer rovnaký počet nových albumov ako vianočného albumu,“ prezradila Koščová.

Doma počas sviatkov vianočnú hudbu počúva tiež. „Úplne najradšej mám vianočný album od Diany Krall a nedávno som si kúpila cédečko s vianočnými pesničkami od Michaela Bublého. Zo slovenských mám zase asi najradšej nahrávku Paľa Haberu s Petrom Dvorským a Karlom Gottom,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #rodina #hudba #Vianoce #Katarína Koščová #tradícia

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...