Speváčka Misha: Americký trend rodiť plánovane v 40-tke sa mi nepáči!

Speváčka a dnes už aj fotografka Misha Paľová patrí k matkám, ktoré rodili neskôr, ako je bežné.

17.11.2014 08:00
Misha Foto:
Misha so svojimi dvojičkami - Miou a Nalou.
debata

Pre Pravda.sk povedala, že po dieťatku túžila desať rokov, no osud to zariadil inak. Mala 37, keď to spontánne vyšlo. Keď ešte nevedela, že čaká dvojičky, povedala si, že urobí absolútne všetko preto, aby sa dieťa narodilo zdravé. A keď sa dozvedela, že deti budú dve, hodinu plakala od strachu, či to jej organizmus dokáže uniesť. “Dávala som si dvojnásobný pozor na to, čo jem, ako žijem, či som v psychickej pohode. Obmedzila som všetky stresové veci, ktoré by mi v tom čase mohli do života prísť. Deti boli mojou prioritou.”

Je veľa žien, ktoré do 35-ky neporodili a nevybrali si to tak samy. Môže sa to týkať zdravotného stavu, okolností či nevhodného partnera. Tie by si neskôr, ak sa im otehotnieť podarí, mali nastaviť v hlave, že všetko bude v poriadku. “Dieťa sa mi narodí zdravé, pretože nefajčím, dávam si pozor, čo zjem a nestresujem sa pre nezmysly, ktoré neviem ovplyvniť,” odporúča žena, ktorá ani hodinu nestrávila v nemocnici počas tehotenstva a mala ukážkové hodnoty všetkých vyšetrení.

Radí však všetkým ženám, ktoré sú mladšie a zázemie majú, aby tehotenstvo zbytočne neodkladali. Nepáči sa jej tzv. americký trend plánovane rodiť v 40-tke, pretože telo matky už nie je v takej kondícii ako bolo pred dvadsiatimi rokmi.

Speváčka svoje dcéry vychováva po anglicky. Foto: Misha
Misha Speváčka svoje dcéry vychováva po anglicky.

Misha porodila dvojičky v 34 týždni z dôvodu, že mali veľa plodovej vody, čo sa dovtedy nezistilo. “Museli ísť von, tak mi to povedali a čo bolo najhoršie, v piatok trinásteho. Prosila som lekárov, kričala som “dnes nie”, ale bolo to nutné,” zaspomínala si na časy spred dvoch rokov a štyroch mesiacov. Už tri roky pred tehotenstvom jej lekári radili rozlúčiť sa so spontánnym pôrodom, pretože mala zlomený stavec na chrbtici. Deti porodila cisárskym rezom a pôrod prebehol bez komplikácií. Deti našťastie dýchali samy.

Speváčka schvaľuje, že sa na Slovensku investuje do rodičovských organizácií, ktoré podporujú rodiny predčasne narodených detí. Perinatologických centier máme na Slovensku šesť – v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a v Prešove. Veľa podľa nej robí prítomnosť matky v prvých hodinách či dňoch komplikovaného života. “Po cisárskom reze som nemohla byť pri deťoch hneď, musela som na ne čakať 24 hodín, pretože nebolo možné moju posteľ priviesť k inkubátoru,” vysvetlila.

Dnes majú jej dvojičky, dievčatká Mia a Nala dva roky a štyri mesiace. Misha je jediná, kto s nimi doma komunikuje po anglicky. “Máme to o to ťažšie, že ony vedia, že viem po slovensky, pretože sa po slovensky rozprávam s mužom a rodinou. No len čo na ne otočím hlavu, nerozmýšľam nad tým, ale automaticky prepínam do angličtiny,” opísala, ako to u nich vyzerá doma. Dodala, že deti rozumejú všetko, no predsa sa v polovici anglickej rozprávky začnú nudiť. Slovenskú vydržia počúvať o čosi dlhšie…

Mia a Nala nepatria k deťom, ktoré vyjedajú... Foto: Misha
Misha Mia a Nala nepatria k deťom, ktoré vyjedajú čokolády.

Misha priznáva, že život s dvojičkami je zaberák. Zvládli to však iné matky, povedala si, že to zvládne aj ona. A aká je matka? Bazíruje na zdravom stravovaní a pravidelnom prežime. Deti musia ísť poobede spať, dbá na pravidelné kŕmenie a kúpanie. “Náš tatino tento systém niekedy rozbije, ako asi všetci tatovia, lebo deťom dovolí čokoľvek (smiech), ale ja sa ich naozaj snažím stále chrániť pred sladkosťami – nikto k nám nechodí s čokoládkami. A tiež som na ne nikdy nezvýšila hlas.”

Čo je asi pre Mishu najťažší oriešok, je spánok, ktorý sa snaží dohnať. Zatiaľ sa jej to nedarí. “Dva a pol roka som poriadne nespala, pretože dcéry sa navzájom zobudia a zobudia aj mňa. Kým mne sa po takomto prebudení podarí zaspať za štyridsať minút, ony spia do piatich.” Výsledkom je, že Misha spáva denne tri-štyri hodiny. “Bojujem ako blázon, ale klopem na drevo, hlavne, že sú zdravé, aj keby som ďalší rok nespala.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #dvojičky #inkubátor #perinatologické centrum #plodová voda

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...