Škaredé slová vašich detí. Ako na ne reagovať?

Prídete s dieťaťom domov zo škôlky a ešte ani nezavriete dvere bytu a už vás prekvapí expresívny výraz vášho potomka. Nuž, dvere neboli to jediné, čo ste v tomto momente nezavreli.....

31.10.2014 11:00
škaredé slovo - nadávka - dieťa - hnev -... Foto:
Povedal aj váš potomok nepekné slovo? Jednou z taktík je to, že pošlete dieťa umyť alebo vypláchnuť si pusu lebo si ju zašpinilo škaredým slovíčkom.
debata

Keď pominie prvý šok z prekvapenia, ktoré vám spôsobil váš malý škôlkar, začínate premýšľať. Pýtate sa sami seba, kde to počul – veď doma sa tak nerozprávate. A ako na to vôbec reagovať? Nevšímať si dieťa, či trpezlivo vysvetľovať alebo naopak dať jednu výchovnú na zadok? Alebo inak.

Na pieskovisku či v obchode vám dieťa zahlási veľmi pikantné slovíčko a vy sa situáciu snažíte zachrániť vetou: „Peťko, takto škaredo sa nesmie rozprávať.“ A okamžite odpovie: „A ty tak môžeš rozprávať?“ V tom momente by ste sa asi najradšej prepadli pod zem.

10 pravidiel ako skoncovať s nepekným slovníkom detí:

  1. Zachovajte chladnú hlavu. Nakričanie na dieťa či capnutie na zadok situáciu iba zhoršia. Navyše, ak dieťa týmto spôsobom potrebuje upútať pozornosť, dosiahne, čo chce – všimli ste si ho!
  2. Zistite, kde dieťa škaredý výraz počulo. Bola to materská škola, deti na pieskovisku, starší súrodenec či nahnevaný starý otec?
  3. Spýtajte sa dieťaťa, či vie, čo dané slovo znamená. Väčšina malých detí ani len netuší význam rôznych expresívnych výrazov, no s obľubou ich používajú.
  4. Vysvetľujte! Trpezlivo a s láskou. Povedzte deťom, že nie je slušné používať takéto výrazy. Len vy máte v rukách to, aké slová si vaše dieťa osvojí a či ich bude aj naďalej používať.
  5. Dávajte si pozor na to, čo hovoríte. Aj vám sa občas môže stať, že poviete nie veľmi vhodné slovo či dokonca vulgarizmus. Snažte sa im však vyhýbať v prítomnosti vašich detí, lebo veľmi rýchlo môžete dopadnúť ako Peťkova mama.
  6. Ak sa nevhodné slovíčka opakujú u vášho dieťaťa často, dajte mu sankcie, napríklad zákazom pozretia si obľúbenej rozprávky.
  7. Zahrajte sa hru. Keď bude chcieť dieťa použiť „sprosté“ slovo, nech si zaň vymyslí vtipnú náhradu.
  8. Povedal aj váš potomok nepekné slovo? Jednou z taktík je to, že pošlete dieťa umyť alebo vypláchnuť si pusu, lebo si ju zašpinilo škaredým slovíčkom.
  9. Všímajte si, aké rozprávky či televízne stanice dieťa pozerá. I tam môže pochytiť slová, ktoré vám dvíhajú tlak.
  10. Na nepekných slovách dieťaťa sa nikdy nesmejte! I keď vám trhá kútikmi úst. Dieťa si totiž môže spojiť vulgarizmus s tým, že sa mu podarilo vás rozosmiať a bude ho používať častejšie. Veď ktoré dieťa nechce vyčariť úsmev na tvári rodičov?
debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #vulgarizmus #ako reagovať

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...