S kúpou školských pomôcok sa zbytočne neponáhľajte

Nákup školských pomôcok je vždy nočnou morou pre rodičov, pretože to vôbec nie je lacná záležitosť.

19.08.2014 15:00
žiak, prvák, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Platí to najmä pri prvákoch, ktorí si musia kupovať celú výbavu. Opotrebenie študijnej výbavy je však denným používaním rýchle, a tak platí, že každý rok treba viac-menej obmieňať väčšinu výbavy aj pri starších žiakoch.

Obchody sú už teraz plné všakovakých pomôcok, ale je dosť zbytočné nakupovať ich vopred. Každá škola má iné požiadavky, preto je lepšie počkať na to, čo žiakom v škole určia.

„Cena kompletného príslušenstva sa pohybuje rádovo v desiatkach eur,“ spresňuje Svetlana Tarageľová, riaditeľka ZlavaDna.sk. Výpočet potrebných pomôcok je dlhý. Začína od aktoviek či školských batohov, cez nákup písacích potrieb, zošitov, dosky, až po box na desiatu či vrecko na úbor. Podľa Svetlany Tarageľovej môžu rodičia ušetriť tak, že si kúpia celý balíček produktov. Nebudú napríklad kupovať zvlášť perá, ceruzky, zošity, ale kúpia všetko v balíčku písacích potrieb.

Kompletné balíčky sa oplatia. „Napríklad celá výbava pre žiaka u nás po zľave stojí 49,90 eura. Ide o tašku, dosky na zošity a knihy, vrecúško na cvičky, ale aj písacie a potreby na maľovanie. Kúpiť sa tiež dajú balíčky jednotlivo, písacie potreby máme od 5,95 eura alebo samostatnú školskú tašku od 13,79 eura,“ informuje Tarageľová.

Svetlana Tarageľová tiež upozorňuje na správny výber školských pomôcok. „Netreba sa pozerať len na cenu, ale aj na kvalitu produktov. Výborným príkladom sú školské tašky, ktoré môžu pri nekvalitnom spracovaní poškodiť chrbticu dieťaťa. Vyberáme preto produkty s kvalitným spracovaním, aby nebolo zdravie detí ohrozené.“

Hravé, kreatívne a praktické. Práve tieto tri slová najlepšie vystihujú trendy vo výbave pre žiakov a študentov na tento rok. Vybrať pomôcky, ktoré sa deťom budú páčiť a zároveň im uľahčia prvé dni v škole, však nemusí byť vždy jednoduché. Preto napríklad vo vybraných hypermarketoch Tesco pomôžu rodičom pri výbere zvlášť určení asistenti predaja pre sortiment školských potrieb."

Často je problém so školskými zošitmi. Školské zošity rozlišujeme podľa veľkosti – A4, A5, A6 a podľa počtu listov – 10-, 20-, 40-, 60-, 80-listové.

Väčšinu zošitov vyrába spoločnosť Notes, ktorá ich má spolu s blokmi a zošitmi pre starších študentov vo svojom portfóliu viac ako sto. Pre malých školáčikov (prvákov, druhákov) sú určené predovšetkým zošity A5, 10-listové. Vyšší počet listov (20, 40) rozmeru A5 nájdeme v školských taškách tretiakov, štvrtákov. Starší žiaci spravidla využívajú kombináciu oboch rozmerov (A5 a A4), počet listov prispôsobujú požiadavkám toho-ktorého predmetu. Napríklad chýbajúce učebnice je nevyhnutné nahradiť poznámkami na vyučovacej hodine. Tu sa teda využijú tie najhrubšie A4 zošity. Zošity veľkosti A6 požívajú všetky ročníky, či už na zapisovanie rôznych odkazov a poznámok, alebo cudzích slovíčok pri výučbe jazykov.

Na ľahšiu orientáciu v zošitovom sortimente sa používa označovanie trojciferným kódom napr. 544, 1. číslica určuje formát zošita, v tomto prípade A5, 2. číslica určuje počet listov, v tomto konkrétnom prípade 40 listov a posledná číslica určuje druh liniatúry. V našom prípade číslica 4 znamená, že v zošite je použitá 8 mm liniatúra. Základné druhy liniatúr majú nasledujúce číselné označenie: 0 – bez linajok, 1 – 20 mm linka, 2 – 16 mm linka, 3 – 12 mm linka, 4 – 8 mm linka, 5 – štvorček 5×5 mm, 7 – notová osnova, 10 – štvorček 10×10 mm.

„Vyhotovenie zošita ako jednej z najdôležitejších školských pomôcok je konzultované s pedagógmi, keďže vhodne zvolený druh zošita obdobne ako pero má vplyv na správny rozvoj schopnosti písania,“ zdôrazňuje Eva Levrincová, obchodná riaditeľka spoločnosti Notes. „Pre deti 1. ročníkov základných škôl je volená širšia liniatúra 20 mm, vzdialenosť medzi linkami sa postupne zmenšuje v závislosti od zvládnutia techniky písania až po 8 mm liniatúru, ktorá je všeobecným štandardom. V tejto súvislosti by som chcela upozorniť na zošity 511 s pomocnou linkou a 512 s dvoma pomocnými linkami, ktoré okrem precvičovania písania v nižších ročníkoch účinne využívajú aj deti so zníženou schopnosťou naučiť sa správne písať.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #školské pomôcky #žiak #vzdelávanie

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...