Čakať vďaku a ťažiť z úspechu detí – prianie mnohých

Sme presvedčení, že im dávame maximum, že vidia a ocenia našu snahu, lásku, nezištnosť.

06.02.2014 16:00
dieťa, víťaz, šport, voľný čas Foto:
Dajte dieťaťu slobodu a pocit, že je výnimočné.
debata

No aj vtedy, keď to myslíme dobre, ale máme svoje problémy a bloky, deti všetko vycítia. Možno sa nezachovajú hneď podľa našich predstáv, sú však rovnako ľudia ako my.

Neberme im názor, pocit…

Niekto nerobí celý život nič iné, len sa snaží zabezpečiť pre svoje deti to najlepšie čo vie, no i tak si s nimi nemá čo povedať, bočia od neho a o ich skutočných pocitoch sa dozvedá od partnera, ku ktorému majú viac dôvery… Miluje ich, rád by sa dožil opätovania tohto citu, ale čaká márne. Možno sa len príliš upína na to čo im dal a na to, že chce niečo späť. Rešpektujme ich názory a pocity, nič nečakajme, inak spoznáme chuť zbytočného sklamania.

Túžime po dokonalosti ratolestí

Je lákavé pýšiť sa všeobecne uznaným talentom svojho dieťaťa a „priživiť sa“ na jeho úspechu. Podporovať ho, lebo už dostalo uznanie od odborníkov a všetkým známym i celej rodine zvestovať svoje zásluhy na tom, čo dosiahlo. Hrdiť sa vlastnými schopnosťami, tvrdiť, že za jeho nadaním a úsilím sú hlavne gény. Pravda je však taká, že to s nami nemusí mať nič spoločné.

Vy ste prehrali, vaše dieťa môže vyhrať

Môžete byť vo vašom klane neprekonateľne úžasný talent, no takým sa môže stať i váš potomok a ešte lepšie zúročiť svoje nadanie. Doprajte mu to, buďte jeho oporou, majte pokoru pred všetkými okolnosťami. Verte, že on si je vedomý vášho vkladu do úspechu. Dajte mu slobodu, pocit, že si to zaslúžil, že je výnimočný a príde čas, keď vám ukáže, ako si to všetko váži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #dokonalosť #vďačnosť

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...