Nočné pomočovanie je liečiteľné, no nie samoliečiteľné

Ak sa päťročné dieťa v noci pomočí a ráno má mokrú plienku alebo postieľku, v prvom rade treba tento problém pomenovať.

01.06.2013 18:00
dieťa, spánok Foto:
S nočným pomočovaním má problém až 20 percent päťročných detí.
debata

Upozornila na to detská nefrologička Andrea Černianska z 1. Detskej kliniky DFNsP v Bratislave. Zdôraznila, že tento problém má až 20 percent päťročných detí, pričom 3 percentá tvoria 10–12-ročné deti, ktoré sa v noci stále pomočujú.

Nasledovať by mala návšteva lekára. „Nočná enuréza nie je psychologický stav dieťaťa. Dieťa nie je retardované, ani inak postihnuté, nerobí rodičom naprieky. Do piateho roka života je to normálne, no potom to už nie je fyziologický stav a už to treba riešiť. Dovtedy s tým nemáme dobré skúsenosti,“ objasnila ďalej nefrologička.

Ochorenie je liečiteľné, no nie samoliečiteľné. Aby bolo úspešné a trvalo čo najkratšie, musí byť vedené. Čím dlhšie totiž trvá, tým dlhšie trvá aj liečenie a následky sú dlhodobejšie. Najväčším problémom podľa lekárkiných slov bývajú práve rodičia. „Snažíme sa primäť ich k tomu, aby si tento problém pripustili a aby o ňom povedali lekárovi, pretože za nočné pomočovanie sa zvyknú ľudia hanbiť.“

Práve obvodný lekár, resp. pediater určí, či sa jedná o nočnú enurézu alebo sa za pomočovaním skrýva iný závažný stav. Na základe toho rozhodne, či dieťa bude liečiť on, alebo ho pošle k ďalšiemu špecialistovi. Černianska zo svojej praxe pozná aj prípady rodičov, ktorí sa s týmto problémom nechcú „pochváliť“, no lekári ho tušia, pretože dieťa je ustráchané, nechce ísť do školy v prírode alebo prespať ku kamarátovi. Vtedy kladú otázky. „Niekedy sa pýtame, či ich musia v noci zobudiť a vtedy priznajú, že to robia a práve preto sa dieťa nebudí mokré. Ale ani toto nie je správne riešenie problému,“ upozorňuje nefrologička.

Keď sa lekári porozprávajú s rodičmi, na rad príde dieťa. Väčšina z nich o tom logicky nechce hovoriť, berú to ako čiernu stigmu na svojom tele, cítia sa smradľavo, menejcenne a previnilo, že rodičia sú z ich problému nešťastní. Preto je podľa nefrologičkiných slov anamnéza občas zdĺhavá a častokrát trvá dlhšie ako ďalšie vyšetrenia. Na základe krvi a moču lekári potom zisťujú, či dieťa nemá iné ochorenie, ktoré ho robí na pomočovanie náchylným.

Dôležitou indíciou v liečbe enurézy je aj pitná a mikčná karta. Keď sa dieťa narodí, je dojčené. Má 24 hodinový prísun tekutín a aj obličky vylučujú 24 hodín kontinuálne moč. Deti majú na rozdiel od dospelých hlboký spánok, takže sa nedokážu v noci zobudiť na podnet, že majú plný močový mechúr. A preto musí rodič zabezpečiť, aby sa moč v noci nevytvoril. Na to slúži pitná a mikčná karta. Z praxe Černianska vie, že je veľa detí, ktoré ešte po ôsmej hodine večernej vypije 250 ml kakaa či čaju, ktorú bude mať v močovom mechúri do rána (kapacita v tomto veku je 150–200 ml). Ak je preplnený, hlave príde signál „niečo ma tlačí“, no dieťa sa nezobudí a pomočí sa do postele. Nefrologička odporúča rodičom detí, ktoré problém pomočovania trápi, posunúť posledné tekutiny z ôsmej hodiny na šiestu, resp. aby pred spaním nepili aspoň dve hodiny.

Veľmi dôležité je aj samotné močenie. Čas, kedy sa dieťa pred spaním vymočí nie je až taký dôležitý, ako kvalita močenia. „Chlapci sa nevymočia postojačky dokonale, lebo nedokážu uvoľniť svaly panvového dna. Preto odporúčam, aby močili posediačky,“ radí Černianska. Sedenie na záchode by malo byť pohodlné, nohy v pravom uhle, tz. podložené podložkou alebo stolíkom.

Až keď žiadno z vymenovaných opatrení nepomôže v tom, aby sa dieťa budilo suché alebo vidno len minimálne úspechy, pristupuje sa k farmakologickej liečbe. Nefrologička zdôrazňuje, že je bezpečná, účinná a jej výhodou je, že pôsobí len počas noci. „Je to hormonálny liek, ale keď ho dieťa užije večer, o šiestej už je z organizmu vyplavený a ďalej naň nepôsobí.“

debata chyba

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...