Šport je u detí lepšia prevencia nadváhy ako diéty

Ak rodičia privyknú dieťa na šport, obezita ho pravdepodobne neohrozí.

05.09.2011 10:31
Dajte deti na šport, nedovoľte im nudiť sa Foto:
Šport je u detí lepšia prevencia nadváhy ako diéty
debata

Tvrdí to lekárka Jitka Kytnarová z kliniky detského a dorastového lekárstva Všeobecnej fakultnej nemocnice.

Ako endokrinologička sa zaoberá prevenciou a liečbou obezity u detí. Podľa odborníkov z projektu www.zijzdrave.cz je šport v detskom veku dokonca výhodnejšou prevenciou nadváhy ako obmedzovanie v jedle.

Nadbytočné kilá majú už predškoláci. Obéznych detí pribúda, súvisí to podľa lekárky s nezdravým životným štýlom. Polovica slovenských detí neraňajkuje, tri štvrtiny aspoň raz denne maškrtia, stále viac detí sedí pri počítači alebo televízie.

Varujúce podľa Kytnarovej je, že zhruba tretina obéznych predškolákov a polovica obéznych školákov si nesie problémy s váhou do dospelosti. „Najúčinnejšu prevenciu majú v rukách ich rodičia – ide o dostatočný pohyb a šport,“ pripomenula.

V prípade detí vraj nehovorí o diéte, tá patrí podľa nej až do jedálnička dospelých. „Nehovorím s nimi o diétach, ale učím ich zdravo jesť, to znamená, že v ich jedálničku môže byť v rozumnej miere všetko,“ povedala. K pravidelnému a zdravému pohybu patrí aj pestrá strava. Dieťa preberá stravovacie návyky svojich rodičov, rodina je mu vzorom.

Ak rodičia zanedbajú prvé varovné príznaky neúmerného priberaniu svojho potomka, dostáva sa dieťa do bludného kruhu, z ktorého sa len ťažko vymaňuje. Naberá na váhe, s rastúcou hmotnosťou sa mu horšie hýbe, a tak pohyb vyhľadáva čoraz menej.

Dieťa, ktoré si obľúbilo nejaký šport, trávi výrazne menej času pri počítači alebo televízii. To je podľa lekárky prvý krok k tomu, aby nepriberalo.

Problém býva s ponukou športového vyžitia, dve hodiny školského telocviku nestačí. Športové krúžky sa zase často zameriavajú na výchovu talentov. Obézne dieťa tak máva problém sa niekde do športovej aktivity zapojiť.

„Školské športovanie a telocvik deti často nebaví, preto je potrebné zabezpečiť im pohyb, ktorý ich bude skutočne baviť – či už ide o hry s kamarátmi pod holým nebom alebo športový krúžok v škole,“ zhrnula lekárka.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...