Desaťročný Zoro: Steva Jobsa poznajú všetky deti

Zoro má štyri staršie sestry, z ktorých len jedna, Dominika, sa zaujíma o digitálnu techniku.

12.02.2012 06:58
Desaťročný Zoro: Steva Jobsa poznajú všetky deti Foto:
Desaťročný Zoro: Steva Jobsa poznajú všetky deti
debata

Potvrdzuje to predpoklad, že o tieto veci majú väčší záujem chlapci. Zoro to však zároveň vyvracia: „V našej triede je to, myslím, rovnaké. Dievčatá a chlapci sa zaujímajú o digitálne prístroje rovnako. Je nám to prirodzené. V triede má každý mobil a všetci si navzájom poznáme svoje čísla. Bez toho si život naozaj neviem predstaviť. Koľko ráz sa potrebujem niečo opýtať, čo sa týka úlohy alebo nejakej školskej záležitosti. Som tiež zvyknutý, že cestou zo školy zavolám mame. Mobil mám rád a je mi jedno, akej značky je. Hlavne, že slúži. Ja s ním napríklad veľmi rád fotím. Chodím po prírode a keď sa mi niečo páči, tak si to nafotím. Mám to potom stále pri sebe a kedykoľvek chcem, tak si to pozriem. Môžem to aj niekomu poslať… Na komunikáciu používame v triede aj e-maily, ale mobil mám radšej. Asi že je taký šikovnejší.
Nemám nejaké špeciálne túžby po všetkých digitálnych novinkách, ale viem o nich, samozrejme. Ja však radšej čítam z obyčajnej knihy ako z digitálnej. Tá digitálna kniha sa musí totiž nabíjať, a to sa mi zdá neprirodzené. Obyčajná kniha nič navyše nepotrebuje a vystačí si sama bez elektriny. To je ale všeobecný problém techniky. Či poznám nejakého vynálezcu elektroniky? Pravdaže, Steve Jobs, všetky deti ho poznajú. Založil firmu Apple, vymyslel počítač a všetky tie ostatné prístroje. Dal tomu dizajn. Neviem si predstaviť, že by som niečo takéto vedel vymyslieť. Obdivujem ho. Keby to všetko nevymyslel on a ďalší vynálezcovia, asi by to na svete inak vyzeralo. Bolo by to dobré aj zlé – ľudia by asi menej medzi sebou komunikovali, ale zase by sa asi častejšie prevetrali. Nesedeli by toľko doma a nepozerali na monitory. Ja si to viem skombinovať. Venujem sa aj športu, hrám futbal aj halový hokej, ktorý sa nehrá na korčuliach. Pohyb je dobrý, ale fajn je aj  zavolať hneď po zápase niekomu z mobilu.“

Generácia Z (Internetová generácia)
Ľudia narodená od začiatku 90. rokov až do súčasnosti. Prvá generácia, ktorá nepozná svet bez internetu, mobilných telefónov, mp3 prehrávačov a iných digitálnych zariadení, vďaka ktorým sú jej príslušníci navzájom stále prepojení. Deti generácie¤X alebo najstarších príslušníkov generácie¤Y. Používanie komunikačných technológií a médií, mobilov, inteligentných telefónov, dotykových obrazoviek, vecí ako iPhone, iPod, iPad, tabletov je samozrejmé – preto sa jej členom hovorí aj „digitálni domorodci“. Nie sú už limitovaní domácimi počítačmi, internet si nesú vo vlastných vreckách v mobile. Táto generácia sa teda kompletne narodila do éry postmoderny a globalizácie.

Text: hd pre Pravda magazín
Foto: archív detí

debata chyba

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....