Sú oblasti, kde to s pravdou netreba preháňať

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Konverzácie na diaľku sú užitočné iba na vyznávanie lásky, ak dvojicu oddeľujú kilometre. Ak je vo vzťahu problém, nikdy sa nevyjasní siahodlhým vypisovaním.

28.11.2014 15:00
láska, vzťah, problém Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zdravím, volám sa Tea, mám 22 rokov. Moja minulosť bola dosť pestrá. Veľa zábavy, koncertov a alkoholu. Priateľa som nemala, tak som bola voľná ako vtáčik, vtedy som netušila, že by som niekedy chcela mať aj dlhodobý vzťah. Škola ma bavila, a tak aj výsledky tomu zodpovedali. Stretli sme sa pred 8 mesiacmi na ulici. Išli sme partia niekam na pivo a kamarát ma prehovoril, nech si od neho vypýtam cigáro. Tak po ostýchaní som zakričala: „Heej, chlapec v čiapke, nemáš jednu cigaretu náhodou?“ A mal. Pekne som poďakovala a išla som ďalej, zhovárajúc sa s ľuďmi.

Teraz sme spolu 7 mesiacov a on má strašne obrovský blok prekonať moju minulosť, kedy som mala veľa sexuálnych partnerov a muži boli pre mňa tovar, nič hodnotné. Jednoducho som si svoje zlomené srdce musela vyburovať na každom chlapovi ako typická nahraná puberťáčka. Teraz mám priateľa, ktorý je chápavý, milý, ochotný, a navyše džentlmen. Rozumieme si, dopĺňame sa. Sme ako zladené hudobné nástroje. Milujem ho, ale jeho bariéra nás ničí. Keď sme sa rozprávali, tak mi povedal: „Vidím teba, ako ťa šukajú dvaja. Sále ma prenasleduje vidina, že si s niekým iným a nie si iba moja. To ma ničí a neviem, či to nedokážem ignorovať.“

Veľa sme sa o tom rozprávali, no márne, všetko bolo zbytočné. Nedokáže si ani len pripustiť, že je to normálna vec. Prišla som vďaka tomu na veľa vecí. Čo v živote chcem a čo nie. Ako chcem žiť a s kým. No nevie sa s tým zmieriť, že tých chlapov bolo dosť. Bohužiaľ si neviem dať rady, potrebujem pomoc, vďaka za radu vopred :)
Tea, 22

Tak v prvom rade, prestaňte túto tému riešiť vtedy, keď nie ste fyzicky spolu. Konverzácie na diaľku sú užitočné iba na vyznávanie lásky, ak dvojicu oddeľujú kilometre. Ak je vo vzťahu problém, nikdy sa nevyjasní siahodlhým vypisovaním. Môžete sa akurát zacykliť, uraziť, zabetónovať vo svojej krivde. Pretože to vyžaduje veľké majstrovstvo slova, ktoré by presvedčilo nášho partnera o tom, že sa síce mýli, ale stále je milovaný. Ja sám trénujem písanie každý deň, ale sporné veci vo vzťahu zo zásady už dlho nerozoberám písomne, lebo tam sa nedá vyhrať. Dá sa len prísť k ranám na duši a k niekoľkým vetám, ku ktorým sa môžeme vracať vo chvíľach, keď sa nám zdá, že nám je na svete príliš dobre a treba nám trochu si život vylepšiť zúfalstvom.

Takže ty s tým nezačínaj a ak s tým začne on, tak mu povedz, či by nemal čas ísť von do novembrového počasia na prechádzku a potom niekam na varené víno alebo niečo v tom zmysle. A tam sa o tom porozprávajte. A povedz mu toto: „Nedokážem vrátiť minulosť. Hoci by som to veľmi chcela. Keby som ťa stretla skôr, mnoho vecí by bolo inak. Ale stretla som ťa teraz a mám ťa veľmi rada. S tebou som lepším človekom. Nedokážem zmeniť minulosť, no ako hovoria Američania, dnešok je prvým dňom zvyšku nášho života a je na nás, aký bude.“

No a okrem toho, že sa budeš naňho dívať vrúcnymi očami, tak by si mohla podotknúť dve veci – že ti to je ľúto, že máš za sebou také divoké obdobie (možno ti to ľúto nie je a berieš to tak, že to bolo normálne, lebo priateľa si nemala a nemala si sa komu spovedať – aj tak mu povedz, že ti to je ľúto, aby pochopil, že v tom nemieniš pokračovať) a ešte mu povedz, že on je zo všetkých z nich aj tak najlepší. V zmysle sexuálnom, samozrejme. Pretože za jeho „blokom“ môže byť aj strach z množstva konkurencie, z toho, že možno až tak celkom neobstál v tom porovnaní a čo bude potom, keď si to uvedomíš. Takže zmyslom toho, čo musí dostať tvoj priateľ do hlavy, je posolstvo: „Si najlepší a ja to už nikdy neurobím. Pretože ťa mám rada.“ Verím, že sa ti to podarí. Ak nie, tak aspoň budeš vedieť to, čo vedia všetci výskumníci sexuálneho správania: že ženy svoje počty sexuálnych partnerov delia a muži násobia. Sú proste oblasti, kde to s pravdou netreba preháňať.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problémový vzťah #Maxim E. Matkin #dlhodobý vzťah

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...