Priateľ mi zakazuje diskotéky

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Nevyhrocuj konflikt, ale nájdi spôsob, aby bolo po tvojom.

08.11.2014 14:00
disko, zábava, tanec, voľný čas Foto:
Spoločný tanec mnohým párom prospieva po všetkých stránkach.
debata

Ahoj, Maxim. Riešim závažnú dilemu. Mám 24 rokov a šesťročný vzťah. Priateľ ma chce každú chvíľu požiadať o ruku, ale máme pár problémov. Najväčším z nich je, že od začiatku nášho vzťahu som sa prispôsobovala a priateľ si na to zvykol. Pred rokom som stretla muža, ktorý mi otvoril oči a začala som nad vzťahom aj premýšľať a nebrať ho len tak, že je a hotovo. Zistila som, že mi kopec vecí nevyhovuje a cítim sa ako držaná v klietke alebo na vodítku. Ja mám rada tanec, vystriedala som niekoľko tanečných škôl, ale potom som prestala. Nemala som čas, lebo som chodila za priateľom, aby sme mohli tráviť čas spolu. On sa nemusel prispôsobovať. Ak som nedošla, vyčítal mi to, miesto toho, aby prišiel on za mnou. Uvedomila som si, že takto to ďalej nejde. Povedala som, že chcem chodiť na diskotéky, lebo ma to baví, chcem sa ísť odreagovať a nejdem tam nikoho hľadať a zoznamovať sa. Pre neho je to neprijateľné, ešte v začiatkoch mi povedal, že nech si vyberiem, buď diskotéky, alebo vzťah s ním. Samozrejme, že som si povedala, že tak kašlem na diskotéky a radšej budeme spolu, ale prišlo mi to ako vydieranie. Pred pár dňami som však na diskotéku išla (do poslednej chvíle ma ešte prehováral, či mi nie je blbé, že on je doma a ja sa idem baviť) a čakal ma hneď nato rozhovor o našej budúcnosti. Ako si to predstavujem a že on mi toto nebude tolerovať. Presviedčal ma, že nejde o žiarlivosť, že je to o bezpečnosti. Išla som tam pritom s kamarátom, ktorý ma strážil ako oko v hlave. Priateľ diskotéky nemá rád, lenže samu s kamarátkami ma tam pustiť nechce. Nepáči sa mi toto obmedzovanie a limitovanie, lebo ja som tolerantná a všade ho púšťam. Ja sa musím pýtať, či môžem ísť a podobne. Je to nevyvážené a mám pocit, že som ako mladšia sestra a nie rovnocenná partnerka. On chodí na chaty s kamarátmi/ka­marátkami, niekoľkokrát bol na byte. Mne tie chaty nevadia, verím mu, ale čakala by som, že keď má jeden veci tolerované, bude mať aj druhý. Stále hovorí, že vzťah je o kompromisoch, ale ja myslím, že ide o to, že je žiarlivý, chce ma mať stále pod dohľadom a bojí sa, aby som tam niekoho nespoznala a nezapozerala sa do neho. Bojí sa, aby ma nestratil a taktika, ktorú mal 6 rokov, že som nikde nechodila a nemala šancu spoznávať iných ľudí, mu veľmi vyhovovala. Že nech si nájdem iný koníček, čo môžeme robiť spolu. Veď musia byť aj iné veci, pri ktorých sa viem odreagovať, ako len diskotéky.
Prosím, poraď, čo robiť a či je normálne, aby partner svojej drahej určoval, či môže/nemôže niekam ísť, koľkokrát a podobne. Už som viackrát zvažovala, či to nenechať tak a nerozísť sa, ale som na neho príliš naviazaná a asi by som taký krok nevedela spraviť. Možno sa bojím, že čo keď nestretnem už nikoho a každý má nejaké muchy, ideál neexistuje, a tak zotrvávam v tom, čo mám. To, že je partner občas manipulatívny, som si všimla už dávnejšie, a jeho „možnosti výberu“ sú citové vydieranie, lebo vie, ako by som sa rozhodla, keby som mala dať do rovnice diskotéky a vzťah, takže je stále na koni.
Ema, 24 r.

Čo robiť? Nuž rozhodne sa zatiaľ nerozchádzaj, ale ani sa nevydávaj. Skôr skús skúmať dynamiku vášho vzťahu a to, či ste za tých šesť spoločných rokov nielen zostarli, ale aj dozreli. Ja osobne si myslím, že rôzne veci a činnosti by nám nemal dovoliť alebo zakázať náš partner, ale naše vlastné svedomie. Takže ak ty vieš, že ideš na diskotéku tancovať, lebo to máš rada, a nie sa ožrať a bezuzdne flirtovať, tak ti to tvoj priateľ nemá čo zakazovať alebo dovoľovať. Na druhej strane, bolo by hlúpe, keby sa kameňom úrazu inak dobrého vzťahu mali stať diskotéky. Ak máš rada tanec, tak okrem toho, že jednoducho raz či dvakrát za mesiac pôjdeš na diskotéku, prihlás sa aj do niektorých tých tanečných škôl, kam si kedysi chodila a spýtaj sa priateľa, či nechce chodiť tiež. To predsa nie je otázka bezpečnosti ani žiarlivosti, ale o radosti z pohybu a o jeho kultivovaní. Poznám viacero párov, ktoré chodia spolu na tango alebo salsu a prospieva im to po všetkých stránkach. Ako by povedala moja sestra Hysterka: Nevyhrocuj konflikt, ale nájdi spôsob, aby bolo po tvojom.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nevera #Matkin #nedôvera

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....