Manželka všetko len skrýva a klame

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Ak sa hocikedy rozplačete, to nie je dobré východisko ani na dobré manželstvo, ani na dobrý rozvod, ani na krok do nového života.

28.09.2014 14:00
láska, vzťah, problém Foto:
Zhlboka sa nadýchnite a celkom vážne a pokojne sa porozprávajte so svojou ženou.
debata

Dobrý deň, moja manželka by sa chcela rozvádzať, no ja nesúhlasím. Neviem, ako to napraviť, aby sme boli spolu opäť šťastní. Žili sme spolu hneď ako sme sa dali dokopy. Po 6 rokoch ideálneho vzťahu, kde sme mali len jeden problém (ja som mal prešľap, keď som si písal s jednou ženou a mal som sa s ňou stretnúť, no nestretol) sme sa zobrali a v kostole sme prisahali. Pol roka od svadby sa stretla s nejakým mužom. Zistil som to náhodou. Manželka si s ním písala (písanie bolo erotického charakteru) ešte pred svadbou a 3 mesiace po svadbe opäť začala, pritom pri mojom prešľape moralizovala. Začalo u nás peklo. Klamala, že si s ním už nepíše, že ona ani nevie ako sa volá, že ho chcela dohodiť pre kamošku a podobne. Nadával som jej, dokonca som ju opľul, vyhrážal, kričal a všetko možné. Očakával som od nej ospravedlnenie, ako som to urobil ja po mojom prešľape. No to neprišlo. Po 2 mesiacoch sa to upokojilo a ona zrazu začala s tým, že sa chce rozviesť. Šla aj do poradne, no bezo mňa. Všetky veci riešila s kamoškami, ja som strácal na význame. Asi po štyroch mesiacoch som z toho celého vytriezvel, zistil som, že ju aj po tom všetkom ľúbim, snažil som sa to zachrániť, no čím viac som jej dával najavo, že s ňou chcem byť, tým viac odo mňa odchádzala. Už pol roka sa to snažím urovnať. Zdôveril som sa aj našim, aj jej mame s vierou, že mi pomôžu, no ona trvá na svojom. Hovorí, že ja som chybu neurobil, len jej manželstvo nevyhovuje a chce slobodu. Neviem to zvládať a už nemám síl, schudol som niekoľko kíl, nič mi nechutí, rýchlo sa rozruším a začnem plakať. Viem, že to nie je moc chlapské, no ja ju veľmi ľúbim a neviem našich 6 rokov len tak zahodiť. K tomu máme komplikované majetky, veľkú hypotéku a je v tom aj rodičovský dom. Na mojich rodičov to celé zle vplýva, sú nešťastní a nepomáha to ani ich zdravotnému stavu. A ešte jednu vec som zabudol: V januári sme s manželkou mali debatu ohľadom dieťaťa. Ja som povedal nešťastnú vetu „Nechcem mať teraz deti“. Vychádzalo to z toho, že sme sa v novembri dohodli, že pôjdeme podnikať, no to sa nestalo. Ako som zistil, že ju skutočne ľúbim, tak som dostal pocit, že chcem dieťa. Všetci moji známi majú deti a rodiny. Jej kamarátky sú väčšinou samé a užívajú si život. Tým kamarátkam dávam veľkú vinu – nechcel som sa s nimi stretávať, pretože všetko, čo bolo medzi nami, vedeli aj ony, sú isté intímne hranice a tie boli porušené. Ja som urobil ešte jednu zlú vec a to, že som videl jej asi päťročnú komunikáciu s tým mužom, ktorú robili, keď ja som spal vedľa po tom, čo som prišiel zo stavby nášho domu. Teraz všetku komunikáciu robí cez mobil, má ho zaheslovaný, stále ho všade berie, všetko len skrýva a klame. Má 31 rokov, ja 35. Pracujem ako programátor, ona je učiteľka. Už si neviem rady.
Ondrej

Vo chvíli, keď ona komunikuje len s kamarátkami a cez mobil s bohviekým, keď tvrdí, že sa chce rozvádzať, keď ste vy na konci s nervami a vaše problémy rieši pol sveta, môžete urobiť len jedinú vec. Zhlboka sa nadýchnuť a celkom vážne a pokojne povedať svojej žene: „Mám ťa veľmi rád a chcel by som naše manželstvo zachrániť. Ospravedlňujem sa za nadávky a iné veci, čo ti mohli ublížiť. Chcel by som s tebou dieťa. Môžeme ísť do poradne. To však vyžaduje, aby si naše manželstvo chcela zachrániť aj ty a hovorila o tom predovšetkým so mnou. Ak náš vzťah zachrániť nechceš a naozaj túžiš po rozvode, ja súhlasím, nechcem ťa držať nasilu, poďme sa dohodnúť, ako doriešime majetkové záležitosti.“ A potom buďte pripravený na to, že povie, že sa chce rozviesť a vy musíte pozbierať všetky sily a v pokoji v rozvodovom procese spolupracovať. Alebo sa možno v situácii, keď jej otvoríte dvere, zrazu nebude cítiť ako v klietke a rozhodne sa s vami zostať. Ale pravdepodobnejší sa mi zdá prvý variant a ja vám želám, aby ste tých bolestivých niekoľko týždňov zvládli čo najlepšie. A nie je hanba zájsť za psychológom, aby ste sa dostali do lepšej psychickej kondície. Ak sa hocikedy rozplačete, to nie je dobré východisko ani na dobré manželstvo, ani na dobrý rozvod, ani na krok do nového života. Držte sa.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #nevera #Matkin #problémový vzťah

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...