Z manžela mám kŕče v bruchu

Dajte svojmu manželstvu ešte šancu, ak to nevyjde, rozvádzať sa môžete aj potom a v lepšej kondícii...

29.08.2014 12:00
manželstvo, vzťah, problém Foto:
Ak manželstvo škrípe, môže to byť veľmi nepríjemné.
debata (4)

Dobrý deň, som vydatá desať rokov, s manželom máme tri deti. Naše problémy začali po narodení prvých detí – dvojičiek. Mala som s nimi strašne veľa práce, nebol čas venovať sa jemu. Manžel vyžaduje neustálu pozornosť, pri všetkom chce, aby som bola, nič nechce urobiť sám, ani len niečo prišróbovať. Veľmi je naviazaný na svoju rodinu – na matku a otca, na sestru. Zo začiatku som si nemohla ani len topánky kúpiť bez toho, aby to neschválila jeho sestra. My ako nová rodina ho vôbec neťaháme, na deti len kričí, že nič nevedia. Z práce chodieva neskoro, vôbec ho nezaujíma, ako som prežila deň, dokáže akurát skritizovať to, čo som navarila, nikdy mu nie je nič dobré. Tretí syn sa nám narodil po piatich rokoch a, samozrejme, pri troch deťoch som bola neustále unavená, nemala som chuť na sex, jeho frekvencia postupne klesala, až sme dospeli k tomu, že sa milujeme tak dvakrát do mesiaca, čo mi vyčíta. Stále len hovorí, že on sa mi nebude doprosovať, nepotrebuje, aby som ho odmietla. Každý večer, pokiaľ nie je v práci, sedí v kresle pred televízorom aj do tretej v noci a mne potom vyčíta, že spím (vždy sa u nás pozerá iba to, čo chce on). Nikdy nepríde, aby sme sa milovali, vždy to musím začať ja, aj tie dva razy do mesiaca. Ale nedostatok sexu vyčíta mne. Ďalší problém spočíva v tom, že keď som zostala s tretím dieťaťom na materskej, začali sme stavať, čím, samozrejme, všetky peniaze idú do stavby. Po skončení rodičovskej som zostala bez práce. Manžel mi neustále dáva najavo, že neprispievam žiadnymi peniazmi, v jednom kuse ma pre hocičo ponižuje, kritizuje, stále sa hádame zásadne v kuchyni a keď sú tam prítomní jeho rodičia, akýkoľvek problém nejdeme riešiť osamote. Každý náš pokus o rozhovor skončí hádkou, nikdy si nemôžem povedať svoj názor, pre neho som hneď tupá, neschopná… Som nešťastná, frustrovaná, pribrala som, čo mi, samozrejme, vyhodil na oči. Raz, keď sme sa chystali na jednu oslavu, tak ma len urážal, že som tučná, že mám so sebou niečo robiť. Ešte aj tam ma urážal, že som otrasná, mám hrozné vlasy. Jednoducho žiadne milé slovo od neho nepočujem. Pritom pribral aj on, prejedá sa, každý večer popíja. Už dokonca nedokáže odolať alkoholu ani vtedy, keď je autom a s rodinou. A on po takýchto slovách čaká, že sa naňho každý večer vrhnem akoby nič, mne sa začal hnusiť, začínam ho nenávidieť a veľmi často rozmýšľam nad tým, ako z tohto manželstva odísť a rozviesť sa. Lenže deti sú ešte veľmi malé, som bez príjmu, máme spolu rozostavaný dom… Bývame u jeho rodičov a vraj ani si to nevážim… Už ma nebaví sa stále snažiť, podlizovať sa mu, len aby bol spokojný a aj tak to nikdy nikam nevedie. Aj z práce som chodievala domov s kŕčmi v bruchu, čo zas bude doma, akú bude mať náladu, za čo mi zas vynadá… Nevládzem už a neviem, čo mám robiť.
Dadina

Váš list je veľmi smutné a trpké čítanie. Ste v manželom uviaznutí hlboko v koľajach vzájomnej nevraživosti a vyhorenia. Lenže v tejto chvíli by rozvod vaše problémy nevyriešil, len prehĺbil. Čo vám teda radím? Tri veci: 1: Schudnite. Nie preto, že by nadváha bola prekážkou k manželskému šťastiu, ale preto, že vy potrebujete zdvihnúť sebavedomie a váš manžel si musí znovu uvedomiť, že ste príťažlivá žena. 2. Hľadajte si prácu. Nie preto, že by som si myslel, že pri troch deťoch a rozostavanom dome nemáte čo robiť. Ale preto, že potrebujete vypadnúť každý deň z domu a mať svoje peniaze. Potrebujete vzduch a samostatnosť. 3. Dokončite dom a presťahujte sa. Hovorí sa síce, že pred problémami vo vzťahu sa nedá utiecť, ale občas sa od nich dá odsťahovať. Akokoľvek ústretoví sú vaši svokrovci, potrebujete sami začať odznova. Mám priateľov, ktorí sa v hlbokej manželskej kríze presťahovali do domu, po ktorom roky snívali a manželstvo sa dalo do poriadku. Pretože on zrazu ocenil, ako vie ona pestovať ruže a on mohol ukázať, koľko chlapskosti a pracovitosti sa v ňom skrýva. Dajte svojmu manželstvu ešte šancu, ak to nevyjde, rozvádzať sa môžete aj potom a v lepšej kondícii, ale skúsiť to ešte sa dá zachrániť len teraz. Nehádajte sa, nevysvetľujte, nepremýšľajte o tom, čo všetko nie je spravodlivé. Dajte do poriadku seba, potom dom a uvidíte, čo za procesy to spustí na druhej strane. Držím palce!

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #problém #rozvod #Maxim E. Matkin #manžel

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...