Ako vydržia jahody po zbere dlhšie čerstvé? Poznáte trik s octom?

Koncom mája sa začína obdobie "jahodového hodovania". Chutné, červené a čerstvé jahody potešia takmer všetky zmysly.

25.05.2020 09:00
jahody, brigáda, zber Foto:
Čas jahodového hodovania je tu!
debata (1)

Bohužiaľ, majú aj jednu nevýhodu – rýchlo podliehajú skaze a tak je nutné ich čo najskôr spotrebovať. To môže byť problém, najmä, ak si ich nazbierate vo väčších množstvách napríklad počas samozberu a prinesiete domov. Tu je zopár trikov, vďaka ktorým vydržia o čosi dlhšie chutné a čerstvé.

V sitku do chladničky

Nazbierané jahody zostanú najdlhšie čerstvé, ak ich uložíte do chladničky do spodnej priehradky na zeleninu. Chlad, sucho a tma jahodám počas ich skladovania prospieva. Navyše, ak ich uložíte do chladničky v sitku, prenikne k nim chlad a vzduch zo všetkých strán – čo takisto predĺži ich životnosť.

Trik s octom

Ocot zabraňuje množeniu plesní a tým takisto predĺži životnosť jahôd. Ako na to? Jednoducho naplňte misku (veľkosť podľa množstva jahôd) tretinou octu a dvoma tretinami vody a potom do nej ponorte jahody. Nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom jahody vyberte, dobre opláchnite a osušte napríklad na papierovej či kuchynskej utierke. Ocot dokáže zlikvidovať niektoré spóry plesní a baktérií, ktoré spôsobujú rýchlejšie kazenie jahôd.

Trhajte ich so stonkami

Na to, aby vám jahody dlhšie vydržali, myslite už pri ich zbere. Vždy ich trhajte aj so zelenými stonkami, v opačnom prípade začnú vysychať, stratia vodu a začnú sa rýchlejšie scvrkávať. Pri ich následnom uskladnení už postupujte podľa predošlých trikov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jahody #ocot #uskladnenie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...