Áno, či nie? Treba nové veci pred nosením oprať?

Je nutné nové oblečenie pred prvým nosením oprať? Aké riziká číhajú v látkach, ktoré nám obopínajú nohy, brucho alebo prsia?

07.02.2017 15:00
práčka - pranie - domáce práce - ako šetriť... Foto:
Prať nové veci sa jednoznačne vyplatí.
debata

Odpoveď je celkom jasná

Áno, novokúpené oblečenie by sme pred nosením mali jednoznačne vyprať. Pri výrobe sa totiž používajú rôzne chemické látky. V novom oblečení môžu byť prítomné, a ľahko sa dostať cez kožu do tela. Nebezpečné je to predovšetkým v prípade, že ide o oblečenie, ktoré nosíme priamo na koži, napríklad nohavice, tričká alebo spodná bielizeň. Odozvou môže byť alergická reakcia. Imunitný systém „spozornie“ a proti votrelcovi vyvinie obranné látky.

Označenie je dôležité

Ešte predtým, ako odstrihnete visačku z nového svetra či blúzky, aby vás pri nosení neiritovala (zvlášť, ak je neprimerane veľká), prečítajte si, čo vám výrobcovia odkazujú a na čo vás upozorňujú. Dôležité sú informácie typu „prať oddelene“ alebo „púšťa farbu“. Takýto materiál pravdepodobne reaguje s farbivami, ktoré sa môžu absorbovať na naše telo. Odkazy typu „nekrčivé“ či „ľahká údržba“ poukazujú na to, že látka bola chemicky upravovaná.

Neriaďte sa čuchom

Oblečenie by sa malo čistiť pred prvým nosením aj v prípade, že „nevonia chemicky“. Kto si chce byť istý, spolieha sa na oblečenie zo second-handu. To bolo už totiž toľkokrát prané, že z neho boli chemické látky už dávno odstránené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oblečenie #koza #spodná bielizeň #prať #chemická látka #farbivo #visačka

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...