Ako v novom roku aranžovať kvety? Spoznajte trendy

Dôraz sa v roku 2017 kladie najmä na nové druhy zelene. Poznáte ich?

04.12.2016 11:00
debata

Vedeli ste, že aj kvetinové aranžmány podliehajú trendom? „S trendom návratu k prírode a prirodzenosti sa končí aj éra strojených kompozícií a geometricky presných upätých kytíc a konečne sa dostáva do popredia zeleň, ktorá vnáša do kvetinových aranžmánov pestrosť, rozvoľnenosť a nové textúry,“ hovorí Lenka H. Vargová z Ateliéru Papaver.

Skúste skombinovať kalinu, tulipán, čemericu,... Foto: Ateliér Papaver
kvety Skúste skombinovať kalinu, tulipán, čemericu, iskerník, mimózu a kručinku a doplňte ich dvomi druhmi eukalyptu. Nezabudnite na konáriky kvitnúceho dulovca japonského.

Dôraz sa v roku 2017 kladie najmä na nové druhy zelene. V kvetinovej tvorbe sú doplnkom a zároveň, čo je ešte dôležitejšie, celý motív krásne spájajú. Ak sa použijú nepremyslene, koncept sa nám rozpadne. Môžeme spomenúť napríklad Populus, ktorý vyniká sivozelenou alebo bordovou farbou listov, či Lysimachiu s o niečo užšími listami. Ich tvar a usporiadanie pôsobia nedbalo a jemne prevísajú. Sú ideálne na vytvorenie dojmu akoby rýchlo a náhodne uviazanej kytice, napriek tomu, že ide o výsledok premysleného zloženia rastlín.

Príjemnú jesennú kombináciu predstavuje... Foto: Ateliér Papaver
kvety Príjemnú jesennú kombináciu predstavuje kvitnúca dália, ruža, leukadendrón a rôzne kultivary hlaváča, napríklad Blackberry a Black Beauty. Dotvoriť ju môžete populusom, kvitnúcou mrkvou a ozdobnou jabloňou.

Množstvo odtieňov farieb od šťavnato zelenej, cez karamelovú až po tmavú bordovú je charakteristické zase pre Heucheru a dubové listy (Quercus). Tie často používame na vytvorenie farebného kontrastu. Dodajú farebnej škále drámu a moment prekvapenia.

Sviežo jesennú kombináciu dosiahnete, ak... Foto: Ateliér Papaver
kvety Sviežo jesennú kombináciu dosiahnete, ak spojíte iskerník, eukalyptus, populus, ružu, buk a krásku.

Ani zloženie rastlín v aranžmánoch už nebudeme vyberať len tak zo zvyku, ale bude výsledkom premysleného konceptu. Čo sa tvaru týka, všetko si akoby riadi príroda sama. Obávať sa neusporiadanosti je zbytočné. Naopak, malé nedokonalosti budú pridanou hodnotou aranžmánov. Nepravidelné tvary kytíc zostávajú kompozične stále vyvážené, sem-tam bude niečo prevísať, inde zasa vytŕčať, a tak je to správne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvety #zeleň #ateliér Papaver #aranžmán

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...