Nenechajte sa v obchode oklamať! Čo si všímať pri nákupe vajec a mlieka?

Vystraší vás na etikete každé "éčko? Viete, ako sú označené vajcia z eko chovu?

13.11.2016 17:00
vajcia, Veľká noc Foto:
Kód na vajciach v obchodoch obsahuje potrebné informácie o ich pôvode.
debata

Nie každé „éčko“ znamená katastrofu

Éčka, čiže emulgátory, sú prídavné látky v potravinách. Dodávajú im chuť, farbu, predlžujú trvanlivosť. Ide zväčša o látky chemického pôvodu, a preto sú pre zdravie človeka záťažou. Niektoré éčka sú nebezpečné viac, iné menej. Ak kupujete potraviny aj pre deti, ich zloženie čítajte ešte o čosi pozornejšie. Nie každé „éčko“ však automaticky znamená, že výrobok treba okamžite vrátiť späť do regálu.

Nebezpečné farbivá
E102 – výrazne žlté farbivo
E104 – chinolínová žlť
E110 – oranžové farbivo
E124 – výrazne červené farbivo
E133 – žiarivá modrá
E155 – hnedé farbivo

Nebezpečné umelé sladidlá
E951 – aspartam, 200× sladší ako cukor
E952 – cyklamát, 40× sladší než cukor
E954 – sacharin, 200× až 700× sladší ako cukor
Tieto éčka nemajú žiaden energetický obsah

Éčka, ktorých sa nemusíme báť
E100 – kurkumín, prírodné farbivo
E101 – vitamín B2
E140 – prírodné zelené farbivo
E150 – karamel
E160 až E166 – vitamíny A
E300 až E304 – antioxidanty

Ako vybrať vajcia

Vajcia sú označené kódmi, podľa ktorých ľahko zistíte, od akej nosnice vajce pochádza.

Spôsob chovu nosníc
0 – ekologické poľnohospodárstvo
1 – voľný výbeh
2 – podstielkový chov
3 – klietkový chov

Označenie krajiny pôvodu
SK – Slovensko
PL – Poľsko
HU – Maďarsko atď.

Posledné štvorčíslie
Na vajci nájdete aj kód okresu, z ktorého konkrétny chov pochádza.

Aké mlieko potrebujete?

Zastúpenie bielkovín a vitamínov v mlieku je spojené s tým, akou tepelnou úpravou prešlo. Podľa toho, kedy plánujete mlieko spotrebovať či koľko tuku vám v ňom vyhovuje, vyberajte.

Trvanlivé mlieko – nájdete na ňom skratku UHT, čo znamená, že mlieko prešlo ultravysokým zahriatím, po ktorom bolo zabalené. Vďaka tomu vydrží niekoľko mesiacov. Bielkovín a vitamínov je v takomto mlieku najmenej. Konzervačné látky sa do mlieka nepridávajú.

Pasterizované mlieko – zahrieva sa na 72 stupňov Celzia, v porovnaní s trvanlivým mliekom má viac bielkovín aj vitamínov. Vydrží 5 až 7 dní.

Čerstvé mlieko – neprešlo tepelnou úpravou, vďaka čomu má výraznejšiu chuť aj najvyšší obsah tuku. V chladničke vydrží maximálne 2 dni. Pred skonzumovaním sa odporúča mlieko prevariť pre možné zdravotné riziko.

Podiel tuku v mlieku

  • plnotučné mlieko má 3,5 percenta tuku

    Zasýti najviac. Platí priama úmera – čím je v mlieku viac tuku, tým je v ňom viac vitamínov.

  • polotučné mlieko má 1,5 percenta tuku
  • nízkotučné mlieko má 0,5 percenta tuku

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #vajcia #nakupovanie #Éčka v potravinách #ženský magazín MiA

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...