Nádielka zo záhrad si žiada správne uskladnenie

Patríte k pestovateľom, ktorí si nevedia vynachváliť pocit z vlastnoručne dopestovaných plodov v záhrade? Čas zberu už trvá pár týždňov.

28.09.2016 15:00
úroda, jablká, jeseň Foto:
Plody jabĺk zrýchľujú kazivosť a zhoršenie kvality ďalších plodov.
debata

Vynaložené úsilie však bude stopercentné až vtedy, keď si výsledky svojej práce správne uskladníte.

Slovensko má stále vysoký podiel vidieckeho obyvateľstva. Hoci nízka cena zeleniny a ovocia z dovozu zasiahla tradíciu pestovania vlastných plodov v záhradách, väčšina domácností si ponecháva aspoň pár árov pôdy, aby si mohli dopestovať trochu vlastnej úrody.

Zmrazovanie nepasuje všetkému

V bežných domácnostiach je populárne zmrazovanie plodín, ako sú fazuľové struky, tekvica či hrášok, alebo tiež bobuľové ovocie. Takto spracované potraviny môžeme použiť aj po bezmála roku, ich životnosť je podľa odborníkov pri teplote pod bodom mrazu od ôsmich do dvanástich mesiacov.

Pri plodoch zeme ako sú zemiaky, koreňová zelenina, kapusta a cibuľa s cesnakom však mraznička nepomôže. K slovu sa dostáva pivnica, komora, garáž či povala, alebo prípadne balkón, lodžia v paneláku. Vo výhode sú, samozrejme, domácnosti, ktoré majú na uskladnenie zeleniny samostatnú vhodnú miestnosť. Aj obyvatelia rodinných domov však zabúdajú na to, že jedna pivnička často nestačí.

Dôvod je prostý – ovocie a zelenina by sa nemali skladovať spoločne. Plody jabĺk, prípadne hrušky, ktoré patria medzi najčastejšiu jesennú výbavu slovenskej komory, vylučujú etylén, ktorý urýchľuje procesy prezrievania iných druhov. Zrýchľujú kazivosť a zhoršenie kvality ďalších plodov.

Starostlivosť sa uskladnením nekončí

Každú sezónu zberu ovocia a zeleniny by malo sprevádzať „veľké upratovanie“. Gazdinky sa možno nepotešia, ale pre dlhšiu životnosť vypestovaných plodov sa odporúča priestory vyčistiť, vydezinfikovať (aj skladovacie prepravky) a tiež dobre vyvetrať. Mnoho plodín sa dostane na svoje miesto až o pár týždňov po zbere. Skúsení záhradkári totiž odporúčajú väčšinu z nich nechať preschnúť alebo ich uložiť na pár týždňov do miestnosti s vyššou teplotou.

Až potom nasleduje chladný priestor. Ideálna je pivnica s vetraním. Vlhkosť, ktorú si väčšina plodov žiada, môže zvýšiť malý trik s pridanými nádobami s vodou alebo pravidelne pokropené tehly. V zime môžu skladovacie miestnosti čeliť náporom silného mrazu – na ten si treba dať pozor. V takom prípade je dôležitejšie utesniť vetracie otvory a chrániť zeleninu či ovocie pred zamrznutím.

Paneláková výzva

Špecifickým miestom pre úschovu záhradných plodov je balkón či lodžia. Druhý variant je vhodnejší vzhľadom na to, že prepravka so zeleninou nie je vystavená vrtochom počasia. Ideálne je pre plody použiť tmavý „kútik“ – pomôže uzatvárateľná skrinka, ktorá zvládne zemiaky, ale aj cibuľu či cesnak. Pozor však na už spomenuté mrazy. Počas nich by ste mali plody radšej presunúť do komory, hoci aj touto zmenou teploty skrátite ich dobu trvanlivosti. Vždy však lepšie relatívne chladná špajza, ako ľadový balkón.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #ovocie #zelenina #zmrazovanie #uskladnenie #ženský magazín MiA

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...