Šetriť v domácnosti? Šikovné triky, ako byť ekologickejší

O ochrane životného prostredia sa veľa píše, mnohí z nás majú pocit, že pre našu planétu aj čosi robia. Naozaj?

05.06.2016 17:00
Recyklácia Foto:
Recyklácia je rozumné riešenie, ale ešte rozumnejšie je veci využívať viackrát.
debata

Domácnosti patria medzi producentov množstva odpadu a hoci sa hrdo bijeme do pŕs s vetou „u nás doma sa triedi“, nemusí to byť to najlepšie riešenie. Samozrejme, ani náhodou vás nechceme odhovárať od triedenia, to je nanajvýš rozumné. Ochrana prostredia u vás doma sa však môže ešte zefektívniť.

Druhá šanca

Dnes sme si zvykli všetko rýchlo vyhodiť – ak túžite byť naozaj zodpovedný ochranca prírody, mali by ste si uvedomiť, že najlepšia cesta je produkovať minimum odpadu. K tomu môže pomôcť redukcia nákupu surovín či veci, ktoré tvoria odpad, ale tiež opätovné využívanie vecí v domácnosti, prípadne ich reparácia. Platí to na stoličku, ktorej sa kýve noha, alebo sa zošúpala farba – rovnako ako na pohár džemu od výrobcu z trhu. Ak chcete znížiť objem odpadových obalov vo vašej domácnosti, nakupujte viac na trhoch, prípadne v obchodoch, kde viete kupovať na váhu. Môžete si nechať navážiť strukoviny, zeleninu, ovocie, či napríklad sušené huby – doma ich dáte do pohárov od džemov či marmelády. Pre návštevu zabehnite po pravé čapované pivo do lokálnej krčmy a nechajte si ho načapovať do svojej fľaše, kartóny môžete spáliť na chate v krbe.

Jedlo

Snažte sa zužitkovať všetko, ktoré kúpite – vyhadzovať potraviny nie je správne. Pravidelne kontrolujte chladničku alebo špajzu a tiež dátumy spotreby. Ak vám zostáva napríklad kyslá smotana, ktorá za pár dní „končí“, naplánujte si prípravu smotanovej torty alebo pirohy s bryndzou a smotanou. Pripravujte jedlo s rozumom a plánujte. Zvyšky ako sú šupky z ovocia a zeleniny či zvyšky z jedla ako kosti či výpek, to všetko môžete použiť na kompost. Nie síce v paneláku, ale možno u rodičov na záhrade.

Voda

Pitný režim je dôležitý, ale plytvať vodou je hriech – najmä, ak si uvedomíte, že vo svete žijú národy, ktoré pre pitnú vodu musia chodiť kilometre. Skúste teda šetriť vodou pri jej používaní. Túžite v lete po pohári chladnej vody? Tak si do mrazničky pripravte ľadové kocky – nenechávajte niekoľko minút „tiecť“ vodu z vodovodného kohútika, aby bola správne studená. Namiesto veľkých kúpeľov uprednostňujte sprchy. A keď sa sprchujete, zastavte vodu počas šampónovania alebo mydlenia. Aj tak v tom čase tečie len naprázdno do odtoku. Pre tých, ktorí majú záhrady a polievajú, buďte tvoriví a snažte sa robiť si zásoby z dažďovej vody pomocou systému odkvapov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...