Svadobná sezóna je za dverami: Ako prestrieť, čím vyzdobiť stôl?

Máj - lásky čas je už za dverami. A spolu s ním aj svadobná sezóna. Práve s príchodom teplejšej časti roka sa budú množiť svadobné oslavy a veselice. Núka sa otázka, ako sa na ne pripraviť.

26.04.2016 15:00
Svadobné stolovanie v kombinácii ružovej a... Foto:
Svadobné stolovanie v kombinácii ružovej a zlatej.
debata

Či už ste budúca nevesta, niekto z jej blízkej rodiny, alebo sa chystáte pomáhať kamarátke s prípravou svadobného stola, možno vás inšpirujú trendy, o ktorých hovorili odborníci.

Netreba zabúdať na to, či sa chystáte na svadbu interiérovú alebo oslavu, ktorá sa bude konať pod holým nebom. Druhá alternatíva sa zväčša organizuje až od júna a najčastejšie je k dispozícii prenajatý stan alebo krytý prístrešok pre hostí. Ich prenájom však často navyšeuje rozpočet svadobného dňa o pár tisíc eur vyššie. Zotrvajme teda pri interiéroch.

V kurze sú farby roka, boduje ružová

Svadobná tabuľa by mala vyzerať príťažlivo, elegantne, vkusne. Týka sa to stolovania, použitého riadu, ale aj dekorácií ako sú kvetiny či kvetinové aranžmány vo váze, doplnky na stole, dekoratívne predmety ako sviečky či držadlá na príbor a podobne.

Podľa Tatiany Stempelovej z agentúry Wedday sa tento rok stala veľmi populárnou ružová farba. Nie je to prekvapivé – práve ružová, konkrétne Rose Quartz, je jednou z farieb roka a žiadajú si ju mnohé nevesty. Agentúry zasa tento dekor ponúkajú ako novinku, ktorá často zaujme. Staroružový tón spájajú najčastejšie s vintage štýlom.

zväčšiť Rozjasnený efekt prinesie na svadobnom stole... Foto: Crowne Plaza
Rozjasnený efekt prinesie na svadobnom stole strieborná. Rozjasnený efekt prinesie na svadobnom stole strieborná.

"Odtieň rose quartz nie je výrazný, je jemný a pastelový. Muži väčšinou nechcú výraznú ružovú, takže táto jemnejšia je pre nich prijateľnejšia,“ hovorí Tatiana Stempelová. K staroružovej vo vintage štýle patrí šedá alebo strieborná, ktoré tak oživujú klasickú kombináciu ružová a biela.

Jas prinesú metalické tóny

Strieborná s patinou je najmä na inventári – sviečky a svietniky, ktoré svadobnému stolu dodajú atmosféru starých čias. Doplnené môžu byť tiež taniermi vo farbách šedej alebo matnej striebornej.

Trendom v interiérovom dizajne je aj medená farba v duchu škandinávskeho moderného minimalizmu. K tradičnej stri­ebornej a zlatej sa túto sezónu pridali medené doplnky. Kombinujú sa s jemnými farbami – bielou, ružovou, striebornou aj šedou. To platí aj pre kvetinovú výzdobu na svadobných kyticiach, na stoloch, kde dominujú kvety ružové a biele.

zväčšiť Medený minimalizmus prináša nový trend do... Foto: Crowne Plaza
Medený minimalizmus prináša nový trend do svadobného dekoru. Medený minimalizmus prináša nový trend do svadobného dekoru.

K medenému dizajnu môžete zvoliť do sklenených váz orchidey. Sú jednoduché, minimalistické v kombinácii s dobrou klasikou – bielymi ružami. Odborníci radia nedbať na rovnakosť a súrodosť prvkov. Trendom v kvetinovej výzdobe nie je klasická veľká ikebana, ale kaskádovito vyskladané vázy a sviečky rôznych veľkostí. Výsledkom je nepravidelná hra­vosť na svadobnom stole. Posun vnímať aj vo výbere stolov – kým doposiaľ dominovali interiérovým svadbám okrúhle stoly, k slovu sa čoraz viac dostávajú dlhé tabule.

Lesk a jas je vo svadobných dekoráciách veľmi populárny a dá sa získať napríklad aj kombinovaním striebornej a belasej farby. Zaujímavým trikom na zväčšenie a rozjasnenie priestoru je použitie zrkadiel pod svietniky. Honosne, ale zároveň distingvovane funguje kombinácia bledoružovej so zlatou farbou.

Ako vybrať svadobné menu?

Jedlo pre svadobčanov prešlo za posledné roky niekoľkými zmenami. Kým kedysi to bola napríklad šunková rolka s chrenom a kuracia polievka či vyprážané mäso, teraz sa kuchyňa mení. „Objavujú sa prvky talianskej kuchyne ako je mozarella či prosciuto alebo v dezertoch je to tiramisu,“ hovorí šéfkuchár hotela Crowne Plaza Peter Dudáš. Podľa jeho skúseností sa svadobčania delia zväčša do dvoch skupín – fanúšikovia tradičnej kuchyne a klasického menu podávaného v rámci chodov a potom tí, ktorí si žiadajú bufetové švédske stoly. Zlatou strednou cestou je vždy kombinácia oboch. Bufetové stoly prichádzajú k slovu pred polnocou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #svadba #JAR #trend #stolovanie #menu #farba #dekor

+ Vyčistite si myseľ, zlé myšlienky vám môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Robte to, čo vás baví, aj keď to nebude...

+ Dnes si poriadne oddýchnite, vaše telo si zaslúži pokoj.
Vzdelanie berte ako investíciu do budúcnosti,...