Ach, nešťastný nerez v kuchyni! Ako ho vyčistiť?

Nerezové povrchy sú efektné, ale vidieť na nich každučkú nečistotu.

25.11.2014 11:00
kuchyňa, čistenie, nerez Foto:
Ako na nerezové povrchy v kuchyni?
debata

Nerezové povrchy majú v kuchyni svoje miesto, vyzerajú naozaj efektne. Ale len v prípade, ak sú práve vyleštené. Bohužiaľ, či už sa rozhodnete pre vysoký lesk alebo matnú úpravu, už malé znečistenie môže celkový dojem z nerezového povrchu pokaziť.

Ak máte doma malé deti, stane sa pre vás nerezový povrch priam katastrofou. Odtlačky prstov sú všade, občas aj zo zvyškami nedeľného obeda. Ako čistiť povrchy tak, aby vyzerali naozaj luxusne?

Malé nečistoty odstránite už vlhkou handričkou z mikrovlákna. Stačí namočiť a poriadne, ale jemne očistiť. Ak to nestačí, tak do vody pridajte klasický odmasťovací prostriedok na riad alebo trochu pracieho prášku, ktorý bežne používate. V prípade silného znečistenia môžete použiť špeciálny tekutý čistiaci prípravok, ktorý by však nemal byť priveľmi drsný, aby nerezový povrch nedoškriabal. Na odstránenie nepoddajných a zaschnutých zvyškov jedla sa skvelo hodí aj obyčajná jedlá sóda. Rozmiešajte sódu vo vode, naneste na miesto a nechajte chvíľu pôsobiť. Následne dôkladne vydrhnite.

Dôležitým krokom pri čistení nerezových povrchov je ich následné dôkladné osušenie, inak sa vám môže na nereze vytvárať vodný kameň. Na takýchto povrchoch často zostávajú vápenné usadeniny (biele fľaky). Tieto opäť môžete vyčistiť špeciálnym tekutým čistiacim prípravkom alebo zvoľte lacnejší spôsob, obyčajný ocot. Na pol litra vody pridajte trocha octu (asi 1 dcl) a handričkou povrch dôkladne vyčistite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #kuchyňa #nehrdzavejúca oceľ

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....