Vianočnú ružu po odkvitnutí nevyhadzuje! Takto vydrží do ďalších Vianoc

Krásne červené kvety vás môžu tešiť aj na nasledujúce sviatky. Ako na to?

20.11.2014 07:00
Vianočná ruža Foto:
Vianočná ruža patrí k sviatkom.
debata

Vianočná ruža sa už udomácnila ako dekorácia v bytoch počas obdobia sviatkov. Väčšina z nás ju však berie len ako súčasť Vianoc a pripisuje jej veľmi krátku životnosť. Po odkvitnutí ju tak jednoducho vyhodí. Pritom životnosť vianočnej ruže sa nemusí skončiť po niekoľkých týždňoch. Správnou starostlivosťou ju môžete dať na vianočný stôl aj o rok.

Ak sa chcete z vianočnej ruže tešiť čo najdlhšie, majte už pri jej kúpe oči otvorené. Vzhľadom k tomu, že rastlinka je citlivá na chlad, uistite sa, že v predajni bola umiestnená na teplom mieste, určite nie vonku pred obchodom. V opačnom prípade jej krásne zelené listy veľmi rýchlo vyblednú. Takisto nekupujte ružu, ktorá je v priveľmi mokrej pôde, pretože jej listy čoskoro opadajú.

Aj počas prenášania domov si ju nechajte dobre zabaliť, aby ste ju uchránili pred zimou. Doma ju umiestnite na teplé a svetlé miesto, uchráňte ju pred prievanom. Polievať by ste ju mali až vtedy, keď je vrchná vrstva pôdy na dotyk úplne suchá.

Ak chcete rastlinku udržať pri živote aj po Vianociach, mali by ste ju po odkvitnutí (asi v marci) skrátiť, ostrihať asi o tretinu. Po tomto ošetrení ju opäť nechajte na teplom a svetlom mieste, polievajte stále rovnako, keď je suchá vrchná vrstva pôdy. Raz týždenne jej doprajte aj živiny vo forme hnojiva na izbové rastliny.

Ak chcete mať vianočnú ružu krásne rozkvitnutú presne na Vianoce, šesť týždňov pred Vianocami ju každý deň na 12–14 hodín dajte do tmavej miestnosti alebo rastlinu prikryte kartónovou krabicou. Po pár týždňoch začne vyháňať púčiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #Vianoce #Vianočná ruža

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...