Vyrastala som vo svete, kde som mala pocit, že nezapadám. Krása má veľa podôb, chcem ich ukazovať

Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo sú ideály krásy také oklieštené? Prečo sa v médiách často objavuje len jeden typ "krásnych" žien a muži musia vyzerať tak a tak? A kto vlastne povedal, že to tak musí byť?

02.04.2023 00:00
debata (1)
Video

VIDEO: S fotografkou Eliškou Sky sme sa zhovárali o ideáloch krásy, o šírení myšlienok body positivity, angažovanosti prostredníctvom umenia, ale aj o živote umelca, ktorý neustále balansuje na tenkej hranici medzi umením a komerciou.

Krása má veľa podôb a tie sa vo svojej tvorbe snaží skúmať aj úspešná česká fotografka Eliška Sky. Navštívila nedávno Bratislavu, aby osobne otvorila výstavu svojich fotografií pod názvom Epic Encounters v galérii FOG v Bratislave a pri tej príležitosti zavítala aj do redakcie Pravdy a relácie Ide o nás.

zväčšiť Ukážka z tvorby Elišky Sky. Foto: Eliška Sky
Ukážka z tvorby Elišky Sky. Ukážka z tvorby Elišky Sky.

Táto talentovaná umelkyňa má za sebou bohaté skúsenosti, fotila pre Vogue Italia, Vogue CS či magazíny ako i-D alebo Dazed and Confused, spolupracovala s mnohými dizajnérmi, má prsty (a oko) v kampaniach pre Preciosa Crystals či Puma. Zároveň je víťazkou súťaže Portrait of Britain od British Journal of Photography a ocitla sa aj medzi finalistami prestížnej fotografickej súťaže Hasselblad masters 2018. Pôsobí ako art-directorka a vyskúšala si napríklad aj divadelnú réžiu.

Podcastovú verziu rozhovoru si vypočujte tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V prvom rade sa však vníma ako umelec a svojimi fotografiami sa snaží upozorňovať na dôležité témy – už spomenutú diverzitu krásy, body-positivity či ekologické témy. „Asi to vychádza z mojej mladosti, bola som ešte tínedžer a bola som obklopená akýmsi pozlátkom a určitým typom krásy. Mala som pocit, že ‚i don't fit in‘ (nezapadám). Že trebárs nemám ten tvar, ktorý sa odo mňa očakáva. A aj to hralo rolu v tom, aby som ukázala diverzitu krásy. To, že aj iný typ postáv môže byť krásny. Možno aj preto, aby som sa ja sama cítila krásne,“ vysvetlila v relácii Eliška Sky.

zväčšiť Ukážka z projektu Womanaroes od Elišky Sky. Foto: Eliška Sky
WOMANAROES by Eliska Sky WEB-7 Ukážka z projektu Womanaroes od Elišky Sky.

Mnohé sa podľa nej za posledné roky zmenilo, no stále má pocit, že sú to témy, o ktorých je dôležité hovoriť. Hovorili sme o nich aj v Ide o nás a tiež sa v našom rozhovore dozviete, aký je život umelca v Londýne, na čo sa musí pripraviť fotograf, ktorý fotí módu, či aká tenká je hranica medzi umením a komerciou. Viac vo videu alebo v podcaste. Výstava Epic Encounters v galérii FOG trvá do mája.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #výstava #fotografia #umenie #ekológia #body #Eliška Sky

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...