Paul Newman kvôli krásnej Woodwardovej opustil ženu a tri deti! Ich láska vydržala pol storočia

Obdivovali ho milióny žien po celom svete, on vydržal 50 rokov s jedinou - herečkou Joanne Woodwardovou. 26. januára by Paul Newman oslávil 96 rokov.

26.01.2021 15:00
Paul Newman Foto:
Paul Newman a jeho manželka, herečka Joanne Woodward v roku 1958.
debata (5)

Šarmantný, charizmatický a zároveň hĺbavý. A modrooký. Paul Newman, ktorého si zrejme najviac pamätáme z filmov Frajer Luke (1967), Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), Sklenené peklo (1974) či Cesta do zatratenia (2002), mal v sebe všetko, čo patrí k hereckej osobnosti svetového formátu. 26. januára by oslávil 96 rokov.

Paul Newman, Joanne Woodward a ich dcéry Lissy... Foto: SITA/AP
Paul Newman, Joanne Woodward Paul Newman, Joanne Woodward a ich dcéry Lissy a Clea v roku 1974.

Obdivovali ho milióny žien po celom svete, krásne kolegyne nevynímajúc, on vydržal 50 rokov s jedinou – herečkou Joanne Woodwardovou. I keď musel kvôli nej zlomiť srdce svojej prvej manželke, Jacqueline Emily Witte, s ktorou sa oženil ako 24-ročný. Mali spolu tri deti (syna a dve dcéry) a herec si robil veľké výčitky, keď ju po 10 rokoch opustil, aby sa veľmi rýchlo po rozvode oženil s Woodwardovou. S prvou manželkou ho súd oficiálne rozviedol 28. januára 1958, o deň na to sa už ženil s kolegyňou.

Paul Newman a  Joanne Woodward v roku 1983. Foto: SITA/AP, Bob Child
Paul Newman Paul Newman a Joanne Woodward v roku 1983.

S ňou sa Newman prvý raz stretol v roku 1953 ako 28-ročný, keď debutoval na Broadway v hre Piknik. Pekná blondínka mala vtedy sladkých 22 rokov. Ako sa v minulosti herečka vyjadrila pre „Today“, nijako zvlášť ju vtedy modrooký mladík neočaril, opísala ho len ako „peknú tvár“, nič viac. On ju vnímal takto: „Bola moderná a nezávislá, zatiaľ, čo ja som bol plachý a trochu konzervatívny,“ opísal slávny Newman v minulosti. Udržiavali priateľstvo, ale nič viac medzi nimi nebolo.

Paul Newman a Joanne Woodward v roku 2005. Foto: SITA/AP, STEPHEN CHERNIN
Paul Newman Paul Newman a Joanne Woodward v roku 2005.

Ľady sa pohli v roku 1957, kedy sa streli pred kamerami filmu The Long, Hot Summer – chémia medzi nimi zafungovala pred kamerami aj mimo nich. Iskry preskočili a manželstvu s prvou ženou tak zazvonil umieračik. Newman a Woodward si povedali áno v roku 1958 krátko potom, čo sa herec rozviedol. Na svadobnú cestu zamierili do Londýna.

Newman prežil s Woodwardovou 50 rokov šťastného manželstva, z ktorého vzišli tri dcéry. Keď sa ho pýtali, ako je možné, že nepodľahol zvodom svojich filmových partneriek, odpovedal: „Načo strácať čas s hamburgerom, keď máte doma steak?“ Na tému manželstva sa v minulosti vyjadril aj takto: „Ľudia zostávajú manželmi preto, že chcú, nie preto, že sú zamknuté dvere.“ Takisto často tvrdil, že základom ich šťastného vzťahu je fakt, že sú s Joanne celkom rozdielni. Ich manželstvo trvalo do roku 2008, kedy Newman ako 83-ročný zomrel. Vášnivého fajčiara porazila rakovina pľúc, s manželkou však ešte stihli osláviť 50-te výročie svadby.

 Joanne Woodward a Paul Newman v roku 1958 ako...
Paul Newman, Joanne Woodward a ich dcéry Lissy...
+3Paul Newman a jeho manželka, herečka Joanne...

Joanne Woodward vo februári oslávi 91 rokov. Potom, ako jej manžel zomrel, zostala Joanne žiť mimo žiary reflektorov, ona a ich tri spoločné dcéry si veľmi úzkostlivo strážia súkromie. Zopár fotografií zo spoločenských akcií, na ktorých sa Woodward výnimočne objavila aj po manželovej smrti, však uzrelo svetlo sveta.

Joanne Woodward a dcéra  Clea Newman Soderlund... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Joanne Woodward Joanne Woodward a dcéra Clea Newman Soderlund v roku 2012 v New Yorku.

Newman si počas života vyslúžil až 10 nominácií na Oscara, z toho jednu ako producent. Jedinú zlatú sošku však od americkej filmovej akadémie získal za stvárnenie hazardného hráča v dráme Martina Scorceseho Farba peňazí (1986). Joanne Woodward má na konte jednu sošku Oscara.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Newman #Joanne Woodward

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...