Horúce strely, Mary aj prcičky: Ako sa zmenili ženské hviezdy bláznivých komédií?

Bola to špecifická dekáda vo filmovom priemysle. Deväťdesiate roky asi ako žiadne iné priali žánru bláznivých komédií.

25.10.2020 07:00
debata

Hoci v centre pozornosti sa zvyčajne ocitli mužskí hrdinovia, samozrejme, že v týchto filmoch hrali dôležitú rolu aj ich ženské proťajšky. Niektoré z nich sa práve vďaka úlohe v populárnom komediálnom hite stali neskôr svetovými hviezdami a vyskúšali si pestrosť žánrového poľa v Hollywoode. Pre iné bola však účasť v „bláznivých“ projektoch z americkej produkcie zároveň aj momentom posledného veľkého medzinárodného úspechu.

Pozrite sa s nami na sedmičku slávnych žien, ktoré si určite mnohí pamätáte aj z 90-tych rokov. Čo s nimi urobil čas?

Herečka a režisérka Valeria Golino predstavila...
Herečka a členka poroty Valeria Golino...
+11Herečka Courteney Cox v šatách Roland Mouret.

Valeria Golino – Horúce strely (1991) a Horúce strely 2 (1993)

Talianska rodáčka skvelo sekundovala hercovi Charliemu Sheenovi. Nebola však len komičkou, ale aj príťažlivou ozdobou bláznivej komédie, ktorá parodovala filmy ako Top Gun. Golino sa však po úspechu v strelách nevrhla na hollywoodsku kariéru, viac ju bolo vídať v európskej kinematografii, v ktorej je vyslovene aktívna dodnes. Iba nedávno napríklad predstavila nový film na festivale v Ríme, ide o snímku Fortuna. Herečka má dnes 54 rokov.

Courteney Cox – Ace Ventura – Zvierací detektív (1994)

Hoci bláznivé komédie s hercom Jimom Carreym sústreďovali pozornosť takmer výlučne na jeho prejav a bláznivosti, aj podľa scenáristických príručiek nemohla po jeho boku vždy chýbať nejaká ženská postava. V tejto komédii s detektívnou zápletkou do nej obsadili Courteney Coxovú, ktorá v rovnakom čase začala nakrúcať aj populárny sitkom Priatelia. Vo Venturovi síce stvárnila postavu zápornú, no s vlnou úspechu Priateľov si ju diváci zamilovali a stala sa jednou z najvýraznejších hereckých tvárí 90-tych rokov. Popri televízii sa pravidelne vracala pred kamery, ďalší veľký úspech zaznamenala hororová séria Vreskot, ktorej pokračovanie ohlásili herci len pred pár mesiacmi. Nový film vznikne ako pocta pôvodnému tvorcovi, dnes už zosnulému Wesovi Cravenovi. Courteney oslávila v júni 56 rokov.

Jamie Lee Curtis – Pravdivé lži (1994)

V tomto prípade nejde o žáner bláznivej komédie, ale akčný veľkofilm, v ktorom však nechýbalo veľa veľa humoru. K obsadeniu herečky Jamie Lee Curtisovej po boku Arnolda Schwarzeneggera údajne podnietil jej výkon v pravej „bláznivej“ komédii – filme Ryba menom Wanda z roku 1988. Dcéra hereckej dvojice Janet Leighovej a Tonyho Curtisa presvedčila o svojom talente a popri smiechu, ktorý vyvolávala, sa rolou v Pravdivých lžiach stala aj akýmsi sexsymbolom vtedajšej filmovej sezóny. Curtis sa venuje filmu s úspechom dodnes. Naposledy zaujala rolou v krimikomédii Na nože!. V novembri oslávi 62. narodeniny.

Alicia Silverstone – Bezmocná (1995)

Na začiatku jej popularity stáli tri videoklipy skupiny Aerosmith, v ktorých účinkovala ako šestnáťročná. Pre novú generáciu MTV sa okamžite stala idolom. V roku 1995 potom nakrútila komédiu, ktorá jej popularitu ešte znásobila, no zároveň pravdepodobne aj zastavila v bode vrchole. Ďalšie projekty Silverstoneovej sa už netešili toľkej obľube ani u publika, ani u kritiky. Tohtoročný „návrat“ sa niesol v znamení televízneho seriálu z produkcie Netflixu pod názvom The Baby-Sitters Club, kde už stvárnila matku jednej z hrdiniek. Kritická odozva bola pozitívna. Silverstone oslávila v októbri 44. narodeniny.

Elizabeth Hurley – Austin Powers – Špionátor (1997)

V tomto prípade sa síce pozornosť opäť viac sústreďovala na hlavného mužského hrdinu v podaní herca Mika Meyrsa, no málokto si vie tento film predstaviť bez príťažlivej Liz Hurleyovej v minišatách s rozkošnou retro estetikou 60-tych rokov. Pre britskú rodáčku išlo po niekoľkých televíznych projektoch o veľký hollywoodsky zlom v kariére, na jej obsadení sa však nepochybne podpísala aj popularita a mediálny záujem súvisiaci s jej vtedajším vzťahom s kolegom Hughom Grantom. Hurley sa filmu síce nevzdala, ale posledné roky sa jej darilo viac v televízii, projekt Royals. Okrem toho zostala verná svetu módy, vytvorila vlastnú kolekciu oblečenia či plaviek. V lete oslávila 55. narodeniny.

Cameron Diaz – Niečo na tej Mary je (1998)

Herečku Cameron Diazovú poznali diváci už z filmu Maska, ale až o štyri roky neskôr vznikla úspešná komédia, po ktorej si ju zamilovali diváci na celom svete. Blondínka sa stala jednou z najlepšie platených herečiek Hollywoodu a šťastie skúsila v rozličných žánroch. Posledné roky sa však viac sústredila na písanie a súkromný život, dokonca sa nechala počuť, že sa možno k herectvu nikdy nevráti. Oslávila v auguste 48 rokov.

Tara Reid – Prci, prci, prcičky (1999)

Ani jednej z hrdiniek filmovej trilógie, ktorú v roku 1999 odštartoval úspešný film v kinách, sa nepodarilo prekročiť tieň popularity tejto hormónmi nabitej komediálnej ságy. Blondínka Reid skúšala šťastie všemožnými cestami, objavila sa v niekoľkých televíznych projektoch a zatiaľ posledný projekt nakrútila pred dvoma rokmi. Reidovej vzhľad sa po rokoch pravidelne ocitol v centre pozornosti médií, keďže niektorí hviezdu podozrievali, že má problémy s príjmom potravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #hviezda #komédie #herečka #devätdesiate roky #hviezdy po rokoch

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...