Syn Františka Dibarboru: Otcova nehoda nebol risk, môže sa pritrafiť každému

Napriek tomu, že herec František Dibarbora opustil tento svet ešte počas posledných rokov komunizmu, pamätajú si ho dobre aj mladšie generácie. Nepochybne aj pre dnes už zľudovelé filmové komédie Skalní v ofsajde či Šťastie príde v nedeľu.

02.07.2020 09:00
debata (19)
zväčšiť Nakrúcanie relácie Zlaté časy - zľava:... Foto: RTVS
2020 ZLATE CASY Michal Dibarbora Bozidara Turzonovova foto RTVS Milan Krupcik 47 Nakrúcanie relácie Zlaté časy - zľava: moderátorka Elena Vacvalová, Michal Dibarbora, herečka Božidara Turzonovová a herec Milan Lasica.

V septembri uplynie presne 33 rokov od jeho úmrtia, čo si pripomenie aj verejnoprávna RTVS. Do relácie Zlaté časy pozvanie od moderátorky Eleny Vacvalovej prijali Dibarborovi bývalí kolegovia – herci Božidara Turzonovová aj Milan Lasica. Vzácnym hosťom bol však aj Dibarborov syn Michal, ktorý si pre Pravda.sk na slávneho otca zaspomínal.

Od úmrtia vášho otca už uplynulo viac ako 30 rokov, aká je prvá spomienka, ktorá sa vám pri ňom vždy vybaví? A aká je možno tá najživšia, ktorá aj po rokoch pretrváva?

Určite spomienka na majstrovanie v pivnici s vláčikmi. Snažil som sa to potom nejakým spôsobom ďalej budovať aj pre moje deti, ale veľmi ich táto vášeň nechytila. Teraz sa nádejám, že sa aspoň vnuci do toho pustia so mnou. Mám všetko odložené… Dokonca aj sadu, s ktorou sme s otcom začínali. Koľaje mali ešte široký rozchod HO, neskôr sme kúpili menší, TT-čko kvôli miestu, lebo H0 vyžaduje veľké priestory. Zostalo to všetko. Na povale som mal kedysi postavenú takú dráhu, ale musel som ju zrušiť z priestorových dôvodov, tak snáď sa k tomu dostanem.

Váš otec patril dlhé roky medzi herecké idoly, vnímali ste jeho slávu? Aké bolo vyrastať v hereckej rodine?

Niekedy celkom komplikované. Bežný život bol taký istý, ako v každej inej rodine, ale pokiaľ som s ním náhodou išiel do mesta, tak sme sa neustále pristavovali. Stále ho niekto zdravil, niekto sa s ním chcel zvítať, položiť pár otázok… Z tohto pohľadu to bolo trošku komplikovanejšie.

František Dibarbora vo filme Dovolená s Andělem Foto: Československý státní film/csfd.cz
dibarbora František Dibarbora vo filme Dovolená s Andělem František Dibarbora vo filme Dovolená s Andělem

Po otcovi vám v žilách koluje talianska krv, František Dibarbora bol veľký milovník áut aj futbalu, v čom ste jeho „talianskosť“ vnímali najviac? A v čom sa možno prejavila u vás?

Možno práve v týchto záľubách okolo áut. Taliani – však to sú známi konštruktéri športových vozidiel. Aj som na vysokej škole vyštudoval tento odbor, otcovo nadšenie mi zostalo až dodnes. Už ako decko som sa bavil s autíčkami, hračky som si upravoval a robím to vlastne aj teraz pre vnúčatá.

Uchovávate pre vnukov aj spomienku na slávneho otca?

Samozrejme. Pokiaľ narazím alebo máme nejaké archívne zábery, tak im ich vždy ukážem.

Máte nejaký najobľúbenejší film či televíznu inscenáciu z otcovej tvorby?

Bude ich asi viacero. Nejakú takú „vyšpičkovanú“, to by som asi ťažko hľadal jednu jedinú. Z filmov rozhodne Vlčie diery, kde hral postavu esesáka, potom jednu výbornú inscenáciu Kraj sveta Istanbul, kde hrá žobráka s Ladislavomm Chudíkom. Samozrejme Veselé panie z Windsoru ako komédia, ktorú s Karolom Machatom upravili podľa seba. Vynikajúci preklad Janka Bóra obohatili o príznačné nárečie.

Pretransformovala sa nejakým spôsobom u vás aj láska k umeniu, divadlu?

Tie umelecké sklony ma preskočili, aj keď si, samozrejme, dobrú inscenáciu alebo nejaký film rád pozriem. V dnešnej dobe sa viac venujem odbornejším témam. Ale umelecké vlohy pristáli na mojich deťoch. Vedia dobre kresliť a syn výborne hrá na gitare.

Váš otec prišiel o život pri automobilovej nehode. Často sa zvykne hovoriť, že mohol žiť ešte dlho nebyť tohto nešťastia. Vyčítali ste mu niekedy v duchu, že zbytočne riskoval a že si ešte mohol požiť?

Nie, nie. Myslím si, že to nebol risk. Bola to skôr nepozornosť. Taká, aká sa bežne stáva. Neuvedomenie si situácie. To sa môže pritrafiť každému.

Otca Františka Dibarboru ste si pripomenuli aj počas nakrúcania relácie Zlaté časy. Bol to príjemný „návrat“?

Samozrejme. Aj si pospomínať, aj sa stretnúť – hoci s Milanom Lasicom som sa stretol viackrát od mala, odkedy sme sa odsťahovali. Ale pani Božidaru som naživo, okrem televízie, nevidel od malého veku, takže to bolo pre mňa veľmi príjemné.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #RTVS #spomienka #František Dibarbora #Zlaté časy #Michal Dibarbora

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...