Jasmina Alagič: Otec moslim, mama kresťanka, detstvo bolo parádne

Na obrazovkách komerčnej televízie sa zjavila ako blesk z jasného neba. Pre mnohých divákov bola veľkou neznámou. Moderátorka Jasmina Alagič však dostala šancu a hovorí, že ju chce využiť na maximum.

27.05.2018 08:00
debata
Jasmina Alagič. Foto: FASHION TV
Jasmina Alagič Jasmina Alagič.

Veta o tom, že má niekto nákazlivý smiech a srší z neho dobrá nálada môže znieť na začiatku rozhovoru ako zbytočné klišé. Ilustrovať však Jasminu Alagič inak ani nie je veľmi možné. K novinárom je nepochybne milá aj preto, lebo si dobre uvedomuje, aká je sila mediálnej prezentácie – trúfam si však tvrdiť, že v jej prípade správanie vyviera aj zo spontánnosti vrodenej. Veľa sa smeje, rozpráva rýchlo, dokáže skákať z témy na tému aj veselo vtipkovať na nadhodené otázky. Možno má kritikov, ktorých zatiaľ na obrazovke v speváckej šou SuperStar nepresvedčila. Ale ľady sa prelomia. Táto mladá dáma, ktorá vyrastala na Slovensku, no v jej žilách koluje balkánska krv zmiešaná s maďarským naturelom, je totiž nákazlivo príjemná.

Moderátorka a modelka Jasmína Alagič.
Do Bratislavy na markízacku mediálnu párty...
+19Jasmina Alagič ako víťazka v kategórii "media"...

Stretávame sa v období, ktoré je pre vás asi pracovne pomerne nabité. Ešte ste nepodľahli stresu, že je toho priveľa?
Prežívam momentálne niečo celkom nepoznané. Môj život naplnili nové aktivity, ale tým, že ja som vlastne taký hyperaktívny človiečik, tak mi tempo veľmi vyhovuje. Rozhodne nemám tendenciu dramatizovať situáciu a sťažovať sa okolo, že sa len ťažko dá ustáť, ako som profesionálne rozlietaná. Skôr naopak, teším sa z toho. Každý večer si skontrolujem, čo ma čaká a cítim pri tom radosť. Robím, čo ma baví – to je veľký bonus.

Prvé moderátorské skúsenosti pred kamerami vám dala nepochybne Fashion TV. Musela ísť bokom s príchodom ponuky v SuperStar?
Snažím sa vôbec prácu v módnej televízii nevypúšťať. Mám tam vlastnú reláciu Fashion Lifestyle, ktorý zatiaľ zvládam skĺbiť aj s povinnosťami pre televíziu Markíza.

Jej zástupcovia si vás vybrali ako hlavnú moderátorku pre kľúčový program vysielacej sezóny. Navyše vás čakala úloha vstúpiť do šľapají, ktoré kedysi veľmi úspešne vychodila Adela Vinczeová. Aký to bol pocit?
Nesmierna radosť – to bola presne emócia, ktorú som cítila, keď mi potvrdili, že som prácu dostala. Okamžite som si uvedomila, že to je profesionálne veľká šanca. Adela moderovala SuperStar naposledy asi pred ôsmimi rokmi a po nej si to vyskúšali aj iné dámy. Vnímala som a vnímam všetky, pri SuperStar mám pocit osobnej angažovanosti, lebo som bola veľkou fanúšičkou tohto programu už roky. Aj preto sa snažím vyjsť v ústrety divákom a myslieť predovšetkým na nich, aby boli spokojní. Ako diváčku by ma nahnevalo, ak by mi niekto emóciu zo SuperStar pokazil.

Verejnosť má málokedy šancu vidieť do zákulisia výberu moderátorov. Predpokladám, že vy ste absolvovali niekoľko kastingových kôl.
Začalo sa to niekedy v novembri a kto dostane moderátorskú pozíciu sa rozlúsklo až koncom januára, začiatkom februára. Priznám sa, čím dlhšie to celé trvalo, mala som pocit, že šanca uspieť sa vzďaľuje. Každý, kto robí v tomto fachu, mi dá za pravdu – len čo sa niečo začne naťahovať, šance sú stále menšie. Ale v tomto prípade výnimka potvrdila pravidlo. Ako prvé som absolvovala kamerové skúšky v televízii Markíza, potom nasledoval Barrandov. Nechali ma predviesť improvizačné schopnosti pri modelových situáciách – rozhovory s porotou, či s vypadnutými súťažiacimi, chlácholenie tých, ktorých vyrazili.

Chlácholenie vám teda ide?
(smiech) Myslím, že celkom hej. Baví ma, ak sú ľudia nervózni alebo smutní a mne sa podarí zmeniť to ich nastavenie k lepšiemu. Možno aj to ma posunulo ďalej.

Sama máte skúsenosť s účasťou v súťažnej šou – vo vašom prípade to bola Miss. Dnes máte 28 rokov, čo je relatívne mladý vek, ale mnohí účastníci SuperStar majú o desať aj pätnásť rokov menej. Vnímate rozdiel, ako prežívajú podobné chvíle oni a ako ste ich prežívali kedysi vy?
Za seba môžem povedať, že nie som typ, ktorý by si robil z vecí ťažkú hlavu. Ani moju účasť v súťaži krásy som nebrala smrteľne vážne. SuperStar je však diametrálne odlišný projekt a väčšina súťažiacich to berie nesmierne zodpovedne. Už na začiatku sa to vykryštalizovalo – niekoľko deciek prišlo a tešili si najmä na to, že budú mať pár fotiek, s ktorými sa budú môcť niekoľko dní chváliť v škole spolužiakom. A potom boli takí, ktorí vnímajú projekt ako veľkú šancu uspieť a začať sa živiť tým, v čom sú dobrí a čo ich baví. Mali sme tam pätnásťročných tínedžerov, ktorí boli schopní celú noc sa pripravovať, aby ráno o piatej išli spievať pred porotu. Nie som si istá, že v ich veku by som podobné nasadenie zvládla.

Jasmina Alagič ako moderátorka najnovšieho... Foto: TV MARKÍIZA
Jasmina Alagič Jasmina Alagič ako moderátorka najnovšieho ročníka SuperStar.

Mladej generácii dnes často staršia vyčíta možno až príliš veľké sebavedomie. Mnohí mladí majú pocit, že sú páni sveta a svet médií im občas v tom nahráva.
Vnímam to, ale zároveň si myslím, že po takom niečom nasleduje aj veľmi rýchly pád. Ambície, zdravé sebavedomie, podpora – na všetkom záleží, ale je veľmi dôležité, aby pri nich stál niekto, kto im dokáže poradiť a kto ich zároveň je schopný aj uzemniť. Nie vždy to môžu byť rodičia. Nie vždy sú toho schopní.

Vy ste odjakživa túžili byť moderátorka?
Mám pocit, akoby to bolo predurčené už od detstva. Na škole som moderovala rozličné večierky alebo stužkovú, automaticky mi pripadla rola toho zabávača – skrátka si ma vyhľadali situácie, ku ktorým som inklinovala a veci, ktoré som robila rada. Nebola som premotivovaná tínedžerka, ktorá si ide tvrdo za svojím. Nechávala som život, aby to vyriešil za mňa – ale s tým, že som vynaložila aj isté úsilie a asi sa vyplatilo.

Pre podobné profesie treba prirodzenú mieru extrovertnosti aj exhibicionizmu. Sú však aj osobnosti v šoubiznise, pre ktoré je vlastne ten svet reflektorov akousi alternatívnou realitou. V súkromí sú tichí, priam nekomunikatívni. To o vás asi platiť nebude.
(smiech) To naozaj nie je môj prípad. Na obrazovkách majú diváci možnosť vidieť tak možno päťdesiat percent z toho, koľko energie a temperamentu v sebe mám. Nie vždy je to výhra, moji blízki, rodina by vám to vedela potvrdiť. Na rodičovských združeniach musela moja mama zostávať aj po oficiálnej časti – s rodičmi zlých chlapcov. Ale dvojku zo správania som nikdy nedostala.

Triednej moderátorke ju predsa nemohli dať.
To je pravda, kto by im to na ďalší rok moderoval…

Otec je z Bosny, mama zase maďarskej národnosti. Je teda základom vášho temperamentu genetická výbava?
Na milión percent. Ocino je tiež dobré číslo. Krv nie je voda a keď horí, nič s tým urobiť nedokážete. Občas som sa na to možno zvykla vyhovárať, ale rokmi už viem, že niektoré veci nedokážem – sú momenty, keď tá energia, vášeň nastúpi prirodzene. Kým to neubližuje ľuďom okolo, dá sa to tolerovať.

zväčšiť Jasmina Alagič ako moderátorka tohtoročnej... Foto: TV MARKÍZA
Jasmina Alagič, SuperStar Jasmina Alagič ako moderátorka tohtoročnej SuperStar.

Myslia si to aj vaši doterajší partneri?
Podľa mňa im práve môj temperament imponoval. Ale ktohovie, možno mali aj chvíle, keď si v duchu želali mať nejakú utiahnutú tichú partnerku, ktorá bude doma sedieť a poslúchať.

Čo vás najviac odlišuje od slovenských žien?
Nechcela by som to obmedzovať na pohlavie, ani hádzať všetkých do jedného vreca. Slováci ako takí nie sú výbušní, do konfliktov sa dostávajú pomalšie a niekedy by som chcela dostať aj do mojej duše ten slovenský pokoj. Na druhej strane mi však občas chýba radosť – schopnosť tešiť sa z maličkostí a vedieť ukázať šťastnú emóciu, zotrvať v nej a nehľadať hneď niečo negatívne.

Páčilo sa mi, keď ste v jednom z rozhovorov nazvali svoju rodinu multikulturálnou. Ten termín je v súčasnom svete veľmi aktuálny. Ale na Slovensku akoby sa ho ľudia báli, nemyslíte? Vy ste sa nikdy nestretli s agresívnymi prejavmi či predsudkami preto, lebo nie ste rodená Slovenka?
Keď som bola dieťa, nelíšila som sa výrazne od mojich spolužiakov – robili si akurát žarty z môjho mena, to sa dalo zvládnuť. V otcovom prípade som občas zaznamenala, že rieši problém na úradoch – voči nemu neboli až takí ústretoví, pretože je Balkánec. Dnes predsudky alebo negatívne výpady vnímam len v maličkej skupine anonymných diskutujúcich pod príspevkami na internete. Rypnúť si do toho, odkiaľ pochádzam a počastovať ma všemožnými hanlivými prívlastkami, to im ide. Ale niečo podobné rozhodne nepramení zo zdravého rozumu, takže tomu neprikladám význam.

Jasmina Alagič ako víťazka v kategórii... Foto: SITA
MISS UNIVERSE, Jasmina Alagič Jasmina Alagič ako víťazka v kategórii "media" na Miss Universe 2009.

Ukazuje sa, že stále viac mladých ľudí počúva na populistické reči o tom, akí nebezpeční sú prisťahovalci. Vzrastá opäť rasizmus, antisemitizmus, ľudia sa boja islamu. Vás sa táto téma osobne dotýka?
Práve v náboženskej otázke. Môj otec je moslim a mama kresťanka. A aj preto niektoré vyjadrenia vnímam citlivejšie. Zároveň však mám v sebe upratané a isté veci skrátka filtrujem. Viem, že ľudí k neznášanlivosti najčastejšie motivuje strach a len dúfam, že sa nám ho podarí zbaviť.

Ako vlastne funguje zmiešaná rodina moslima a kresťanky?
Pre deti je to fantastické, aspoň v našej rodine bolo. Máme milión sviatkov. Oslavovali sme kresťanské aj moslimské sviatky, rodičia nechávali na nás, ktorou cestou sa vyberieme a vždy boli ochotní odpovedať na všetky otázky, ktoré nás zaujímali. Takže, z tohto hľadiska som mala perfektnú rodinu.

Možno teraz sám do otázky vnesiem istý predsudok. Ale ako sa váš otec moslim vyrovnal s exhibicionis­tickou profesiou svojej dcéry?
On bol môj prvý veľký fanúšik. Podporoval ma už v čase misskovskej súťaže, dnes sleduje každý diel SuperStar, naladí si Fashion TV. Jasné, keby som sa v sedemnástich promenádovala polonahá niekde na obrazovke, asi by nebol nadšený. Ale to žiaden otec, či už je katolík, evanjelik alebo moslim. Tým, že môj otec je moderný európsky moslim, žiadne radikálne výhrady nemá.

Jasmina Alagič. Foto: FASHION TV
Jasmina Alagič Jasmina Alagič.

Pochádza z krajiny, v ktorej sa odohrala posledná veľká vojna v 20. storočí. Akým spôsobom vám o nej hovoril, ak vôbec. Vedie vás k spojeniu s jeho rodným krajom a históriou, ktorú prežil?
Viem, že to je téma, ktorá by bola bolestivá. Pre neho aj pre mňa. Aj preto som sa v tom nikdy veľmi nerýpala. Otec nám zhruba povedal, ako to počas vojny prebiehalo, ale detaily nepreberáme. Dnes máme byt v Bosne a ja tam chodím veľmi rada. Na každom kroku, na každej budove vidieť, čo sa tam stalo. Vždy som sa však snažila nájsť vo veciach to dobré. Balkánsky pôvod nebudem zapierať, práve naopak – ak raz budem mamou, chcela by som, aby moje deti naučil otec po bosniansky, chcem ich viesť k hudbe a ukázať im to krásne z Balkánu.

V čom vidíte svoj najväčší talent?
Cítim sa zvláštne, ak sa mám začať hodnotiť – som len kdesi na začiatku moderátorskej cesty. Ale mám pocit, že ak niečo moderujem, najmä súkromné akcie, ľudia majú pri mne dobrý pocit, cítia sa príjemne. Verím na vymieňanie energií. Aj cez televíznu obrazovku a práve o to sa momentálne aj najviac snažím. Priniesť divákom príjemné emócie.

Vaša rola v šou je nepochybne spojená s prínosom pozitívnej emócie. Zároveň musím povedať, že mňa vyslovene pobúrilo, keď som na obrazovke videl v jednom zo zostrihových častí správanie poroty. Z úst Kataríny Knechtovej či Paľa Haberu vyšli slová, za ktoré by v americkej televízii dostali tučnú pokutu a rovno vyhadzov.
Sedela som na nakrúcaniach a v prvých kolách, keď ešte neboli živé prenosy, vyznievali porotcovia diametrálne odlišne od toho, ako ich napokon videli diváci v zostrihu. Zachytila som, že Katka mala veľa negatívnych komentárov na sociälnych sieťach a v médiách kvôli istým vyjadreniam, ale ja som vnímala Katarínu, ktorá vyšla z miestnosti za súťažiacimi, chlácholila ich, dávala im psychickú podporu, rozdávala rady. Áno, niektoré vety naozaj odzneli a už ich nevezmú späť. Určite však patria k ľuďom, ktorí sú schopní mladým spevákom pomôcť a viesť ich.

S Katarínou Knechtovou ste v SuperStar v ženskej menšine. Ak opomenieme Adelu Vinczeovú, zábavným reláciám akoby dominovali samí muži.
Vnímala som to rovnako. Situácia sa začala meniť zhruba v čase, keď som s moderovaním začínala – tak pred troma rokmi. Takže som asi zvolila ten najsprávnejší čas.

V posledných mesiacoch sa otvorila spoločenská konverzácia o tom, že ženy žiadajú platovú rovnosť. Práve svet šoubiznisu riešil túto tému naozaj výrazne. Vy si trúfate nárokovať si rovnocenné postavenie?
Nemám pocit, že by som mala lepšie podmienky, ak by som moderátorskú prácu robila ako muž. Ale možno je to aj tým, že ma zastupuje Gabriela Drobová. Rieši všetky podmienky, detaily zmlúv, kontrakty a je to naozaj šikovná obchodníčka a manažérka. Pri nej nehrozí, že by som sa cítila menejcenná.

Vy sama ste sa pred časom priznali, že vašou hlavnou prioritou je momentálne kariéra. Takže ste ambiciózna?
Beriem to tak, že ak ma vesmír, pánboh či niekto tam hore obdaril takou výnimočnou možnosťou, chcem dať do nej všetko a využiť ju. Bola by škoda nespraviť to. Opäť zopakujem, nie som premotivovaný typ. Ale keď mám možnosť robiť to, čo milujem, chcem to robiť najlepšie, ako viem. Bonusom je, že môžem byť sebestačná.

Takže asi nemáte métu ako niektoré vaše kolegyne z misskovských súťaží zbaliť si zabezpečeného partnera, pri ktorom by ste sa stali reprezentačným modelom manželky a ženy v domácnosti?
Nejaké pokusy takto si ma domestikovať už boli, na misske to asi prirodzene začína. Ale mňa veľmi podobné typy mužov nezaujímajú. Mám rada chlapov, ktorí do vecí dávajú srdce, sú trochu uletení – mužov, pri ktorých sa nemusím strážiť a pri ktorých sa nenudím. Byť reprezentatívnou paničkou – to by ma porazilo. Nehovoriac o ničnerobení, to by ma zabilo.

Moderátorka a modelka Jasmína Alagič. Foto: Profimedia
Moderátorka a modelka Jasmína Alagič. Moderátorka a modelka Jasmína Alagič.

Jasmina Alagič

Narodila sa 27. júna 1989 v Stuttgarte v Nemecku, jej rodičia, otec z Bosny a mama z Maďarska, sa následne presťahovali na Slovensko. Na základnej umeleckej škole študovala flautu a saxofón. Pôsobila v Divadle LUDUS a v detstve navštevovala hodiny hip-hopu. V roku 2009 sa stala finalistkou Miss Universe a získala titul Miss Médiá. Presadila sa ako modelka na slovenskej scéne, neskôr uspela v konkurze na moderátorku Fashion TV, kde má vlastnú reláciu Lifestyle. Televízia Markíza si ju vybrala za moderátorku šou SuperStar pre rok 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Superstar #Jasmína Alagič #ženský magazín MiA

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...