Diana Mórová: Nájsť muža je už v mojom veku šťastie a náhoda

Je jednou z najznámejších slovenských herečiek. Multitalent. Popri hraní dokáže tancovať, korčuľovať či ohúriť dokonalým telom. Hoci sa už prehupla cez štyridsiatku, Diane Mórovej môžu mnohé mladšie ročníky závidieť. Nielen vzhľad, ale aj odvahu...

28.11.2016 09:00
debata (11)
Herečka Diana Mórová. Foto: Petra Ficová
Herečka Diana Mórová. Herečka Diana Mórová.

S herečkou Dianou Mórovou sme sa dohodli na štvrtú popoludní. Vtesnala ma medzi skúšku a večerné predstavenie, čakala pri zadnom vchode divadla. Je nedeľa popoludní, Bratislava plná zamilovaných párikov, na námestí korzujú rodinky a tmolia sa turisti. My dvaja máme namierené do blízkej kaviarne. Môj prvotný strach, či budeme mať dostatok času a tém na rozhovor, pominie, len čo sa usadíme a začneme sa zhovárať. Známa televízna tvár a diva z dosiek SND sa nebojí hovoriť otvorene a o živote má čo rozprávať.

Museli ste si na mňa nájsť miesto v nabitom rozvrhu povinností. Žijete naozaj takým zbesilým tempom?
Niekedy mám pocit, že mám toho strašne veľa a inokedy je to zase celkom v pohode. Leto som mala celé voľné, trávila som ho len s rodinou, so synom. Ale je prirodzené, že sa potom mnoho povinností nakopí. Stačí, ak skúšate nové predstavenie a do toho hráte každý večer. Pridá sa dabing alebo televízne účinkovanie, veľa cestujeme teraz po zájazdoch s divadlom. K tomu čoskoro pribudne aj nakrúcanie filmu Cuky a Luky a ďalšie nové projekty. Občas je to naozaj zbesilé, ale nesťažujem sa.

Svoje pohybové schopnosti a talent naplno... Foto: SITA, Ján Slovák
Diana Mórová Svoje pohybové schopnosti a talent naplno ukázala v šou Tanec snov.

Takýto pracovný nápor sa asi prejaví v súkromnom fungovaní? Syna Quida vychovávate sama. Nevyčítal vám už niekedy, že ste málo doma, že mu chýbate?
Každá matka, ktorá máva večerné zmeny – či už je to lekárka, zdravotná sestra, alebo predavačka – skrátka žena, ktorá pracuje aj po večeroch, vám povie, že dieťa si občas za ňou poplače. Pamätám si, že som bola podobná, keď moja mama odchádzala do práce cez víkend a ja som trávila soboty s babkou. Ale takéto chvíľky má asi každé dieťa. Nie denne, nie každý večer, ale skrátka príde moment, keď áno. Aj Quido sa občas rozplakal, no je veľmi chápavý a citlivý chlapec. Keď som mu veci vysvetlila, do pár minút bolo všetko v poriadku. Náš režim je celkom iný a myslím si, že som so synom niekedy viac ako mamy, ktoré chodia do práce od ôsmej do piatej. Ráno ho veziem do školy, beriem ho so sebou na obed, popoludní sa spolu učíme. Keď večer idem na predstavenie, je s ním opatrovateľka, počas víkendov moja mama. Pravidelne si ho berie Juraj (poznámka redakcie: Mórovej expartner Juraj Mokrý). Myslím si, že Quido má pestrý život a je šťastný.

Uvedomuje si vašu popularitu? Ako vníma, že jeho mama je herečka?
Keď bol malý, televíziu vôbec nepozeral. Vedel, že som sa sem-tam objavila v Paneláku, ale sám ho odmietal. Možno preto, že si to v hlavičke spojil a označil za dôvod, prečo nebývam po večeroch doma. Aj dnes, keď už má desať rokov, sa mi zdá, že si moju popularitu a povolanie neuvedomuje. Viete, ja ho neberiem ani do divadla, ani na akcie televízie a potom sa mi občas stane humorná situácia. Niekto ma osloví na ulici, či si môžeme urobiť fotografiu a on pribehne, lebo si myslí, že sa ideme fotiť všetci. Stále ho prekvapuje, odkiaľ ma toľkí ľudia poznajú. Keď počúvam mojich kolegov, ratolesti niektorých si tú našu mediálnosť uvedomujú celkom jasne, veľmi pragmaticky, môj syn je taký rojko.

Diana Mórová a jej expartner Juraj Mokrý (v... Foto: SITA/T-Com
Diana Mórová Diana Mórová a jej expartner Juraj Mokrý (v strede).

S partnerom Jurajom Mokrým ste sa rozišli, keď mal Quido tri a pol roka. Akým spôsobom na to zareagoval? Nechýba mu otcovský – mužský vzor?
Ďuro si ho berie pravidelne, chodí pre neho do školy, keď ho poprosím. Máva ho cez víkendy u seba alebo aj u svojej mamy. Dohodli sme sa a som za to vďačná. Obaja cítime, že deficit otcovskej úlohy v synovom živote neexistuje. Quido má dve staré mamy, dve domácnosti. Nikdy sa neopýta, prečo tato nie je doma. Je zvyknutý na stav, aký existuje. Žije so mnou, ale vie, že s otcom bude znovu a že sa k nemu môže opakovane vrátiť. Akoby si to ani nevedel inak predstaviť. Nikdy so mnou neriešil, prečo nemám po boku nejakého muža.

Komplikácie môžu nastať, ak si domov privediete nového partnera. Uvažovali ste už nad tým, ako to syn zvládne?
Môžem len teoretizovať. Sama som zvedavá. Pred tromi rokmi sa stala situácia, keď ma jeden môj známy priateľsky pobozkal a syn bol pri tom. Začal plakať. Viete, mňa nikto pred ním nebozkáva, nikto sa ma nedotýka a bolo vidieť, že ho to zaskočilo. Vtedy som mu musela vysvetliť, že lepší kamaráti sa môžu aj pozdraviť bozkom, že muži môžu ženy pobozkať na ruku alebo na líce. Ale bol z toho nesvoj a prekvapený. Neviem si predstaviť, že by u nás doma niekto prespal. Neviem, ako zareaguje, keď bude pri mne nejaký chlap, ktorý by mohol byť aj potenciálnym partnerom. Ale myslím si, že deti sú ako špongie. Ak už sa pre niekoho rozhodnete, chce to čas. Systém, určitú pravidelnosť. Pravidelne sa stretávať, robiť určité veci. Dieťa sa tomu dokáže prispôsobiť. Samozrejme, veľmi to závisí aj od partnera, ktorý sa chce implantovať do nekompletnej rodiny, chce si začať so slobodnou ženou s dieťaťom. Musí mať rád oboch, lebo inak to nefunguje a nebude fungovať.

S kolegom a expartnerom Tomášom Maštalírom v... Foto: SND, Filip Vančo
Diana Mórová S kolegom a expartnerom Tomášom Maštalírom v hre Skrotenie zlej ženy.

Otázka však stojí: Má vôbec žena vo vašom postavení a s náporom toho, čo nosí na pleciach, možnosti zoznámiť sa s partnerom?
Nie, vôbec. To musí byť náhoda, šťastie. Musí to byť niekto, koho zrazu stretnete. Ak vám žena povie, že sedem rokov nemala chlapa, je jasné, že klame. Stretávala som sa a stretávam sa s mužmi. S niekým idem do kina, s niekým sa zabaviť. Hoci aj neprežívame intímne momenty, niekedy mi nahrádzajú partnera. Často mi hovoria o svojich manželstvách či vzťahoch, lebo sú to zadaní muži. Ale nemôžem hovoriť o niečom, ak si to chcem chrániť a keď viem, že nejde o regulárny vzťah.

Už to, že priznávate stretávanie sa so zadanými mužmi, je celkom otvorené.
Hovorím otvorene, lebo nemám pri sebe muža. A viem, čo ženy potrebujú počuť. Lebo mnohé sú vo vzťahoch akoby zviazané a boja sa hovoriť nahlas. Raz som si čítala rozhovor s jednou právničkou, ktorá povedala, že každá žena by mala mať, aj v manželstve, svoju trinástu komnatu. A okrem tajomstiev aj vlastné konto. A je to svätá pravda. Vždy musíte byť pripravená aj na to, že muž odíde. Ak sa niečo také odrazu stane, mnohé ženy nevedia žiť, nedokážu ďalej fungovať. Viem, že to nie je jednoduché, ale treba rátať aj s takou alternatívou.

Herečka Diana Mórová.
Svoje pohybové schopnosti a talent naplno...
+15S kolegom a expartnerom Tomášom Maštalírom v...

Pred pár mesiacmi som robil rozhovor s českou herečkou Terezou Kostkovou, ktorá povedala veľmi zaujímavú vec. Nie každý z nás je predurčený na to, aby skončil vo vzťahu do konca života. Niekto skrátka zostane sám a môže byť šťastný aj tak. Problém akurát je, že okolie sa na to pozerá s nedôverou. Život bez partnera akoby sa nenosil.
V tom máte pravdu. Niekedy ma však zaráža, že oveľa horšie reagujú ženy. Už som si zvykla, no boli chvíle, keď som prišla do spoločnosti a cítila sa ako kripel. Každá žena si do mňa rypla. Niektoré nechtiac, niektoré vedome. Rozprávajú o tom, ako mi nájdu partnera, alebo začnú hovoriť, ako som silno nalíčená v televízii a že teda vyzerám staršie. Nehovorím nič, ale ony mi vždy niečo povedia. Lebo nikto vedľa mňa nestojí. Chápu ma len ženy, ktoré zostali samy. Veľmi sme si porozumeli napríklad s Majkou Demitrovou. Aj ona zažila krásny vzťah a odrazu zostala sama. Pozná situáciu, aké náročné je nájsť si muža v stave, ak ste žena s vlastným zázemím a nejakou históriou.

Vy ste randili s viacerými kolegami, ale najviac asi zarezonoval práve vzťah s Jurajom Mokrým. Možno aj pre jeho bulvárnu dohru. Odhliadnuc od nej, zmenilo obdobie rozchodu spôsob nazerania na vzťahy ako také, alebo na mužov ako takých? Neprenášate si niečo z toho stále ďalej?
Neprenášam. Už viem, čo nechcem a kde bola chyba. Každý si myslel, že my dvaja s Ďurom sme sa rozišli kvôli tretej osobe. Nebol to pravý dôvod. Je mi síce ľúto, že Juraj situáciu vyhrotil, ale dnes sme úplne v pohode a myslím si, že sme sa mali stretnúť, aby sme mali krásne dieťa. Hoci sme sa nevzali, záležalo nám na našom vzťahu. Snažili sme sa veci riešiť. Ľudia to nevideli, ale obaja sme sa pokúšali veci zachrániť. Niekedy to skrátka nejde. Zaujímavé je, že na začiatku všetci hovorili, ako sme sa my dvaja mohli dať dokopy. A potom, keď sme sa rozišli, tak zase rozprávali, ako nám to skvelo išlo – ako je možné, že ideme od seba. Iba málokto videl, čo sme prežívali ako partneri pod jednou strechou, jeden vedľa druhého.

Vďaka Paneláku sa mnohí herci stali novými... Foto: Marian Datko
Diana Mórová, Ján Koleník Vďaka Paneláku sa mnohí herci stali novými idolmi. Mórová na snímke s Jánom Koleníkom.

Viete, že som si dnes spomenul na moment spred rokov, keď ešte ani médiá neinformovali o tom, že tvoríte pár? Videl som vás oboch v kine, asi ste boli na rande. Juraj vám niečo horlivo vysvetľoval a vy ste sa chichotali ako školáčka. Vtedy som si hovoril, že je medzi vami taká chémia, akú som dlho nevidel. A o mesiac vyšiel bulvár s tým, že ste nový pár.
Pravda je, že odkedy ma Juraj stretol, nespustil ma z očí. Boli sme spolu denne. On bojoval, bol lovec, venoval sa mi, chodili sme do kina, každý deň sme trávili čas tak, ako by ho partneri mali naozaj tráviť. Muž si ženu váži, miluje ju a robí jej program, chce ju. Lenže občas sa stane, že keď to dosiahne, zvykne si a spohodlnie. Vy ho budíte a hovoríte mu treba vstávať, spraviť to a to. A on len mávne rukou a povie, že sa „to nejako vyrieši“. Keď podobná situácia trvá príliš dlho, pristihnete sa pri otázke – a na čo ho vlastne mám? S Jurajom sa nám stalo práve toto. Povedala som si, že som ešte mladá, aby som v takom vzťahu pretrpela roky a ozrejmila som si, že chcem zažiť aj niečo iné. Komunikácia medzi nami bola, snažili sme sa. Nevyšlo to.

V akom vzťahu ste teraz?
Rozumieme si naďalej, čo sa týka syna, a to je najdôležitejšie. Bol by veľký hriech, keby sme medzi sebou bojovali a robili si naschvál. Juraj zrejme vidí, že náš syn je pri mne šťastný. Každý rodič, ktorý prekonáva rozchod a rozpad rodiny, by si mal dvakrát zvážiť, či bude zneužívať dieťa pre nejakú samoľúbosť, alebo pocit nadvlády nad expartnerom. Deti za to naozaj nemôžu a práve cez ne sa to neskôr môže rodičom vrátiť.

Pri rozchode ste si uvedomili, že túžite v živote zažiť ešte niečo iné…
(úsmev) Možno pocit, že sa o niekoho môžete oprieť. Niekoho, kto vás opäť priťahuje, komu môžete dôverovať. Môžete mu zveriť do opatery dieťa a vidíte, že je s ním šťastné. Človeka, s ktorým môžete život zdieľať. Sadnete si na Vianoce pred televízor a pozriete si Tri oriešky pre Popolušku. Máte spoločných priateľov, spoločné záujmy. A strašne sa mi páči, keď sa muž vie prispôsobiť a mať rád moje okolie. To je nesmierne dôležité. Chcela by som takého ešte spoznať.

Hovorí sa, že muži z vás majú strach. Po tomto rozhovore možno k nim ďalší pribudnú. Hovoríte veci veľmi úprimne.
Možno máte pravdu. Keby som bola muž, určite by som pri sebe prijala ženu silnú, nezávislú, ktorá pracuje. Len dvaja silní ľudia, ktorí si majú čo povedať, vydržia. Samozrejme, musí tam byť vzrušenie aj láska, ale komunikácia, dôvera a úprimnosť sú dôležité.

Myslíte si, že v dnešných vzťahoch chýbajú?
Okolo seba vidím teraz množstvo párov, ktoré sa rozchádzajú. Ľudia prestali medzi sebou komunikovať, uvedomovať si, že je dôležité niekomu veriť a prijať ho takého, aký je. Dnes si často hovoríme: A čo? Však toho partnera vymením za iného. Kedysi sme čakali na banány a mandarínky a mali ich raz za rok na Vianoce. Prvé džínsy som dostala v trinástich a mala som pocit, že mi patrí svet. Opatrovala som ich ako oko v hlave. Odrazu máme okolo seba strašne veľký výber a ľudia sú tým postihnutí. Nedokážu sa uspokojiť a stále sa ženú za novým, testujú a skúšajú. Akoby sa to premieňalo do nášho fungovania všade, aj vo vzťahoch. Potom sa vám možno niečo v živote stane. Niekto z blízkych vám ochorie, možno sa niečo prihodí vám a vy si začnete klásť otázky, kto mi zostane. Na koho sa môžem spoľahnúť? Čím sme starší, tým viac si uvedomujeme reálne hodnoty.

Aj vás mení pribúdajúci vek? Alebo sú to skôr životné okolnosti?
Určite oboje. Ale vek neoklamete. Cítim sa stále mlado, moja najlepšia kamarátka má 32 rokov, priťahujem k sebe mladších, možno energiou, možno názormi. Zároveň si uvedomujem, že veci sa menia. Ešte v štyridsiatke, keď som sa rozišla s Jurajom, som bola typ „ruka hore“. Ženy možno o tom nerady hovoria, ale menia nás aj hormóny. Či chcete, alebo nechcete, klesne vám v tele ich hladina a už tak nevládzete, už je to zrazu inak. Kedysi zahrali pesničku v rádiu a ja som sa už metala za volantom alebo na chodbe v divadle. Vybúrila som sa, teraz mám skôr také obdobie pokoja. No ktohovie, možno aj mne sa začnú zapaľovať lýtka v päťdesiatke, ako je to zvykom u mužov.

Na obrazovke sa momentálne stretávate so speváčkou Luciou Bílou. Je len o pár rokov staršia, tiež slávna, silná ženská osobnosť. Sadli ste si? Dokážu si dve také výrazné ženy porozumieť?
Lucka je silná žena, ale neverili by ste, aká je normálna baba a krehká žena. Tým, že je odo mňa len o niečo málo staršia, som naučená a vychovaná už z divadla, dať jej prednosť. A ona akosi prirodzene vycítila, že so mnou nemusí bojovať, že jej nechávam priestor. Prečo by som s ňou mala súťažiť? Obe sa akceptujeme. Aj keď sa pred kamerami náhodou pohádame, či už naoko a niekedy aj reálne, akceptuje ma. Je to vzájomné. Mám rada po mojom boku silných ľudí. A nie som konfliktný typ.

Diana Mórová sedí v porote šou Česko Slovensko... Foto: Marian Datko
Diana Mórová, Lucie Bílá Diana Mórová sedí v porote šou Česko Slovensko má talent s českou divou Luciou Bílou.

Nežiarlite na mladšie kolegyne? Hrajú v seriáloch, ich mená sa skloňujú v médiách, chvália ich aj kritici – napríklad Petra Vajdová alebo Dominika Kavaschová. Má z niečoho takého zrelá žena – herečka strach?
Dlhé roky mám v divadle šatňu so Zdenou Studenkovou a vždy sa ku mne správala úžasne. Prečo by som ja mala byť iná k mojim mladším kolegyniam? Nikdy som nemala sklon byť závistlivá. Skôr doprajem. Mladšie kolegyne navrhnem do seriálov alebo im poradím, čo majú nosiť, aby boli krásne. Presviedčam ich, aby si trochu viac užívali – ja ich v ich veku som to robila. Je mi jasné, že dnes sa nemôžem porovnávať. Od Petry Vajdovej som staršia o pätnásť rokov – pätnásť! Jasné, možno keby prišiel nejaký krásny chlap a ona by mi ho prebrala, asi by som bola nasratá. Ale v našej brandži si nás skrátka musia vybrať. Režisér povie, chcem túto a túto. Akceptujem to.

Vaša tvár sa spája s populárnymi projektmi, jedným z nich bol aj televízny fenomén Panelák či vydarený seriál Keby bolo keby. Občas sa však vyskytne aj nejaký, ktorý až tak neoslní. Napríklad Dvojičky. Vzali ste niekedy rolu len preto, aby ste zostali na očiach?
Pri Dvojičkách sme si mysleli, že ukážeme našu inú polohu. Nikdy celkom neviete, ako to môže vypáliť. Ani pri Paneláku sme to nevedeli. Občas sa vám potom stane, že ste súčasťou projektu, ktorý nie je až taký kvalitný alebo mu nenahrávajú okolnosti. Beriem to tak, že som si vyskúšala aj niečo také a som vďačná. Pre televíziu som rok nenakrúcala. Mohla som, ale dala som si pauzu. Stihla som sa viac venovať divadlu a užila si aj oddych od seriálovej roboty, potrebovala som ho.

Televízia JOJ sa rozhodla vrátiť na obrazovky Panelák. Dočkajú sa diváci aj vašej hrdinky Ivanky?
Zhovárali sme sa už o tom s Andym Krausom a nemôžem veľa prezradiť. Jedno je isté. Aj tá najlepšia značka na trhu musí veci inovovať, aby dokázala držať krok. Príbehy niektorých rodín v Paneláku sú už také vypísané, že by bola nuda stavať seriál len na nich. Andy si uvedomuje, že musí priniesť pár nových ingrediencií – nové tváre, príbehy. Na ne sa potom môžu napojiť aj osudy tvárí, ktoré sú divákom dôverne známe. Nevrátime sa do Paneláku všetci – po takej odmlke by to ani nešlo. Časť z nás pôvodných sa na obrazovke objaví.

Nemáte strach z reakcií divákov? Čo ak zabudli?
My sme sa kedysi do Paneláka pustili s obrovskou energiou. Boli sme spätí, ľudia mali v sebe vášeň. Ale ani vtedy sme nevedeli, aké budú divácke reakcie. Fenomén tohto seriálu spočíval v tom, že oslovil vekové rozpätie od 5 do 70 rokov. Stávalo sa mi, že ma na pieskovisku deti volali Ivanka z Paneláku. Ale nebrala by som to ako istotu. Začíname odznova. Bude to risk, možno trochu vec šťastia, uvidíme. Snáď sa ľudia nadchnú aj pre nové časti.

Prichádzajú nové projekty a vy núdzou o ďalšiu prácu určite netrpíte. Čím podľa vás láka televíznych či divadelných tvorcov značka menom Diana Mórová?
Človek by si mal veriť v tom, čo vie. Pamätám si, že aj Ďuro Mokrý večne nariekal a porovnával sa. Vtedy som mu hovorila, nech sa vykašle na ostatných a uvedomí si, čo má, čo vie a aké sú jeho vlastné kvality. Keď je človek sám so sebou spokojný, bude to šíriť okolo. Kedysi som bola povaha, ktorá všetko strašne riešila, snažila sa. Bože, chcem ísť do tej Prahy, hovorila som si večer pred kastingom. A keď ma nezobrali, tak som sa v duchu pýtala, prečo. Hľadala som dôvody a smútila nad tým. Vekom sa človek schladí. Už ho také veci netrápia. Bola som podobná aj vo vzťahoch s mužmi. Plakala som, prečo mi nevolá, čo sa stalo. Mala som plnú hlavu myšlienok. Už som omnoho pokojnejšia. Netlačím na pílu. Ak mi je súdený dobrý projekt, dostanem ho. Ak príde ten pravý chlap, pocítim to.

Diana Mórová

sa narodila v Bratislave 18. februára 1970. Od roku 1988 do roku 1992 študovala herectvo na VŠMU a následne sa stala členkou súboru Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes a kde si zahrala v niekoľkých shakespearovských hrách. Aktuálne ju možno vidieť napríklad v predstavení Bál, Bačova žena alebo Skrotenie zlej ženy či Rivers of Babylon. Pri poslednom menovanom si kedysi zahrala aj vo filmovej adaptácii knižnej predlohy od Petra Pišťanka. Na plátnach kín mala naposledy projekt Agáva. V televízii jej veľkú popularitu priniesol seriál Panelák. Mórová účinkovala aj v projektoch ako Keby bolo keby či Dvojičky. Už druhý rok je tiež porotkyňou v talentovej šou Česko Slovensko má talent.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #kariéra #muž #partner #vzťahy #herečka #Diana Mórová #hľadanie #ženský magazín MiA

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...