Mata Hari: Zaklínačka mužov

Talentovaná tanečnica, záhadná špiónka a osudová milenka mocných. Orientálna Holanďanka Mata Hari bola bez debaty najtajomnejšou femme fatalle dvadsiateho storočia. Zvodkyňa s tragickým osudom by sa 7. augusta dožila 140 rokov.

14.08.2016 14:00
debata
Mata Hari provokovala - tancom, sporým odevom... Foto: SITA/AP
Mata Hari Mata Hari provokovala - tancom, sporým odevom aj odvážnymi fotografiami.

Mata Hari, vlastným menom Margaretha Zelleová, bola dcéra holandského klobučníka a indonézskej prisťahovalkyne. Matka jej zomrela, keď bola ešte dieťa a otec zveril dcéru do opatery príbuzným.

Margaretha pochopila, že sa o seba musí vedieť postarať sama. Vyštudovala učiteľský inštitút a len čo dovŕšila plnoletosť, vydala sa za holandského majora Johna Mac Leoda a odišla s ním na Jávu, kde porodila dve deti. Leod bol alkoholik a ich vzťah zakrátko stroskotal. Nešťastie zaháňala Margaretha samoštúdiom orientálnych tancov a indonézskej kultúry. 

Po rozvode sa rozhodla hľadať šťastie v mekke bohémov – v Paríži, kde predstierala, že je orientálna princezná. Učila sa orientálne tance a osvojovala si exotické rituály. Zmenila si meno na Mata Hari, čo po malajsky znamená svetlo dňa, a budovala si imidž promiskuitnej zvodkyne. Na povestne rafinované, "takmer žiadne” tanečné kostýmy lákala najmä vplyvných papalášov, politikov a vojenských veliteľov. Svet šokovala nielen tancom, ale aj provokatívnymi fotografiami a medzi jej milencov patril napríklad francúzsky diplomat či nemecký princ. 

Mata Hari veľa cestovala, mala známosti po celom svete a aj preto ju počas prvej svetovej vojny začali sledovať. Zaplietla sa s nemeckou aj s francúzskou tajnou službou. Netrvalo dlho a Francúzi nadobudli presvedčenie, že „pracuje pre Nemcov“.

3 krát Mata Hari

  • Otec ako investor v ropných spoločnostiach dobre zarábal a umožnil jej, aby vyštudovala učiteľský inštitút.
  • Predtým, ako začala tancovať, pôsobila ako cirkusová jazdkyňa a modelka.
  • V čase smrti mala 41 rokov.

Mata Hari mala tendenciu zveličovať svoju minulosť, za každých okolností si chcela zachovať status záhadnej ženy vamp. Teatrálna hra na femme fatalle sa jej vyplatila na javiskách, no počas policajného výsluchu sa tanečnici obvinenej zo špionáže vymkla z rúk. Doplatila paradoxne na to, že priznala pravdu – prijala úplatok a ponuku od nemeckej vlády stať sa ich "donášačkou”, vzápätí však poprela, že by k niečomu takému došlo, od špionáže sa dištancovala. Súd tým o svojej nevine nepresvedčila…

Mata Hari. Jej podobizeň sa zachovala aj na... Foto: Wikimedia
mata hari, pohľadnica Mata Hari. Jej podobizeň sa zachovala aj na dobových pohľadniciach.

„Odmietam označenie kurtizána. Špiónka? Nikdy! Vždy som žila pre lásku a potešenie,“ uviedla. Príbeh Mata Hari je zahalený hodvábnym tajomstvom, na oko priehľadným a zároveň premenlivo nečitateľným. Bol súčasťou jej divadla. Pre viacerých bolo ťažké rozpoznať úmysly zvodkyne, ktorá dokonale odhadla, čo na jej "obecenstvo” platí. Najväčším lákadlom je totiž tajomstvo.  Obeť prehnanej túžby po moci a intenzívnej láske? Mata Hari stroskotala na nepriaznivých okolnostiach dramatického vojnového storočia, ktorému sa odmietla podriadiť. Nedokázala obetovať prelietavú roztopašnosť na úkor obmedzenej slobody. Mata Hari odsúdili na smrť a v roku 1917 ju popravili. Počas popravy si odmietla nasadiť na oči šatku a keď na ňu vojaci namierili pušky, poslala im posledný bozk…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #femme fatale #Mata Hari

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...