Úsmev na detskej tvári presvedčí, že pomáhať je správna vec

V predvianočnom období sme akosi náchylnejší k tomu, aby sme niekomu pomohli. U Alžbety Zemanovej sa to však neobmedzuje len na pár týždňov v roku. Roky zasvätila tomu, aby pomáhala iným, hoci sama nemá celkom ľahký osud.

10.12.2015 17:00
debata
Alžbeta Zemanová, laureátka ocenenia Srdce na... Foto: Nadácia Orange
Alžbeta Zemanová, laureátka ocenenia Srdce na správnom mieste. Alžbeta Zemanová, laureátka ocenenia Srdce na správnom mieste.

Mamička, ktorá sama vychováva syna, sa už roky venuje sociálnej činnosti a angažuje v dobrovoľnej pomoci iným. Aj preto asi neprekvapí, že tento rok sa stala laureátkou ceny Srdce na správnom mieste, ktoré každoročnej vyhlasuje nadácia Orange v rámci grantového programu Darujte Vianoce.

Obyvateľka Mojmíroviec v rámci projektu pomoci iným poslala tento rok žiadosti o pomoc až pre osem rozličných prípadov. Porota napokon vybrala ako „víťazný“ smutný príbeh matky z Mojmíroviec, ktorá živí päť detí, pričom jej manžel, ktorý ju fyzicky týral, je vo výkone trestu.

Aj vďaka Alžbete Zemanovej sa darí zbierať peniaze na to, aby rodina mohla prežiť Vianoce v teple a aspoň akom-takom pocite hojnosti. „Viete, tá pomoc iným je strašne príjemná vec. Keď vidíte, že ste sa aspoň trošku zaslúžili o to, aby sa niekomu v núdzi pomohlo, ten pocit je na nezaplatenie,“ vyhlásila Zemanová na slávnostnom odovzdaní ceny, ktorej laureátkou sa stala.

Hoci večer si užila s úsmevom a trávila ho najmä rozhovormi s médiami, potom sa už ponáhľala domov. Do Vianoc má totiž vo svojom dome skupinku detí z detského domova. Tie tam zotrvajú až do príchodu Vianoc, aby ich potom vystriedali ďalšie. „Každý detský úsmev je taká úžasná vec. Keď sa na vás deti usmejú, nemáte žiadnu pochybnosť o tom, či robíte správnu vec,“ pokračovala matka jedného synčeka, ktorého vychováva sama.

V programe Darujte Vianoce žiadatelia nežiadajú o podporu a pomoc pre seba, ale pre niekoho iného, kto sa nachádza v neľahkej životnej situácii. V tomto roku prišlo celkovo 673 žiadostí o pomoc. V prvej fáze vybrala hodnotiaca komisia 116 z prijatých príbehov, medzi ktoré rozdelila okamžitú finančnú podporu v celkovej výške 23 686 eur. V rámci druhej fázy komisia posunula ďalších 248 žiadostí na darcovský portál www.dakujeme.sk a každému z nich venovala štartovný dar vo výške 10 – 50 % z požadovanej sumy, ktorú následne môžu dorovnať dobrovoľní prispievatelia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #charita #Vianoce #Alžbeta Zemanová #Srdce na správnom mieste

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...