Túžite prestať fajčiť? Skúste to ako rakúska moderátorka Bianca Schwarzjirg!

Bianca Schwarzjirg (35) je rakúska moderátorka televíznej stanice Pro Sieben, okrem iného moderuje aj ranné vysielanie Café Puls. Aktuálne sedí tiež v porote Austria's Next Topmodel. A, už nefajčí.

04.11.2015 14:30
debata (2)
Biance Schwarzjirg sa usmieva... Foto: archív B. Schwarzjirg
Bianca Schwarzjirg Biance Schwarzjirg sa usmieva...

O svojom „novom živote“ informovala na facebooku v deň svojich 35 narodenín. Avizovala, že prestáva fajčiť, pričom celý priebeh s nadšením popisovala a fotografovala. Obrovská motivácia to bola nielen pre ňu. Mnohí z jej fanúšikov ju nasledovali. Na facebooku ich má takmer 18-tisíc! O niečo ťažšie to mala táto pekná žena možno v tom, že ak je niektorá z európskych krajín skutočne „fajčiarska“ a pochopenie pre nefajčiarov je tam skutočne nizučké, potom je to s určitosťou Rakúsko.

Zaujímalo nás, ako sa Biance Schwarzjirg, ktorá je už od cigariet „čistá“, vodí a či skoncovať s cigaretami bolo skutočne také ťažké, (ako sa o tom všade píše). Fajčiť začala krátko pred svojimi 23 narodeninami. Spočiatku vraj nefajčila veľa, no na konci už za obeť padlo jedna a pol škatuľky denne.

Pamätáte si na svoju prvú cigaretu? Pravdepodobne bola pre telo šokom a vôbec vám nechutila…
Svoju prvú cigaretu som vyfajčila na pláži v Chorvátsku. Moja kamarátka mi navrhla: Ochutnaj to! Nechutila mi vôbec, ale akosi zlepšila náladu. A odrazu som sa ocitla v bludnom kruhu.

Kríza na začiatku. Abstinenčné príznaky prišli... Foto: archív B. Schwarzjirg
Bianca Schwarzjirg Kríza na začiatku. Abstinenčné príznaky prišli ako na koni!

Psychológovia sa domnievajú, že mnohí mladí ľudia si chcú fajčením zvýšiť sebavedomie. Cítili ste sa s cigaretou medzi dvoma prstami „dôležitejšie“?
To nie. Ale myslela som si, že sa vďaka nej uvoľním. Ako dvadsaťročnej sa mi to jednoducho zdalo „cool“. V tom čase sa smelo fajčiť všade – v kancelárii, na univerzite, aj v reštaurácii. Fajčenie patrilo k môjmu univerzitnému životu. Dlhé noci nad knižkami, veľa kávy a cigariet, jedna za druhou…

Fajčiť ste začali krátko pred 23 narodeninami, prestali na svoje 35. narodeniny. Čo bolo najsilnejšou motiváciou? Zdravie či peniaze?
Bola to stávka s kolegami. Predtým som často hovorila o tom, že na svoje 35. narodeniny s tým seknem. Tento výrok si zapamätal Florian Danner, s ktorým denne moderujem Café Puls a pripomenul mi to. Takže na narodeniny som prestala. A bolo to naozaj ťažké!

Je toho veľa, ako na to. K dispozícii sú elektronické cigarety, možnosť fajčiť stále menej a menej, alebo jednoducho s tým uťať. Po ktorej možnosti ste siahli?
Každému zaberá niečo iné. Mne bolo jasné, že keď skutočne prestanem, už nikdy fajčiť nebudem. S cigaretami som skoncovala zo dňa na deň, vedela som však, že v 35. rokoch to už je definitívna bodka.

Prvé tri dni vydržte, radí nefajčiarka. Potom... Foto: archív B. Schwarzjirg
Bianca Schwarzjirg Prvé tri dni vydržte, radí nefajčiarka. Potom to bude stále lepšie.

O tom, že prestať fajčiť je ťažké, čítame prakticky všade. Napriek tomu sú ľudia, ktorí strach mali, prekonali ho a potom zhodnotili: Až také ťažké to nebolo. Čo nám k tomu poviete vy?
Aj ja som sa bála. Život bez cigarety som si nevedela ani predstaviť. Prvé tri dni boli kritické. Bola som skutočne protivná, ale každým dňom sa to zlepšovalo. Neuveriteľné, čo s nami dokáže závislosť spraviť, aká vie byť silná. Teraz už môžem povedať, že nefajčím šesť týždňov a cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým!

O svoje skúsenosti a zážitky sa delíte so svojimi fanúšikmi na facebooku. Pomohlo vám to? Predsa je niečo iné sklamať „len“ seba, ako tú masu ľudí.
Neskutočne mi pomohli! Dostala som nespočetné množstvo správ od ľudí, ktorých som motivovala a tiež od tých, ktorí to už mali za sebou. Krásny bol aj pocit, že sa netrápim sama!

Zhrešili ste počas svojho odvykania, cigarete ste neodolali a „tajne“ ste si potiahli?
Našťastie nie! Bývali chvíľky, kedy ma prepadla chuť na cigaretu, to však neprichádzalo do úvahy.

Ťažké je odvykanie v prípade, ak fajčia kolegovia. Mali pre vaše odvykanie pochopenie? Podporili vás?
Z toho som mala strach, no paradoxne to bolo to najľahšie. Pochopenie mali, samozrejme.

Nájdite si inú záľubu a nepoľavujte, odkazuje... Foto: archív B. Schwarzjirg
Bianca Schwarzjirg Nájdite si inú záľubu a nepoľavujte, odkazuje moderátorka budúcim nefajčiarom.

Medzi nami dievčatami. Nebáli ste sa, že priberiete?
Ale áno. Všetci mi hovorili, že priberiem aspoň desať kíl. Okrem mojej mamy. Tá povedala: „Keď som prestala fajčiť, vôbec som nepribrala. Naopak, ešte som aj schudla.“ Po piatich dňoch odvykania som zmenila stravu a aspoň päťkrát týždenne športujem. Cítim sa lepšie. Aj náš stylista z Café Puls mi polichotil – žasol nad tým, aké sú mi šaty odrazu veľké. Pozdvihlo mi to náladu.

Aké tipy a triky by ste prezradili ľuďom, ktorí sa ešte len prestať fajčiť odhodlávajú?
Jednoducho to skúste a prvých pár dní vydržte. Len začiatok je ťažký, potom to bude stále lepšie! K úspechu budete najbližšie, ak si namiesto cigarety nájdete iné hobby. Konkrétne ja som sa každý deň tešila na šport. Robte to a neprestávajte!

Čo s vami robí, keď dnes niekto vedľa vás fajčí? Práve „vyliečení fajčiari“ sú na cigaretový dym priam alergickí a odrazu zarytí nefajčiari.
Je mi to jedno. Je pravda, že cigaretový dym cítim intenzívnejšie. Ale uvedomujem si, že každý si môže robiť, čo chce. Ak mi fajčiar prekáža, musím sa od neho vzdialiť.

Rakúska moderátorka v kroji... Foto: archív B. Schwarzjirg
Bianca Schwarzjirg Rakúska moderátorka v kroji "dirndl".

V mnohých krajinách, nielen Európskej únie je striktný zákaz fajčenia, viac nefajčiarských zón ako v Rakúsku. Čo si o tom myslíte a čo by ste si v tomto smere priali?
V Rakúsku sa to všetko pomaly mení. V Austrálii alebo v Amerike je to oveľa prísnejšie. Keď som si v New Yorku zapálila na ulici, ľudia na mňa škaredo zazerali. Cigareta mi tým pádom ani nechutila. Keď ma prišli pozrieť kamaráti z Austrálie, bolo to pre nich asi to najhoršie – že fajčím. U nich sa to nenosí. Keď raz budeme my takto ďaleko, tiež fajčenie nebude – najmä medzi mladými „cool“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #fajčenie #cigareta #strach #závislosť #motivácia #Stávka

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...