Monica Lewinsky: Poníženie je komodita, z hanby sa stal priemysel

Dlhé roky niesla množstvo nelichotivých nálepiek. Žena, ktorú na celom svete preslávila "aféra s americkým prezidentom", však po rokoch prelomila mlčanie. A jej slová si zaslúžia vypočuť. Aj oceniť.

24.03.2015 17:00
Monica Lewinsky Foto: ,
Monica Lewinsky na archívnom zábere z októbra 2014.
debata (24)

Dnes 41-ročná Monica Lewinsky sa pred pár dňami objavila ako hosť v rámci akcie TED Talk, aby pozvaným hosťom porozprávala o svojom živote. Hrdo, s pevným hlasom, ale tiež s úsmevom, pár vtipmi, ba dokonca slzami. No nehovorila len o svojom živote – hovorila o skúsenosti, ktorú zažili v dnešnom svete mnohí tínedžeri, veľa žien či mužov – o skúsenosti, ktorá niekoho stála sebavedomie a niekoho dokonca život. Pointou jej príhovoru totiž bola „súčasná kultúra ponižovania“ a moc internetu verejne zahanbovať a šikanovať jednotlivcov.

Zamilovala sa do šéfa a niesla následky

Lewinsky patrí medzi prvé ženy, ktoré niečo podobné zažili. Aféra okolo vzťahu s americkým prezidentom Billom Clintonom prepukla v čase revolúcie internetových médií a ako hovorí, ona sama sa stala „pacientom 0, ktorý stratil reputáciu na globálnej úrovni“.

Nikdy sa nesnažila vyviniť z toho, čo sa dialo. A uvedomuje si, že niektoré veci v jej živote boli chyba. Ako však poznamenala pred stovkami poslucháčov, ľudia robia chyby. „Keď som mala 22, zamilovala som sa do môjho šéfa,“ uviedla pred zaplnenou sálou na TED Talk. „A keď som mala 24 rokov, spoznala som devastačné dôsledky tohto zaľúbenia,“ doplnila.

Škandál, aký snáď v modernej spoločnosti nemal obdobu, rozpútali v plnej sile médiá. Popri vyšetrovaní, ktorému musela stážistka z Bieleho domu čeliť (dodnes ju vraj desia pohľady na policajné odznaky, keď pozerá seriál v televízii), sa z nej stala nová tvár bulváru. Objavila sa na tisíckach titulných strán, novinári striehli na každý jej krok, vytrhávali jej vety z kontextu a tvorili z nich bulvárne články.

Terorizovaná a ocajchovaná

Reakcie verejnosti nenechali na seba dlho čakať. Nielen tie, s ktorými sa stretávala Lewinsky vo svojom okolí. Z bývalej prezidentovej asistentky si strieľali moderátori v talk-šou (robia to dodnes), jej meno sa objavilo v rapových skladbách a dostalo sa do slovníkov. A ďalšie reakcie k nej prinášalo nové a silné médium – internet. Jeho informačná sila, rýchlosť, ale tiež možnosť anonymity urobili zo života sanfranciskej rodáčky peklo. Dostávala emaily s nadávkami, pobúrenými reakciami ľudí, odsudzovali ju a niektorí doslova terorizovali.

„Označovali ma ako pobehlicu, prostitútku, šľapku, štetku, alebo tiež ako ‚Tú ženu‘. Videli ma milióny, ale skutočne poznalo len málo ľudí. Bolo také ľahké zabudnúť, že ‚tá žena‘ je z mäsa a kostí, že má dušu, city a že ju niekto zranil,“ vyznala sa Lewinsky. „Keď sa mi toto pred sedemnástimi rokmi stalo, neexistovalo pomenovanie pre tento typ konania. Dnes to označujeme ako cyber-šikana alebo internetové obťažovanie,“ skonštatovala.

Monica Lewinsky na párty magazínu Vanity Fair v... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Monica Lewinsky Monica Lewinsky na párty magazínu Vanity Fair v Beverly Hills.

Hoci sama ešte nezažila sociálne siete, kruté reakcie, vyhrážky či nenávisťou nabité odkazy od ľudí dostávala denne do svojej emailovej pošty, či debát pod článkami. Dnes sú podľa nej na dennom poriadku. Cyberšikane a ponižovaniu čelia jednotlivci, obyčajní ľudia, ale aj tí s puncom celebrít (Lewinsky spomína napríklad škandál Sony či hackovanie súkromných kont prominentov). Podľa nej si nové médiá osvojili kultúru ponižovania, na ktorej zarábajú milióny.

Svet potrebuje viac súcitu a pochopenia

Dôvod, ktorý údajne stojí za tým, prečo sa znovu rozhodla postaviť pred objektívy kamier a nechať svoje slová prenášať do celého sveta, spočíva práve v nebezpečenstve tohto novodobého fenoménu, v ktorom médiá a verejnosť často spoločne participujú na krutosti voči jednotlivcom. „Je dôležité bojovať proti kultúre, v ktorej je ponižovanie komoditou a hanba sa stáva hotovým priemyslom,“ vyhlásila neoblomne.

Jej odhodlanie zapojiť sa do tohto boja vraj posilnila už v roku 2010 tragická samovražda osemnásťročného Tylera Clementiho – študenta univerzity, ktorého tajne nahral spolubývajúci na internáte pri intímnom zblížení s iným mužom. Clementi sa zabil skokom z mosta po tom, čo po zverejnení videa musel čeliť desiatkam posmeškov či nenávistných odkazov na sociálnej sieti. Podľa Lewinskej v dnešnej dobe existuje čoraz viac rodičov, ktorí až príliš neskoro zistia, že ich dieťa potrebuje pomoc, pretože prežíva ponižovanie a šikanu na internete. Krutosť voči druhým nie je podľa doktorandky psychológie pre ľudstvo nič nové, ale sú to práve digitálne médiá, ktoré umožňujú túto krutosť šíriť nekontrolovane a často s obrovským záberom.

Lewinsky, ktorá sa angažuje v neziskových organizáciach proti cyberšikane, teda vyzvala ľudí k väčšiemu súcitu a pochopeniu. „Na internete musíme komunikovať s ohľadmi a súcitom, musíme s pochopením a uvažovaním vnímať správy a tiež klikať so súcitom,“ vyzvala Monica Lewinsky a dodala, že súcit je dôležitý nielen vo svete online, ale aj mimo neho.

Vyššie si môžete pozrieť záznam z celého vystúpenia Monicy Lewinsky na TED Talk 2015.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #šikana #príhovor #ponižovanie #TED Talk #Monica Lewinsky #cyber-šikana

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...