Príbeh Kataríny Benzovej: Od modelingu k rokenrolu

Katarína Benzová stála desať rokov pred objektívom fotografov, dnes ním sama mieri na rockové celebrity od Rolling Stones po Courtney Love.

17.11.2014 14:00
Katarína Benzová a Jimmy Page z Led Zeppelin. Foto:
Katarína a Jimmy Page z Led Zeppelin.
debata

Bývalá modelka spod Tatier je už štvrtý rok dvornou fotografkou kapely Guns N' Roses. „Všetko sa deje veľmi rýchlo. Niekedy ani neviem, kde som, keď sa ráno zobudím,“ hovorí Katarína Benzová.

Cesta k foteniu rockových velikánov sa začala pred štyrmi rokmi na koncerte Guns N' Roses vo Viedni. S vreckovým fotoaparátom urobila Katarína zopár záberov a tie zavesila na sociálnu sieť. „Chalani z kapely si ich všimli a pozvali ma na ďalší koncert do Prahy. Axl Rose práve v tom čase hľadal fotografa, a keďže sa mu moje fotky páčili, dal mi šancu počas dvoch ďalších koncertov v Španielsku. Skúškou som prešla, podpísali sme zmluvu a odvtedy sme spolu na každom turné,“ hovorí Katarína Benzová, ktorá s členmi americkej rockovej kapely precestovala niekoľkokrát celú Európu, Austráliu, Južnú Ameriku, Áziu, Kanadu a celé Spojené štáty.

Opačné garde

Rozprávkový príbeh Slovenky sa začal pred desiatimi rokmi. Cez súťaž Elite Model Look sa rodáčka z Liptovského Mikuláša dostala k modelingu. Po podpísaní zmluvy s agentúrou začala cestovať po svete, objavila sa na prehliadkových mólach v Amerike, Európe aj v Ázii.

„Bavilo ma spoznávanie nových krajín, ľudí a zvykov. Okolo mňa boli samí kreatívni ľudia, od ktorých som sa každý deň niečo naučila,“ pochvaľuje si. Do Tokia sa dostala v štrnástich, ešte predtým si vyskúšala Paríž a Miláno. „Zrazu som sa ocitla vo veľkomestách, musela som sa naučiť cudzí jazyk a postarať sama o seba. Zmenilo ma to. Zmenil sa môj pohľad na svet a rýchlo som dospela.“ Výdobytky techniky boli v tom čase ešte v plienkach a o skype alebo esemeskách mohla modelka spod Tatier len snívať. „S mamou sme si volali len dvakrát za týždeň, aj to z telefónnej búdky,“ dodáva s úsmevom.

Axl Rose, Guns N´Roses.
Na turné so skupinami KISS a The Dead Daisies.
+3Katarína a Jimmy Page z Led Zeppelin.

Počas modelingu sa dostala aj k foteniu. Všetko, čo zažila na cestách, túžila zachytiť objektívom. V prestávkach medzi pózovaním sa preto priúčala umeniu fotografie. Zdokonaľovala sa ustavičným cvakaním spúšte – robila fototesty modelkám, zachytávala prírodu, venovala sa abstraktnej fotografii. Na niektoré veci prišla metódou pokus-omyl, s technikou fotenia jej pomohol internet aj priatelia. Za modelingom, ktorému sa venovala desať rokov, jej ľúto nie je. Byť fotografkou je podľa nej oveľa zábavnejšie. „Nápady môžem pretaviť do skutočnej podoby,“ objasňuje.

Prechádzka aj šialená party

„Život rockovej kapely počas turné je hektický, ale po čase si naň zvyknete a stane sa zábavným,“ opisuje spolužitie s kapelou, v ktorej má Axl Rose povesť búrliváka a prchkého človeka. Podľa Kataríny je však frontman kapely len umelec s predstavou, za ktorou si stojí, a najmä vtipný muž.

Keďže rockeri viedli podobne hektický život ako Katarína, pre mladú Slovenku sa príchodom do kapely nič výrazne nezmenilo. „Vedela som, čo všetko s tým súvisí. Rozdiel bol len v tom, že už som necestovala všade sama, ale mala som parťákov.“ Priznáva však, že je to náročná práca. Daňou za úspech sú takmer stále zbalené kufre. „Všetko sa deje veľmi rýchlo. Zvukové skúšky, rozhovory, koncerty, presun medzi mestami, štátmi aj kontinentmi… Na cestách sme celé mesiace. Premiestňujeme sa skoro každý druhý deň – komerčnými letmi, súkromnými lietadlami alebo tourbusom. Niekedy ani neviem, kde som, keď sa ráno zobudím.“

Byť súčasťou hudobného kolosu menom Guns N’ Roses je práca viac ako na plný úväzok. Keďže úlohou fotografky je dokumentovať turné, s členmi kapely musí byť čo najviac. V tourbusoch presedí aj dvadsať hodín denne. Fotografuje všetko – či je to prechádzka v parku alebo šialená party. Päťsto až dvetisíc – to je počet záberov, ktoré urobí denne. Ako vznikajú? Pred koncertom si Katarína obhliadne halu a jej bludiská v zákulisí, rozmýšľa, odkiaľ a kam sa bude počas vystúpenia kapely presúvať, aby vznikli zaujímavé fotky. Počas koncertu sa necháva viesť inštinktom.

„Horšie sa fotia skupiny, ktoré sa málo hýbu a nie sú expresívne. Keď z nich nič nevychádza, ťažko sa zachytáva akákoľvek emócia. Aj to sú však výzvy, ktoré mám rada,“ hovorí Katarína, ktorá okrem Guns N’ Roses spolupracuje s ďalšími skupinami. Fotila The Rolling Stones, Aerosmith, Def Leppard, Van Halen, Motorhead, ZZ Top či Courtney Love. Niekoľkometrové fotografie skupiny KISS budú onedlho zdobiť steny v Hard Rock Hoteli v Las Vegas. Meno Slovenky sa tak ocitne vedľa takých legendárnych fotografov ako Bob Gruen, Neal Preston a Lynn Goldsmith.

Katarína Benzová sa modelingu venovala desať... Foto: Rick Clemson
Katarína Benzová Katarína Benzová sa modelingu venovala desať rokov.

Neviditeľná

Byť neviditeľnou počas koncertu, stratiť sa v tme, nie je až také náročné. Ako však ostať nenápadnou pri fotení zákulisia alebo súkromia? „Musím byť súčasťou partie. Po čase už nikoho môj foťák nezaujíma. Fotografia je umenie, v ktorom musím rešpektovať objekt. Nie som paparazzi. Je veľa hraníc, ktoré by som neprekročila. Určite by som nefotila situácie, ktoré by mohli človeku ublížiť v pracovnom alebo v súkromnom živote,“ vysvetľuje.

Samozrejme, medzi stovkami záberov sa nájdu aj kompromitujúce. „Tie však nikdy neuzrú svetlo sveta. Fotenie členov kapely je založené na dôvere. Tak ako každé priateľstvo.“ Katarína priznáva, že chalani pred ňou nemajú žiadne tajnosti a hovoria jej aj o svojom najhlbšom súkromí. Aj to všetko však ostáva za dverami šatní. Neskúšal to niektorý z nich na Katarínu? „Áno, raz. A momentálne je už dva roky mojím priateľom,“ dodáva partnerka Richarda Fortusa, ktorej sa v tejto veľkej kočovnej rodine ujdú aj nezvyčajné úlohy. Napríklad strihanie vlasov či pomoc s nákupom oblečenia. Najčastejšie čierneho.

K rockovým kapelám totiž čierna farba patrí, a takej je najviac aj v šatníku Kataríny. „Je to moja rovnošata. Všetci, čo sa pohybujú počas koncertu na pódiu, musia byť v čiernom. Iné farby by odrážali svetlo a odpútavali by pozornosť od kapely. Nosiť čierne oblečenie je nepísané pravidlo „roadies“, teda všetkých, čo sa starajú o chod koncertu," objasňuje Katarína. Aj vo fotografiách preferuje čierno-bielu. "Nechcem, aby sa ľudia pri pozeraní na moje snímky rozptyľovali farbami a svetelnými efektmi. Môžem sa sústrediť len na to, čo hudobník prežíva na pódiu. Náladu lepšie zachytí čiernobiela fotografia, ktorá je expresívnejšia a skutočnejšia.”

Katarína robí aj dokumentárne a umelecké fotky. Je tiež autorkou tituliek rôznych hudobných časopisov ako Metal Hammer, Revolver Magazine či Hard Rock Magazine. Koncom roka prichádza do Las Vegas, kde bude spolupracovať na projekte Cirque de Soleil. Na svojom konte má tiež obal na CD Sebastiana Bacha, speváka známej americkej skupiny Skid Row, a obal CD austrálskej superskupiny The Dead Daisies. Od minulého roka je hlavnou fotografkou nadácie Nelsona Mandelu: Legacy of Hope. „Nadácia podporuje výstavbu detských nemocníc v Afrike a v Indii. Je úžasné, že môžem fotiť koncerty, politické udalosti aj dokumentárnu fotografiu v teréne,“ pochvaľuje si široký záber. Medzi rôznorodými fotkami však svojho favorita nemá. „Fotografia je umenie a snímka, ktorá je pre jedného človeka najlepšia, akú kedy videl, nemusí mať pre iného žiadnu cenu. Snažím sa, aby každý záber bol ten najlepší. Pre mňa aj pre ľudí, ktorých fotím,“ hovorí šikovná Liptáčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #fotografovanie #Katarína Benzová #rokenrol

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...