Snowgirls - snežné dievčatá

Ku špičke patria nielen na Slovensku, ale aj vo Svetovom pohári. K adrenalínovým lyžiarkam Natálii Šlepeckej a Zuzane Stromkovej, ktoré zabodovali aj na olympiáde v Soči, sa pridala snoubordistka Klaudia Medlová. Tri milovníčky zimných športov spojil projekt Snowgirls. Čo robia snežné dievčatá v lete?

28.06.2014 11:00
Klaudia Medlová, Zuzana Stromková a Natália... Foto: ,
Snowgirls - zľava Klaudia Medlová, Zuzana Stromková a Natália Šlepecká.
debata

Keď Natália Šlepecká stojí na štarte a pod sebou má trať s prekážkami, opakuje si, koľko oblúkov ju čaká do prvého skoku. Na tvári úsmev, na ušiach slúchadlá a jemné pohojdávanie do melodického rapu či hip-hopu. Stres k súťaži v adrenalínovom lyžovaní a snoubordingu nepatrí. Tento šport, to je zábava, životný štýl, kamarátstva, hory a cestovanie.

Kto však videl nepekný pád Kanaďanky Yuki Tsubotovej na olympijských hrách v Soči, pri ktorej si kolenom rozbila sánku, určite sa opýta, prečo to tie dievčatá robia? „Je to šport ako každý iný, rovnako ako sa hokejista naučí držať hokejku a strieľať na bránku, aj my sa triky postupne učíme. Samozrejme, pre toho, kto nemá dosť natrénované, môže byť nebezpečný,“ obhajuje freeskiing Natália Šlepecká. „To bol slabý trik, mohla si to urobiť aj lepšie,“ povie jej občas mama po súťaži a vyvracia mýty o bojazlivých mamách.

Orientácia vo vzduchu je podľa Zuzany... Foto: Martin Bernard
Zuzana Stromková Orientácia vo vzduchu je podľa Zuzany Stromkovej základom adrenalínového lyžovania.

Aj v rodine lyžiarky Zuzany Stromkovej sa adrenalín dedí. „Stará mama bola vášnivá turistka a prešla celé Tatry. Niektoré vrchy dokonca aj na opätkoch. Starší brat sa venuje freeridingu a otca s bratom občas vytiahneme lyžovať do žľabu,“ priznáva. Inak na tom nie je ani snoubordistka Klaudia Medlová, ktorá v lete vyhľadáva adrenalín na skate či surfe.

Freeski a snowboard slopestyle

Slopestyle je odvetvie adrenalínového lyžovania a snoubordovania, pri ktorom súťažiaci skáču a šmýkajú sa po železných prekážkach – railoch a boxoch. Porotcovia nemerajú čas, ale hodnotia, ako športovci prejdú trať, aké triky a kombinácie predvedú. Dôležitý je štýl predvedenia. Freeski a snowboard slopestyle sú plnohodnotné športové disciplíny pod Svetovou lyžiarskou federáciou.

Ak hovoríme o bezpečnosti, prilba či chránič chrbtice sú pri adrenalínovom lyžovaní samozrejmosťou. Klaudia k tomu pridáva chrániče na päty a zuby. Úrazom napriek tomu nedokážu celkom zabrániť. Problémom mladej olympijskej disciplíny sú veľké trate, stavané pre mužov. „To sú muchy, ktoré sa musia vychytať. Na veľkých tratiach sa dievčatá cítia ohrozené a nepredvedú svoje najlepšie triky. Nemôžeme sa však na štart postaviť s tým, že to dúfam vyjde. Aj ja som sa kvôli tomu, že trať nebola ideálna, zranila na pretekoch,“ vysvetľuje Natália, ktorej museli operovať predný krížny väz na kolene. Kvôli zraneniu minulú sezónu vypustila niektoré zložitejšie triky, ku ktorým sa však chce do konca roka vrátiť. Klaudii sa zranenia vyhýbajú, ak neráta narazenú pätu či vyrazený dych. A čo strach? "Ten nemám. Mám rešpekt. Strach je náš nepriateľ,” dodáva.

Zdolávanie prekážok

Tri rodáčky z Liptova začali lyžovať v piatich rokoch. „Zjazdové lyžovanie bola rehoľa. Ranné vstávanie a tvrdé tréningy ma veľmi nebavili,“ prezrádza Natália Šlepecká, ktorá radšej začala v pätnástich učiť lyžovať iných. Kurzy lyžovania viedla jednu sezónu v Colorade a tri na Novom Zélande. Učila malé deti aj dôchodcov. A hoci všade stretla zaujímavých ľudí, najradšej spomína na rodinu bratislavského rabína.

Klaudia Medlová v plnom nasadení. Foto: archív Klaudie Medlovej
Klaudia Medlová Klaudia Medlová v plnom nasadení.

„Bola to veľmi milá, veľká rodinka. Prišli aj s malým bábätkom, dievčatá lyžovali v sukniach a potrebovali inštruktorku.“ Keď si Natália splnila povinnosti na svahu, s ďalšími inštruktormi chodila lyžovať. Tu privoňala aj k freeridovému a adrenalínovému lyžovaniu na prekážkach. Po návrate domov začínala s adrenalínom v snowparku Jasná. „Hoci to nebol veľký park, prekážky boli náročné. Viac mi vyhovovali snowparky v zahraničí, kde som mohla napredovať od menších prekážok k tým väčším.“

Ďalšia z trojice snežných dievčat Zuzana Stromková začínala v Liptovskom Hrádku s volejbalom, ale počas víkendov, práve keď mali zápasy, ju to ťahalo viac do hôr. Aj ona lyžovala od útleho detstva s rodičmi. Keď mala pätnásť, na zjazdovke sa objavilo freestylové lyžovanie. "Oslovilo ma to, bolo to zábavnejšie. Starší brat Michal mi ukázal prvé prejazdy na debničke.” Keď Zuzana začínala, špeciálne lyže na freestyle nebolo v obchodoch dostať. Jazdila preto na obyčajných, carvingových. Až neskôr si zadovážila lyže so zdvihnutou pätou, s ktorými mohla jazdiť aj dozadu.

Hory treba počúvať

Freeriding vo voľnej prírode Natáliu, najstaršiu z dievčat, neláka. Aj kvôli riziku lavín. Hory treba poznať, vedieť ich počúvať. „Rada si zajazdím v hlbokom snehu, mám na to aj výstroj, ale už len výnimočne. Môže za to aj skúsenosť, pri ktorej môjho priateľa zobrala lavína. Zo snehu trčala len jedna lyža a chlapa nikde. Až neskôr sme uvideli jeho hlavu a ruku. Našťastie, dopadlo to dobre, ale pred horami treba mať rešpekt. Nemusím zjazdiť kopec prvá, hneď ako nasneží.“

V ideálnom prípade by mal tréning akrobatických lyžiarok a snoubordistky obsahovať aj športovú gymnastiku. „Orientácia vo vzduchu je potom jednoduchšia, aj učenie trikov ide rýchlejšie. Tie najlepšie akrobatické lyžiarky venujú veľa času gymnastike. V Liptovskom Mikuláši, žiaľ, nemáme gymnastickú telocvičňu, v ktorej by sme sa mohli pripravovať. Nám nestačia kotúle, potrebujeme trampolínu či halu s molitanovou jamou,“ hovorí Natália.

Klaudia Medlová, študentka gymnázia, vďačí za svoje úspechy práve športovej gymnastike, ktorej sa venovala do šestnástich rokov. K snoubordingu sa dostala asi v desiatich. „Vtedy to u nás na svahu bola zriedkavosť. Najskôr ho vyskúšali rodičia, ktorých to bavilo, a potom som začala jazdiť aj ja s otcom. A keď som ako-tak zvládla jazdu, dostala som sa do snowparku v Jasnej.” Fascinovane sledovala skúsenejších chlapcov a dievčatá, ktorí skákali a jazdili na železných prekážkach "railoch“ a „boxoch“ a skúšala to tiež. Hoci padala ako hruška, nevzdávala sa.

Molitan a voda

Myslíte, že milovníčky zimných športov, ktoré počas zimy zo snowparku ledva dostanete, v lete utekajú do hôr? Ak im to čas a financie dovolia, cestujú za snehom na ľadovec. Zatiaľ čo zjazdári mäkký sneh nemajú radi, im mäkšie dopady vyhovujú. Leto však dievčatá milujú a využívajú ho na suchý tréning. Zuzana veľa behá, problém jej nerobí ani stokilometrová túra. Klaudia dáva prednosť tréningu v posilňovni a surfovaniu. Okrem toho bicyklujú, lyžiarky si skoky skúšajú do vody. Dopady bolia menej ako na snehu. Naopak, snoubord nemá rád vodu, pretože doska naráža o hladinu väčšou plochou. Klaudia preto dáva prednosť molitanu a nafukovacím vankúšom, ktoré si minulý rok vyskúšala v Japonsku.

Porotcovia nehodnotia čas, ale štýl predvedenia... Foto: Lukáš Mikula
Natália Šlepecká Porotcovia nehodnotia čas, ale štýl predvedenia trikov - hovorí Natália Šlepecká.

„Ak nepracujem, pripravujem sa s kickboxermi, lebo potrebujem trénovať výbušnosť a rýchlosť reakcií,“ prezrádza Natália. V Demänovskej Doline sa stará o rodinný apartmánový dom. Absolventka marketingovej komunikáciu v Trnave, ktorá si v zahraničí vyskúšala aj čašnícky chlebík, si prácu, pri ktorej môže aj športovať, pochvaľuje.

Snowgirls

„Možno niekto povie, že mám najvyšší čas s týmto športom prestať, ale pokiaľ mám výsledky, ostávam. Ešte by som chcela ísť na rakúske majstrovstvá Európy, ktoré budú v januári,“ hovorí tridsiatnička Natália. Postupne sa túži stať manažérkou, pomáhať šikovným dievčatám. Trénovanie ju neláka. „Na to sú lepší, ktorí majú viac skúseností ako ja.“ A zatiaľ čo Klaudiu čaká budúci rok maturita, posledná z trojice Zuzana má za sebou reklamnú fotografiu a momentálne študuje sociálnu a mediálnu komunikáciu.

Projekt Snowgirls, ktorý spája tri dievčatá z Liptova, vznikol nedávno. „Povedali sme si, že keď sa spojíme, a nebudeme každá cestovať so svojím tímom individuálne, znížime náklady. Radíme si, vzájomne sa nakrúcame a upozorňujeme sa na chyby. Okrem toho chceme predstaviť tento šport verejnosti a prostredníctvom kempov, ktoré organizujeme, priťahujeme k nemu nových chlapcov a dievčatá. Neverili by ste, ale aj deti na Liptove trávia veľa času pri počítači. Sídliská sú veľkým problémom. Keďže žien je v tejto disciplíne menej, dievčatá majú reálnu šancu dostať sa medzi svetovú špičku.“

Aj vďaka menšej konkurencii naše Liptovčanky bodujú na svetových a európskych pohároch. Klaudia získala na Európskom pohári v tomto roku prvé miesto. Zuzana sa na Svetovom pohári umiestila na štvrtom a Natália na šiestom mieste. Keďže v tomto mladom športe zatiaľ chýba tlak sponzorov a médií, súťažiaci si na trati užívajú priateľskú atmosféru. Olympiáda v Soči však Natálii nevyšla tak, ako si prestavovala. „Žiaľ, v úvodný deň som sa na náročnej a ľadovej trati zranila. K tomu sa pridalo prechladnutie. Možno som mala vynechať otvárací ceremoniál, na ktorom mi priamo na hlavu fúkala klimatizácia. Máme smolu, že sa môžeme ukázať len v jednej disciplíne. Ak to nevyjde, je koniec. Napriek tomu som veľmi hrdá, že som sa spolu so Zuzkou kvalifikovala medzi 24 najlepších žien sveta.“

Natália Šlepecká. Foto: Juraj Lovas
Natália Šlepecká Natália Šlepecká.

Natália

Šlepecká (30)

Disciplína:
freeski slopestyle,
členka reprezentácie SR
Nedávne umiestnenia:
Svetový pohár 2014 – 6. miesto,
Zimné olympijské hry v Soči 2014 – 18. miesto
Celkové poradie vo Svetovom pohári:
20. miesto

Zuzana Stromková. Foto: Martin Bernard
Zuzana Stromková Zuzana Stromková.

Zuzana

Stromková (24)

Disciplína:
freeski slopestyle
členka reprezentácie SR
Nedávne umiestnenia:
Svetový pohár 2014 – 4. miesto
Zimné olympijské hry v Soči 2014 – 20. miesto
Celkové poradie vo Svetovom pohári:
5. miesto

Klaudia Medlová. Foto: archív Klaudie Medlovej
Klaudia Medlová Klaudia Medlová.

Klaudia

Medlová (20)

Disciplína:
snowboard slopestyle,
členka reprezentácie SR
Nedávne umiestnenia:
Svetový pohár FIS 2014 – 3. miesto,
Európsky pohár 2014 – 1. miesto
Celkové poradie vo Svetovom pohári:
9. miesto

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Šlepecká #slopestyle #Klaudia Medlová #Zuzana Stromková #snowgirls

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...