Katarína Feldeková: Svadba? Vyhodené peniaze!

Žije kočovným životom – veľa pracuje, spieva s kapelou, cestuje po celom Slovensku a keď má chvíľu voľna, tak ho nemá. Kočovný život s ňou žije aj jej dcéra Anička.

21.04.2014 16:00
debata (2)
Katarína Feldeková s rodinou. Foto: archív Nemocnica Malacky
Katarína Feldeková Katarína Feldeková s rodinou.

Okrem toho, že ste speváčka, pracujete v cukrárni. Chceli ste si túto prácu vyskúšať, potrebovali ste stály príjem alebo večnú inšpiráciu?
Ako čašníčka som si privyrábala už počas štúdia na konzervatóriu a túto prácu vôbec nepodceňujem. Naopak, je to ťažké povolanie. Vystriedala som už niekoľko podnikov – reštaurácií a krčiem, v ktorých som pracovala aj do siedmej ráno. Teraz robím v cukrárni s kolegom, s ktorým si dohadujeme služby podľa toho, kedy mám vystúpenie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo tam pracujem. V takej banke, kde som pracovala predtým, sa mi voľno či dovolenka vybavovali oveľa ťažšie. Okrem toho je to aj zábavná práca – človek stretne nových ľudí či starých známych… Musíte mať v sebe aj trochu herectva, aby ste zákazníka presvedčili, aby si niečo dal. Mne to vyhovuje.

Žijete taký povedzme kočovnejší život. Dá sa to s dieťaťom?
Najmä to dieťa žije kočovný život, lebo keď pracujem do deviatej, Anička musí ísť sama na krúžky – kvôli tomu sa musela naučiť sama cestovať mestskou hromadnou dopravou po celej Bratislave. Každý deň tiež riešim, kde bude spať. Raz spí u svojho otca, raz u môjho priateľa, inokedy u mamy, u sestry, u kamarátky… Takže ona kočuje a potom sa stáva, že stráca veci, lebo nevie, čo si kde nechala. Má to skutočne ťažké a ja trpím, že jej neviem zabezpečiť pevnú pôdu pod nohami. Odráža sa to tiež v škole, lebo sa jej nemôžem venovať naplno tak, ako ostatné matky. No hovorí sa „čo ťa nezabije, to ťa posilní“, a to platí aj u Aničky. V porovnaní s rovesníkmi je oveľa samostatnejšia – vie si pripraviť jedlo, kúpiť raňajky, upratať, vyvesiť bielizeň… Je perfektná.

To, že pracujete v cukrárni je také symbolické – máte cukrovku a zákusky, ktoré máte v ponuke, tým pádom nemôžete ochutnať. Nedostávate občas záchvaty, podobné tým, čo ľudia, ktorí si nasadia drastickú diétu? Že jednoducho ten zákusok si teraz okamžite musíte dať…
Chuť na sladké našťastie nemám, tá už prešla. No keď mám nízku hladinu cukru v krvi, zákusok si výnimočne dám, čím spojím príjemné s užitočným – zničím hypoglykémiu a zároveň budem vedieť zákazníkom povedať, ktorý zákusok ako chutí.

To, že máte cukrovku, vedia už mnohí, menej je však tých, čo vedia o tom, že vás trápi aj mániodepresia, ktorou sa tiež netajíte. Ako sa s týmito diagnózami žije?
Záleží to od ročného obdobia. Mániodepresívne stavy bývajú najhoršie na jar. Táto jar, musím zaklopať, je ešte z tých lepších. Nie je to až také fatálne, ale vnímam veci negatívnejšie. Môže svietiť slnko a kvitnúť kvety, no mne sa zdá, že je to zlé. A pritom možno pred polrokom by som vám povedala niečo úplne iné. Pravda je však taká, že keď mám čas na to, aby som si merala cukor a pravidelne sa stravovala, s cukrovkou by sa mi žilo ľahšie, lebo by som ju mala pod kontrolou. No ja 3–4 dni vkuse pracujem, od skorého rána do neskorého večera a keď mám voľno, tak ho nemám, lebo vystupujem – cestujeme s kapelou po celom Slovensku. Keď mám skutočne voľno a nemám nič na práci, som rada, keď si doma aspoň vyperiem a utriem prach. Priznám sa, že takéto dni väčšinou prespím. Podľa toho moja cukrovka aj vyzerá.

Deti z mnohopočetnej rodiny, z akej ste aj vy, majú v živote tiež veľa detí, alebo po nich aspoň túžia. Vy máte jedno – zatiaľ. Viete, či chcete si ich predstaviť viac?
Predstaviť si viem, ja mám deti rada. No uvedomujem si, že už s Aničkou som veľmi málo kvôli tomu, aby som nás obe uživila. Asi by to bol egoizmus a naplnená ďalšia túžba. A dieťa by na to doplatilo.

Takže túžba tam je.
Ale čím som staršia, zmenšuje sa. Mám strach aj vzhľadom na cukrovku, ako by to dopadlo.

Aničkin otec je Róm. Stretli ste sa na Slovensku niekedy s rasizmom?
Samozrejme, je toho veľa a stretávam sa s tým dodnes.

Vraj Slováci prestávajú byť rasistami vo chvíli, keď zistia, že dotyčný človek, proti ktorému by mohli mať výhrady, pracuje…
Aničkin otec bol vždy čisto oblečený, v obleku, voňavý, s husľami na chrbte, a napriek tomu keď stál v MHD, ľudia si chytali kabelky. Mám kopu známych, ktorí medzi rečou označia človeka ako „ten cigán“. Aj moja Anička, hoci na nej nie je vidieť, že je polovičná Rómka, s tým mala problém. Spolužiačky jej hovorili, že Cigáni sú špinaví a ty si špinavá Cigánka. Hneď som nabehla do školy urobiť poriadok a vysvetlila som im, kto je to Cigán. Táto otázka je ťažko riešiteľná. Možno, keby sa viac podporovalo, že Rómovia boli hudobníci a remeselníci, menej by aj kradli.

Máte dosť netradičný život – dcéra umelcov, z piatich detí, kočovný život, ani svadbu ste nemali…
Nie, ani nechcem mať, načo? Vyhodené peniaze! Keby som už mala mať svadbu, tak poriadnu – na lúke, šapitó, živá hudba a všetci kamaráti a známi…

… a to sa dá zorganizovať aj bez svadby.
A na to nepotrebuje mať človek svadbu ani šaty (smiech). Ľudia spolu môžu žiť, aj keď nie sú manželia. Moja sestra má manžela a dúfam, že dlho už nebude, ale to je bigotný katolík, ktorý náboženské piesne spieva ešte aj pred obedom v reštaurácii a robí hanbu celej rodine – nestará sa o deti, týra moju sestru a nepracuje. Tým chcem povedať, že zlí ľudia sa nájdu aj medzi bielymi, aj medzi Rómami a tiež medzi kresťanmi. Som striktne proti globalizácii a škatuľkovaniu.

Katarína Feldeková s dcérou Aničkou. Foto: Dana Závadová
Katarína Feldeková Katarína Feldeková s dcérou Aničkou.

Blíži sa leto. Črtá sa vám nejaká dovolenka?
Pravidelne chodievame do jedného úžasného rodinného hotela v Tatranskej Lomnici na bartrové týždne. My im každý večer zahráme a zato tam môžeme oddychovať. To je naša dovolenka.

Katarína Feldeková (36)

Pochádza z Bratislavy, vyštudovala konzervatórium. Je speváčkou vo svojej kapele KaFe Band – spieva predovšetkým šansóny svojho otca a okrem toho pracuje ako čašníčka v bratislavskej cukrárni Simo Pastry.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Feldeková #dcéra Anička #kočovný život

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...