Svetová móda má aj slovenský rukopis! Spoznajte talenty, ktoré za to môžu

Slovenská módna scéna rodí šikovné a talentované osobnosti. Hoci mnohé z nich na Slovensku neplnia rubriky novín (konieckoncov to sa často nedarí ani etablovaným a veľmi vyzretým tvorcom), za hranicami už ukázali svoje nadanie.

10.04.2014 07:00
Inka Polakovičová Foto:
Dizajnérka Inka Polakovičová pracovala pre Buffet Clothing, momentálne sa sústredila najmä na prácu v Londýne.
debata

Ak hovoriť o výnimočných úspechoch, určite je treba spomenúť meno textilného dizajnéra Juraja Straku. Ako zamestnanec Holding Textil Hermés – Bucol vytvoril látky, z ktorých vznikli kolekcie firiem ako Lanvin, Versace či Rochas. A pri tom neskončil. Skôr naopak. Mnoho Slovákov ani netuší, že Straka spojil svoj talent a kreativitu s jedným z najslávnejších módnych domov minulého storočia, ktorý sa po rokoch dočkal obnovy – reč je o módnom salóne Schiaparelli.

Kolekcia A.Friend z dielne belgického dua AF...
Kolekcia A.Friend z dielne belgického dua AF...
+11Kolekcia A.Friend z dielne belgického dua AF...

Dedičstvo slávnej dizajnérky známej surealistickými prvkami v tvorbe prebrali noví investori a dizajnér Marco Zanini. S ním sa šikovný Slovák spoznal pri práci pre módnu značku Rochas. Dnes fungujú v úzkej spolupráci a rozumejú si aj bez slov. „Táto spolupráca bola dokonalá a išla ako po masle. Dostal som obrovskú slobodu,“ prezradil pre Pravda.sk Straka, ktorého návrhy boli neoddeliteľnou súčasťou kolekcie couture módneho ateliéru Schiaparelli.

Textilný dizajnér Juraj Straka. Foto: Marika Majorová
Juraj Straka Textilný dizajnér Juraj Straka.

Hoci zmluva s titulom hlavného textilného dizajnéra značky znamená pre Slováka prestíž, tiež ho viaže k mlčanlivosti. O tvorbe pre couture kolekciu teda mohol prezradiť len to, že vznikala v spolupráci s tými najprestížnejšími dodávateľmi, výšivkárskymi ateliérmi a remeselníkmi. Tak, ako sa na líniu vysokej módy patrí. Detaily z fotografií však hovoria aj za talentovaného Slováka, Straka stojí za potlačami jednotlivých modelov, ale aj výšivkami, či skrytou krásou odevu – vzormi rafinovane ukrytými v podšívkach či vnútorných častiach odevov.

Skúsenosti spoza hraníc pomôžu

Ďalším mladým slovenským talentom je nepochybne Maroš Baran. Študent štvrtého ročníka Vysokej školy výtvarných umení, študuje na oddelení Grafiky, venuje sa aj maľbe a odevnému dizajnu, presne pred mesiacom ukončil stáž v ateliéri belgickej odevnej značky A.F. Vandervorst. Pochváliť sa môže prácou na potlačiach pre líniu určenú mladšiemu spotrebiteľovi – konkrétne Afriend a potlačiach hlavnej línie AF Vandevorst.

Maroš Baran pred svojimi maľbami. Foto: archív M. Barana
Ukážky z vystavených diel v rámci akcie TOBY 3 (To by som aj ja spravil...a lepšie). Maroš Baran pred svojimi maľbami.

Aj v jeho prípade platí, že hovoriť o kolekcii mu bránila prísna zmluva. Jedným sa však netajil, na odevnej kolekcii, ktorú videli zástupcovia módnych médií, ale tiež nákupcovia v Kodani a neskôr New Yorku a Paríži, pracoval pod vedením tvorivého dua AF Vandervorst osobne. A to je cenná skúsenosť, ktorá posúva aj po návrate na rodnú hrudu.

Móda v Londýne je hektický kolotoč

Po úspechoch na domácej scéne sa na „skusy“ do sveta vybrala zase Inka Polakovičová. Hoci v jej prípade to nie je tak úplne pravda – vlastne sa za hranice len vrátila. Autorka odevnej línie Buffet Clothing sa už pred bezmála dvoma mesiacmi prezentovala ako súčasť tímu Nasira Mazhara na londýnskom týždni módy. K spolupráci s tvorcom módy ovplyvnenej street-styleom sa pritom vrátila po pár rokoch. Prvýkrát totiž u neho pôsobila na stáži v prvom ročníku školy. „Boli sme tam aj s kamarátkou, ktorá v tíme zostala. Prišla ma navštíviť na Slovensko a povedala, že niekoho potrebujú. Tak som sa rozhodla vrátiť. Kedysi totiž robil Nasir len klobúky, ale po rokoch sa posunul a robí regulérne dámske a pánske kolekcie. Nebolo lepšieho dôvodu vrátiť sa späť,“ vysvetlila pre Pravda.sk Polakovičová.

Keďže ateliér dizajnéra s tureckým pôvodom, ktorého kreácie nosila aj Lady Gaga, je maličký, jednotliví zamestnanci pracujú takmer na všetkom spoločne. „Od strihov, skúšobných modelov až priamo po výrobu,“ vymenovala Polakovičová. Možnosť pôsobiť v móde za hranicami je pre ňu neoceniteľná skúsenosť. A nielen z tvorivého hľadiska.

Dizajnérka Inka Polakovičová pracovala pre... Foto: archív Inky Polakovičovej - foto: Marika Majorová
Inka Polakovičová Dizajnérka Inka Polakovičová pracovala pre Buffet Clothing, momentálne sa sústredila najmä na prácu v Londýne.

„Dostala som sa k materiálom, s ktorými by som doma asi nepracovala. Proces akéhosi rešeršovania, dizajnu, strihov a výroby je podobný v Londýne aj na Slovensku, ale tu doma ma nikdy netlačil termín ako fashion week. Je to kolotoč, hektický kolotoč. Kým na Slovensku sme tvorili skôr na objednávky, v Británii pripravujeme celé produkcie do obchodov a showroomov. To je hlavný rozdiel,“ vysvetlila šikovná návrhárka, ktorej kreácie pod logom Buffet Clothing nosí veľká časť bratislavskej mládeže. Keď do obchodov dorazí jesenná kolekcia Nasira Mazhara, budú ju nosiť po celom svete.

Azda niet lepšieho signálu, že slovenská móda nemusí byť obmedzená na jednu prehliadku ročne a šitie plesových rób v domácom teritóriu. A aj Slováci sa môžu merať so študentmi prestížnych odevných škôl vo svete. Kiežby ich bolo ešte viac odvážnych…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #talent #Juraj Straka #Inka Polakovičová #Maroš Baran #úspešní dizajnéri #Schiparelli #Af Vandervorst #Nasir Mazhar

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...