Patrícia Janečková: Sú krajšie baby ako som ja. Ja patrím k spevu

15-ročná operná speváčka Patrícia Janečková dostala príležitosť zaspievať si s hviezdami ako Peter Lipa, Peter Cmorik, Zdenka Predná či Zuzana Smatanová na novom vianočnom CD Priatelia Vianoc.

12.12.2013 10:00
Priatelia Vianoc, Patrícia Janečková Foto:
Patrícia Janečková.
debata

S Filipom Tůmom naspievali duet Tichá noc, svätá noc v opernom podaní. Pre Pravda.sk povedala, že ju to veľmi potešilo, lebo rada spoznáva nových ľudí a nahráva v štúdiu. Spresnila, že všetkých interpretov poznala, no doteraz nie osobne.

Známa je vďaka talentovej súťaži Talentmánia, kde sa prezentovala operným spevom. Zaujímavou informáciou v jej životopise je, že sa narodila v Nemecku, konkrétne v Bavorsku. Dlho tam však nepobudla, rodičia Slováci sa s ňou a staršou sestrou presťahovali o tri mesiace do Českej republiky, kde dostal jej otec prácu v orchestri. V Ostrave žije rodina dodnes. Do Nemecka Patrícia často cestuje na prázdniny, lebo tam žije zas jej dedko.

K opere Patrícia ďaleko nikdy nemala. Otec je hudobník, mama kedysi hrávala na husle, dedko na tubu a kontrabas. V rodine mali vždy veľkú zásobu cédečiek vážnej hudby. „Keď som bola malé zvedavé dieťa, všetko som prehrabala a našla som cédečka, ktoré ma zaujali. Priblížila som sa k hudbe a potom som sama začala spievať,“ uviedla ďalej Janečková, ktorá má tiež pocit, že opera na Slovensku nie je docenená. „Možno aj preto som tu, aby som dokázala, že by si ju ľudia mohli všímať viac.“

Príležitosť zaspievať vianočnú pieseň dostal aj...
Peter Lipa, Mirka Partlová a Peter Cmorik na...
+9Umelci spoločne zaspievali jednu z vianočných.

Za svoj najväčší úspech, ak nerátame Talentmániu, považuje Patrícia dôležité odohrané koncerty a tiež účinkovanie v divadle. Od septembra navštevuje konzervatórium v Ostrave a má pocit, že „všetko sa vyvíja dobrým smerom“. Rodičia ju ako hudobníci neodrádzajú, práve naopak. „Podporujú ma, kráčam v ich šľapajách.“ Po strednej škole bude nasledovať vysoká. Patrícia už teraz uvažuje o tom, že si ju spraví ďalej, ako je Slovensko a Česko. V Nemecku? „Asi áno,“ odpovedala, hoci po nemecky sa, žiaľ, naučiť ešte nestihla. „Ale mala som šancu, keď som bola malá. Rodičia boli za a pokúšali sa so mnou komunikovať, ale ja som sa vraj vzpierala. Nechceli ma nútiť…“

Rodičia v Ostrave, dedko v Nemecku, na Slovensku zbytok maminej rodiny. Vždy, keď príde Patrícia na Slovensko, má u koho pobudnúť. Keďže je aspoň momentálne na Slovensku známejšia a úspešnejšia ako v Česku, neraz zvažovala, že by sa sem presťahovala. „Priznám sa, že Bratislavu mám veľmi rada.“

A či ju neláka iná kariéra? Robiť modelku, precestovať svet… „Každá mladá baba chce byť modelkou, cestovať a fotiť. Aj ja som mala také obdobie a bolo to prednedávnom (smiech), ale viem, že by mi to u rodičov neprešlo. Na svete sú aj krajšie baby ako som ja. Ony sú modelky a ja patrím k tomu spevu,“ zhodnotila ďalej mladá speváčka.

Vianoce strávi tradične – doma s rodičmi a so sestrou. Darčeky vraj budú len symbolické, nič extra. V detstve verila podobne ako väčšina detí „na Ježiška“ a každú noc sa chodila dívať na oblohu, či už neprichádza. K zime však nemá špeciálny vzťah. „Páči sa mi, len keď je sneh a sú Vianoce. Inak preferujem leto,“ uzavrela Patrícia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Priatelia Vianoc #Patrícia Janečková

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...