Ivana Jankovičová: Mám toľko nápadov, že niektoré sa nedostanú ani na papier

Podľa výtvarníčky Ivany Jankovičovej musí byť človek veľké dieťa, aby mohol tvoriť, šiť a vyrábať hračky.

30.10.2013 10:00
debata
Ivana Jankovičová. Foto: Maria Pavlusik
Ivana Jankovičová Ivana Jankovičová.

„Niekedy mám pocit, že som ním ani neprestala byť. Moje krásne detstvo vo mne zanechalo hlbokú stopu, čo sa neprehliadnuteľne odráža v mojej tvorbe,“ tvrdí.

Mali ste niekedy sklony šiť to, s čím ste sa najradšej hrávali v detstve vy? Teda, či ste trošku sentimentálna…
Nikdy som nemala veľa hračiek, preto som si vyrábala vlastné. Dodnes si pamätám na môj domček pre bábiky. Mal tri poschodia a bol zariadený len bežnými vecami z domácnosti, ktoré evokovali tie ozajstné. Nábytok zo škatuliek, šaty, koberčeky a periny z kúskov látok, taburetka z krému, všetko dotvorené podľa vlastnej fantázie. Keby som mohla, vrátila by som sa späť v čase, aspoň na chvíľku – pohrať sa.

Máte dve deti. Pomáhajú vám lepšie porozumieť tomu, s čím sa dnešné deti najradšej zahrajú?
Dnešný svet je zaplavený nezmyselnými hračkami, deti sa s nimi nevedia zahrať a nedokážu si k nim vytvoriť vzťah. Ja tvorím s láskou a do každej jednej vecičky sa snažím vdýchnuť dušu, príbeh a zaujať zákazníka osobitým štýlom a rukopisom.

Šatôčky z dielne Ivany Jankovičovej.
Šatôčky z dielne Ivany Jankovičovej.
+9Šatôčky z dielne Ivany Jankovičovej.

Bola vaša tvorba predtým, ako ste mali deti, iná ako teraz?
Počas štúdia na vysokej škole bola moja tvorba ovplyvnená moderným umením s orientáciou na figurálnu tvorbu, umeleckú grafiku a konceptuálne umenie. Potom prišlo „materské“ obdobie, ktoré ma prenieslo späť do mojich detských čias a inšpirovalo k tvoreniu hračiek, šiat a občas aj k ilustrovaniu, aj keď zatiaľ len pre seba.

Okrem hračiek šijete aj dekorácie, oblečenie, tvoríte brošne. Čo z toho najradšej?
Musím sa priznať, že často tvorím podľa nálady, akú práve mám, podľa toho, aké je ročné obdobie alebo aký sen sa mi práve prisnil. Inšpirácia prichádza zo všetkých strán, preto je moja tvorba veľmi rozmanitá a len ťažko sa dá vybrať to „naj“, keďže každý jeden nápad ma svojim spôsobom posúva ďalej.

Neprenasleduje vás občas pocit, že ste už všetko vytvorili, že nič nové už nevymyslíte?
Nikdy. Mám opačný problém. Nápadov je toľko, že niektoré sa nedostanú ani na papier, nieto ešte k realizácii, čo je niekedy väčší problém ako keby nebol žiadny.

Macko z dielne Ivany Jankovičovej. Foto: Ivana Jankovičová
Macko Macko z dielne Ivany Jankovičovej.

Ako často, ak vôbec vás ešte prekvapí myšlienka, že ste vytvorili čosi také pekné, že si to jednoducho musíte nechať?
Veľmi často. Je pre mňa ťažké lúčiť sa s každou jednou vecičkou, keďže sa snažím do nich vkladať kus seba. Na druhej strane rozžiarené detské oči, spokojné mamičky a všetky pozitívne reakcie od zákazníkov toto lúčenie výrazne uľahčujú.

V rodine a okolí takej tvorivej remeselníčky musí byť asi veľa darcov. Máte aj vy svojich dodávačov materiálu, ktorý sa vám doma kopí? Kde to všetko skladujete? A čo považujete za taký asi najzaujímavejší materiál?
Najväčším darcom je pre mňa Pán Boh, ktorý ma obdaril talentom a rodinou, bez ktorej by toto všetko nebolo možné. Materiál si zháňam prevažne sama, keďže mám rada prírodné, kvalitné a originálne látky, veľakrát aj za hranicami. Mám vo svojej zbierke aj také látky, na ktoré sa zatiaľ chodím len pozerať, ale ťažko vybrať tú „naj“. Na skladovanie momentálne slúži provizórna pracovňa, ale keď budem raz „veľká“, budem mať svoj vlastný ateliér.

Niektoré výtvarníčky, resp. remeselníčky si zakladajú na tom, že každý kus je originál. Aký názor máte na to vy? Skutočne má hodnotu len to, z čoho vytvoríte len jeden kus?
Nemyslím si, že hodnota je záležitosť výhradne jedného kusu. V handmade tvorbe ide podľa mňa o to, že každý jeden výrobok je svojím spôsobom neopakovateľný originál, aj keď nesie častokrát spoločný príbeh a bolo by možno škoda vyrozprávať ho iba jednému majiteľovi.

Svoje kúsky predávate prostredníctvom online shopu Sashe, kde predáva veľa výtvarníkov – remeselníkov. Veľmi dôležité pri takomto predaji je hodnotenie zákazníkov. Za negatívnu kritiku sa asi draho „platí“. Akú máte skúsenosť so slovenskými zákazníkmi vy? Pochvália?
Slovenský zákazník je špecifický a vie sa veľmi dobre orientovať na trhu, takže zaujať ho je niekedy náročné. Dôležité je ponúknuť kvalitný produkt, s ktorým sa dokáže stotožniť, ktorý má svoj rukopis a dovoľuje budúcemu majiteľovi odlíšiť sa. A toho sa snažím vo svojej tvorbe držať aj ja. Určite dokáže pochváliť, čo je veľkou inšpiráciou do ďalšej práce.

Keď som si tak prezerala vašu tvorbu, napadlo mi, že asi najviac upúta ženy a deti… Tvoríte pre ne?
Priznávam, že moja tvorba je určená najmä pre deti a ženy, ale stretávam sa s tým, že aj muži príležitostne nakupujú darčeky pre svoje polovičky a detičky, takže repertoár zákazníkov je naozaj pestrý.

Povedzte nám niečo o svojom živote, keď netvoríte. Čo robíte, čo máte rada, čím žijete?
Každú voľnú chvíľu sa snažím venovať predovšetkým svojej rodine, prechádzkam v prírode a rada relaxujem v našej okrasnej záhrade, v ktorej tiež rada „tvorím“. Mojou záľubou je pečenie originálnych tort, kde sa taktiež snažím vniesť kúsok môjho umeleckého sveta. Milujem módu a stále snívam.

Ivana Jankovičová s rodinkou. Foto: Maria Pavlusik
Ivana Jankovičová Ivana Jankovičová s rodinkou.

Ivana Jankovičová

(31) vyštudovala pedagogiku výtvarného umenia na Trnavskej Univerzite pod vedením Blažeja Baláža. Jej cieľom je vybudovať značku babioles s rozpoznateľným rukopisom a snom ilustrovať knihu. Je šťastne vydatá a má dve utešené deti. Jej výrobky možno nájsť na: www.sashe.sk/babioles

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bábika #moderné umenie #hračka #detské časy #ilustrovanie #brošňa

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...