Pozor na nebezpečnú kozmetiku - mydlo na ruky známej značky, dezodorant pre mužov aj krémy na tvár

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov.

08.06.2023 14:10
debata

Do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Taliansku, vo Švédsku a Rumunsku. Výrobky sa môžu vyskytovať aj v Slovenskej republike.

Zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional obsahovali tekuté mydlo na ruky Palmolive Hygiene-Plus, parfumovaná voda pre ženy Sexy Dentelle, krém na tvár Revitalift trattamento ricco notte, toaletná voda pre mužov Entice Play, dezodorant CK free for men, hydratačný krém Crema idratante colorata BB naturale tutti i tipi di pelle a parfum Bella Gente.

Nahlásená bola aj toaletná voda pre mužov The winner, tekuté mydlo Malizia sapone liquido, toaletná voda pre mužov Arrivederci pour homme, parfum Golden Concentrated Perfume, pena na holenie Palmolive men a parfumovaná voda Rose Alice. ÚVZ varuje tiež pred parfumom Bahrain Pearl concentrated perfume, Tierra del fuego a Miss sensible, parfumom pre ženy Acqua mia donna, 1999 women a Fine gold 999,9.

V krémoch na zosvetlenie pokožky Orbi 20 Anti marks cream a Orbi 20 Whitening cream našli ortuť. „Ortuť sa hromadí v ľudskom organizme a môže spôsobiť poškodenie nervového systému,“ upozornil ÚVZ.

Ľudia by taktiež nemali používať krém na zosvetlenie pokožky Monobenzone cream U.S.P. 20 percent, ktorý obsahuje látky – hydroquinone a kyselinu salicylovú. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

debata chyba
Viac na túto tému: #nebezpečná kozmetika

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...