Štylistka Vrábelová radí: Toto sú módne trendy jesene 2020

Čo sa nosí a ktorý kúsok je vhodné zo šatníka nadobro vyhodiť? Otázkou prichádzajúcej jesene je aj správny výber make-upu, účesu či farieb oblečenia. O módnych trendoch tohtoročnej novej sezóny hovorí v rozhovore pre Pravdu fashion a colour stylistka Alexandra Vrábelová.

17.09.2020 15:00
debata
Profi rady: Popredná slovenská štylistka... Foto: Erika Biskupovičová
alexandra vrábelová, štylistka, portrét, Profi rady: Popredná slovenská štylistka Alexandra Vrábelová radí ženám ako si vyberať oblečenie, make-up a ako sa farebne zladiť.

Počasie postupne hlási jeseň. Prvá otázka súvisí s trendami v obliekaní pre ženy na jeseň tohto roka. Aké sú z vášho pohľadu?

Trendy pre ženy budú v túto jeseň jednoznačne pestré. Módne domy avizujú trendy ako trblietavé materiály, flitre, tartan, šachovnicový vzor, ale vracajú sa aj trendy ako brošne v tvare mašlí, perly, či leopardí vzor. Objavujú sa opäť strapce, najmä na sukniach. Z doplnkov to budú mikrokabelky, resp. náhrdelníky v tvare minikabeliek. Na nohách sa budú nosiť tzv. equesterian boots, čiže jazdecké čižmy a tento štýl sa pretaví aj do kabátikov. Na jeseň budú dominovať aj výrazné voľné plášte a pončá.

Ktoré farby a prečo by mali dominovať dámskemu šatníku a ktoré by sme v používaní v nadchádzajúcej sezóne mali obmedziť?

Dámam určite odporúčam, aby si vyskladali základ šatníka z neutrálov, to znamená z bielej, hnedej, čiernej, tmavomodrej alebo sivej farby. A to podľa toho, ktorý z týchto neutrálov im najviac pasuje podľa farebného typu. Zimnému typu – tmavovláskam s bledou pleťou pristane čierna farba v kombinácii s bielou. Jesennému typu s opálenou pokožkou a rusovláskam pasujú odtiene hnedej a blondínky s chladným typom pokožky môžu siahnuť po sivej farbe alebo tmavomodrej farbe. Farbou roka je však klasická modrá a môžete si o nej prečítať aj v mojom článku na blogu na mojej stránke www.stylistka.sk. In bude aj červená farba a tiež a ružová s leskom, napríklad na saténových blúzkach alebo šatoch. A vraví sa, že novou čiernou bude strieborná. Objavuje sa tiež takzvaný colorblocking, čiže monochromatický outfit, čiže celé oblečenie vyskladané z jednej farby, alebo dve výrazné farby v outfite na veľkých plochách. Viacero výrazných farieb v outfite však pristane málokomu.

S celkovou vizážou súvisí aj vhodne vybraný make-up. Sú v tomto smere nové jesenné trendy, o ktorých by bolo dobre vedieť?

V make-upe sa drží trend nude líčenia, ale oproti nenápadnému make-upu dominuje aj „vamp look“ s vínovočervenými perami a čiernymi tieňmi. Vracia sa vzhľad 60-tych rokov s výraznou očnou linkou. Novinkou je napríklad farebná očná linka alebo neónové očné tiene. Tiež sa vyskytuje kombinácia pastelových farieb tieňov s rúžom telovej farby.

Ako je to pri účesoch?

V účesoch sa tento rok nosí postupne zostrihaná ofinka ako zo 70-tych rokov. Z modernejších strihov kraľuje asymetrický lob (dlhší bob) a dĺžka vlasov končiaca približne v oblasti brady. Nosiť sa bude aj strapatý účes, takzvaný shag.

Práca so ženami: Profesionálna štylistka... Foto: František Bodnár
alexandra vrábelová, štylistka, revízia šatníka, Práca so ženami: Profesionálna štylistka vysvetľuje ženám, ktoré farebné trendy sa hodia k ich typu pokožky, účesu, ale i osobnosti.

Teraz trošku všeobecne. Často radíte ženám, čo si obliecť a čo nie. Keby sme mohli povedať, aké druhy oblečenie sa hodia na tú ktorú postavu.

Je to dosť široká otázka, ale spomeniem aspoň nejaké univerzálne strihy, ktoré pristanú väčšine typov postáv. Sú to áčkové strihy sukní, polkruhové sukne, trenčkoty, saká. Mne osobne sa páči ženská silueta, zvýraznenie pásu. To pristane každému typu postavy okrem jablka. Dôležité je myslieť aj na správne dĺžky a proporcie. Niekedy aj nevhodná dĺžka rukáva vie pokaziť dojem z celého outfitu. Ak si napríklad žena so širšími bokmi zvolí dlhé a široké rukávy, pridá si tým opticky ďalší objem v oblasti bokov. Z výstrihov je najlichotivejší véčkový výstrih. Ženy by sa mali vyhnúť midi dĺžkam sukní a nohavíc a príliš oversized strihom, ktoré deformujú postavu.

Večnou otázkou je kombinácia farieb. Výber farieb oblečenia, módnych doplnkov súvisí s aktuálnou módnou vlnou, ale aj osobnosťou človeka. Ktoré farby, resp. módne doplnky sa hodia k temperamentným dámam a ktoré viac k nenápadným ženám?

Temperamentné dámy väčšinou volia výraznejšie farby a statement bižutériu a viac experimentujú s kontrastami. Takže často volia červenú, čiernu a iné výrazné farby. Niekedy sa to prejaví aj v štýle, obyčajne je to rockový štýl, alebo sa nájdu v glamorous štýle, jeho predstaviteľka je napríklad Jennifer Lopez. Ale nie je to pravidlo. Výber farieb je vhodné zosúladiť aj s farebnosťou danej dámy. Blondínka by mala napríklad ubrať z čiernej farby a vyhnúť sa čierno-bielym kombináciám. Tmavovláskam sa hodia kontrastné farby viac, ale keď ide o nenápadnejšiu osobnosť, dobrou voľbou môže byť pasívnejšia modrá farba v kombinácii s bielou. Pre jemné dámy sa hodia tlmenejšie a pastelovejšie farby a decentná bižutéria a často sa im páči klasický štýl alebo lady štýl, ako má napr. Kate Middleton.

Z času na čas si treba urobiť revíziu šatníka. Ktorých kúskov oblečenia by sme sa mali nadobro vzdať a čo odporúčate ženám, ktoré si chcú obnoviť šatník?

Do šatníka nepatria veci, ktoré nám nesedia, teda sú už malé, úzke, zvýrazňujú nedokonalosti postavy, alebo naopak sú priveľké. Tie, ktoré nepristanú nášmu typu postavy, sú zlej kvality, poškodené, zožmolkované, alebo sme ich už nemali približne dva roky oblečené. Netreba si nechávať veci len kvôli spomienkam, ak ich nenosíme, je dobré darovať ich kamarátke alebo do swapu, a keď sú poškodené, vyhodiť. Ak si chce žena obnoviť šatník, je dobré investovať do nadčasových kúskov a dobre kombinovateľných – kvalitné sako, dobre sediace džínsy, šaty v neutrálnej farbe, nie nutne čiernej. Odporúčam investovať aj do doplnkov, farebná kabelka alebo šatka nestojí veľa a pekne vám oživí aj outfit poskladaný z neutrálov. Často chodievam za klientkami priamo domov a robím revíziu šatníka. To znamená, že si prejdeme jednotlivé kúsky, ktoré má klientka v šatníku, vyradíme nevhodné a z ostávajúcich vytvoríme nositeľné kombinácie. Taktiež si spravíme zoznam vecí, ktoré v šatníku chýbajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #módne trendy #účes #trend jesene #odev #make-up #Alexandra Vrábelová

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...