Odborníčka radí, ako mať nohy v bavlnke

Popraskaná pokožka, odrastené nechty či, nebodaj, plesne. Stav našich chodidiel môže byť po lete v katastrofálnom stave. Ako sa treba v tomto období starať o chodidlá prezrádza v rozhovore pre Pravdu prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti, o. z. a pedikérka z Centra pedikúry Ing. Milada Nádašiová.

08.07.2020 16:00
nohy, chodidlá, pedikúra, Foto:
Odborníčky na pedikúru odporúčajú aj doma robiť pravidelné kúpele nôh.
debata

S príchodom leta si viac odhaľujeme chodidlá, ukazujeme nechty, päty a celkový stav našej pokožky. Ako si máme ošetrovať nohy počas leta?

Leto je časom, na ktorý sa nohy pripravujú celý rok. Sú šťastlivci, ktorým stačí prísť v máji na pedikúru, kedy im ošetríme jemnú pokožku, ostriháme, upravíme a nalakujeme nechty a nôžky sú ako z magazínu. Veľká časť našich klientov ale trpí rôznorodými problémami s nohami. Tieto problémy je nutné riešiť počas celého roka. Pravidelná profesionálna starostlivosť je nutná. Zhrubnutá koža na chodidlách, mykotické nechty, kurie oká alebo zarastené nechty sa jednou návštevou odborného pedikéra nevyriešia. Bez pravidelnej starostlivosti počas celého roka nebudú mať títo klienti pekné nohy v šľapkách.

Ako má teda vyzerať základná starostlivosť o chodidlá?

Okrem pravidelných návštev pedikúry je nutné sa o pokožku chodidiel pravidelne strať. Jeden až dvakrát do týždňa doprajte svojim nohám krátky peeling. Denne si nohy natierajte krémom. Čím zložitejšie problémy nôh, tým špecializovanejšie krémy potrebujeme. Nechty si nestrihajte do oblúka, ak neviete ako presne, radšej túto časť ošetrenia nechajte na odborného pedikéra, pričom pomoc môžete nájsť aj na našej webovej stránke centrumpedikury.sk.

Aké druhy pedikúry poznáme a prečo je dobré, ak si ju necháme spraviť u odborníkov?

Pedikúra sa delí na suchú – prístrojovú (tiež nazývaná ako medicinálna); mokrú – skalpelovú a kombinovanú. Okrem týchto základných druhov existuje veľa odnoží pedikúry. Najobľúbenejším doplnkovým variantom pedikúry počas leta je wellness pedikúra. V tomto prípade si chodidlá rozmaznávame maskami a peelingami. Ide o oddychový typ pedikúry, pri ktorom sa neriešia žiadne závažné problémy chodidiel, ale chodidlá sa iba rozmaznávajú.

Aké najčastejšie problémy trápia ženy v súvislosti s kvalitou pokožky či nechtov chodidiel?

Počas leta sa ukáže celoročná starostlivosť o chodidlá. Ženy trápia najmä ragády – praskliny v pokožke, zhrubnuté časti pokožky okolo piat a tiež na palcoch nôh. Žiaľ, veľmi často tiež mykózy – plesne a zarastené nechty. Toto však nie je výsostná dominanta len žien, ale aj mužov. Ale cez leto chce mať každá žena nohy ako zo škatuľky. Nechty nalakované a pokožku hodvábnu.

Prečo si chodidlá vyžadujú osobitnú starostlivosť a prečo je starostlivosť o chodidlá podceňovaná?

Počas celého roka je noha uväznená v topánke. Vtedy nemusí byť výrazne ošetrovaná. Ak nebolí, je to ako s neoholenými nohami. Čo oči nevidia, to srdce nebolí. Ak nohy bolia, či už z dôvodu prasknutia kože, prítomnosti bolestivého kurieho oka, či zarasteného nechtu, to už sú dôvody na pravidelnú starostlivosť. Konečne sme dosiahli stav, kedy sa množstvo klientov trpiacich záparkami v medziprstí, či mykózami nechtov alebo celej pokožky chodidiel, začali o tematiku zaujímať a spolupráca pedikér – dermatológ (kožný lekár) sa ukazuje ako veľmi silná a správna. Ľudia viac ukazujú nohy v lete, a to je motivácia na riešenie problémov už v období pred otvorením topánky.

Z čoho pozostáva samotné ošetrenie?

Ošetrenie prebieha nasledovne: dezinfekcia chodidiel pred samotným začatím práce. Ak sú na nechtoch zvyšky laku, odlakujeme ich. Potom ošetríme kožtičky okolo nechtov a nechtové valy. Ostriháme a pilníkujeme hrany nechtov z dĺžky, kde dávame nechtom správny tvar. Odstránime nános keratózy (zhrubnutej, prebytočnej časti odlupujúcej sa pokožky), pokožku finálne zahladíme. Nohám môžeme dopriať kúpeľ a peeling a potom nechty nalakujeme. Dnes však klientky preferujú aplikáciu gélových lakov (gél lakov). Pri odchode z pedikérskeho salóna netreba čakať na vyschnutie. Estetické gél lakovanie udržiava lesk až do nasledujúcej návštevy. Keďže nechty odrastajú, klientky by mali ideálne chodiť počas leta v trojtýždňových alebo štvortýždňových intervaloch na pedikúru, kedy nechty opätovne aj lakujeme, aby nebolo vidieť odrasty. Pedikúra je ukončená vždy dezinfekciou a následným ošetrením pokožky krémom alebo dnes veľmi populárnymi penami, ktoré nie sú veľmi mastné.

Na čo si treba dať pri pedikúre pozor?

Na hygienu. Hygiena je jedna z najdôležitejších aspektov. Ak sa vám nepáči poriadok alebo ste si nie istý či pedikérka pracuje „čisto“, radšej utečte hneď od dverí. Odbornosť pedikéra bežný klient nemá možnosť ohodnotiť na pohľad. Základným pravidlom sú dobré referencie. Zľava nie je dôležitým kritériom výberu. Ak má klient problém s nohami, teda nepotrebuje len estetické ošetrenie chodidiel je nutné vedieť, že pedikér musí byť odborník. Dnes sa formuje skupina veľmi zaujímavých odborných pedikérov, ktorí skutočne spolupracujú s lekármi a dokážu byť nápomocní pri liečebnom procese. Pravidelné ošetrenie postavené na odbornej pedikúre je v tomto prípade nutnosťou.

Sú aj prípady, kedy lekár neodporučí pacientovi pedikúru?

Žiaľ, viem aj prečo lekári často povedia pacientom, že nechoďte na pedikúru, alebo im zakazujú pedikúru. Nedostatočná hygiena poskytovania týchto služieb v minulosti viedla k rozširovaniu mnohých prenosných ochorení. Napríklad v podobe bradavíc alebo plesní na nechtoch či koži. Dnes je situácia diametrálne odlišná. Každý pedikér, bez ohľadu na to, či robí estetickú lebo zdravotnú (podpora liečivého procesu v spolupráci s lekármi) pedikúru musí po klientovi dokonale vydezinfikovať celú pracovnú miestnosť a používané nástroje sú vždy vysterilizované. Profesionálna dezinfekcia je samozrejmosťou. Mnohé pracovne pedikérov dnes pripomínajú zubné ambulancie s hygienickým štandardom v nich.

Na čo by sme si mali dať pozor pri domácej pedikúre a ako ju správne robiť?

Nestrihajte si kožu na chodidlách – zhrubnutá koža sa vytvára ako ochrana chodidla pred tlakom, čím viac odstrihnete alebo odrežete, tým rýchlejšie sa vytvorí. Kožu na chodidlách si ošetrite pilníkom na chodidlá. Robte si pravidelne peeling a používajte denne krémy na nohy, ktoré sú určené pre váš typ pokožky. S výberom vám pomôže odborník – pedikér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #nechty #peeling #pedikúra #Milada Nádašiová

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...