Nevyhnete sa domácemu farbeniu vlasov? Máme pre vás cenné tipy!

Majitelia kaderníckych salónov či hair-štylisti už roky varujú pred domácim farbením vlasov.

02.04.2020 09:00
debata
Domáce farbenie vlasov? V izolácii dnešných dní... Foto: L´Oreál Professionnel
Domáce farbenie vlasov? V izolácii dnešných dní sa mu asi nevyhnete. Domáce farbenie vlasov? V izolácii dnešných dní sa mu asi nevyhnete.

Samozrejme, je v tom aj trošku osobného prospechárstva. Dôvodom predsa je, aby sa ženy zverili do ich rúk. Ale je to pochopiteľné.

Výsledok farbenia vlasov pod rukami odborníka a s domácimi produktmi dokáže byť diametrálne odlišný. Navyše netreba zabúdať na starostlivosť a ošetrenie vlasov, ktoré môže proces farbenia vysušiť, polámať a poškodiť. V kaderníctve sa zvyčajne dbá na dokonalý servis. Od farbenia cez strih až po ošetrujúce kúry.

Lenže, čo robiť, ak ste sa ocitli v situácii, že sa do kaderníctva skrátka nedostanete? Áno, v takej sa práve mnoho žien nachádza. A boj s odrastenými korienkami, sivými vlasmi či stratou intenzity farby vo vlasoch je veľmi aktuálnou záležitosťou. Nič sa nedá robiť, domáce farbenie je skrátka pre niektoré z vás nutnosť. Skúste ho však absolvovať čo najšetrnejšie.

1. Správny odtieň

Docieliť odtieň ako od kaderníckeho majstra sa vám asi s farbami na vlasy z drogérie nepodarí. Pri opatrnosti a dôslednosti sa však dokážete priblížiť vysnívanému tónu. Pri výbere farby neberte do úvahy farbu vlasov na modelke na obale. Kvalita vlasov je u každej ženy iná, odlišné sú aj naturálne odtiene vlasov, od ktorých sa potom odvíja, ako farba „chytí“. Viac vám napovie škála podoby farby (zvyčajne umiestnená na boku obalu). Podľa nej zistíte, kam by ste sa mohli s vašou vlastnou farbou vlasov priblížiť. Napriek tomu, že výrobcovia farieb stále viac operujú so slovom šetrné k vlasom, farby na domáce farbenie sú často omnoho agresívnejšie než tie, ktorých sa dočkáte v kaderníctve. To sa podpisuje aj na intenzite odtieňu. Tmavé vo výsledky pôsobia na vlasoch ešte tmavšie, svetlé naopak odfarbia vlasy niekedy aj o dva až tri tóny viac. Už pri rozhodovaní, ktorý odtieň si vybrať, by ste na to mali myslieť. A vybrať si odtieň o tón či dva jemnejší než zamýšľate mať na svojich kaderiach.

2. Myslite na kvalitu vlasov

Textúra a kvalita vlasu sa často premieta do finálu farebného tónu. Hrubé, nepoddajné vlasy, kučeravé a zvlnené kadere sajú farbu rýchlejšie a vo výsledky pôsobí tón chladnejšie. Výsledkom môže byť akoby popolavý nádych, čo sa málokomu z nás pozdáva. Naopak pri jemných vlasoch sa veľmi často stáva, že farba chytí do medených, oranžových alebo červených podtónov. Myslite na to a ak máte jemné vlasy, vyberajte skôr chladnejšie farebné tóny. Pri hrubých a nepoddajných vlasoch práve naopak, siahnite po tónoch z palety teplých farebných odtieňov.

3. Správna aplikácia

Je celkom iné, ak vám vlasy farby rokmi vytrénovaný a zbehlý odborník. Keď už to musíte absolvovať sama, prípadne napríklad s dcérou, alebo manželom, nezabúdajte! Dôležitý je dostatok farby, pre istotu si vždy kúpte dve škatuľky žiadaného odtieňa. Pri farbení postupujte „organizovane“. Aj odborníci radia rozdeliť si vlasy najprv stredovou cestičkou až po zátylok na dve polovice. Následne tieto dve polovice ešte rozdeliť na časť cez líniu ucha na prednú a zadnú časť. Pomôžu sponky, ktorými vlasy fixujete. Snažte sa postupovať dôsledne, ale rýchlo, aby ste nemali farbu na jednej časti vlasov výrazne dlhšie ako na inej. Riaďte sa postupom. Neskracujte, ani nepredlžujte odporúčaný čas pôsobenia farby. Vlasy s nanesenou farbou nechajte sčesané smerom dozadu a nadol! Nevypínajte ich do copu, riskujete, že farba nebude rovnomerná.

4. Ošetrenie

Nikdy nezabudnite použiť kúru, ktorá je súčasťou balenia farieb. Cesta je tiež, ak na vlasy pridáte vlastný kondicionér. Bez použitia ošetrujúceho prípravku sa povrch vlasu neuzatvorí dôkladne a farba môže stále pôsobiť. Výsledný odtieň po vysušení vlasov potom môže byť tmavší než ste si želali. Neriskujte to. Pokiaľ je to možné, ošetrujúcu starostlivosť z balíčka farby používajte na vlasy počas ďalších dvoch umytí. Následne nahraďte maskou alebo ošetrujúcou kúrou na farbené vlasy.

Náš tip: Na trhu už nájdete aj stopercentné prírodné rastlinné farby na domáce farbenie. Nie sú síce zárukou, že dosiahnete úplne želaný odtieň, ich podoba sa odvíja od typov vlasov a na každej hrive pôsobia trošku inak. Vlasy však nezaťažia tak ako farby s obsahom chemikálií. Za experiment to určite stojí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #triky #doma #farbenie #karanténa

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...