Ikonické šaty princeznej Diany, v ktorých tancovala s Travoltom, sa vydražili za vyše 300 000

V roku 1985 sa princezná Diana zúčastnila gala podujatia v Bielom dome vo Washingtone, počas ktorého mala na sebe krásnu róbu z dielne návrhára Victora Edelsteina.

12.12.2019 11:00
John Travolta a princezná Diana Foto:
John Travolta a princezná Diana na zábere z roku 1985.
debata

Išlo o zamatové šaty v modrej farbe, ktoré mala na sebe aj počas tanca s hercom Johnom Travoltom. Práve táto fotografia dvojice na tanečnom parkete obletela celý svet a Dianine šaty sa stali ikonickými.

Na vintage kúsky sa špecializujúci aukčný dom Kerry Taylor Auctions v Londýne ponúkol Dianine šaty do dražby v pondelok, 9. decembra. Ako informuje „Daily Mail“, o šaty neprejavil nikto záujem ani za sumu 200 000 libier, pritom aukčný dom očakával, že sa predajú za 350 000 libier. Až následne o ne prejavila záujem britská inštitúcia Historic Royal Palaces a šaty kúpila za 264 000 libier (313 000 eur). Eleri Lynn, kurátorka Historic Royal Palaces pre The Daily Telegraph povedala: „Teší nás, že sme získali tento ikonický model šiat do našej kolekcie kráľovskej módy, ide o kolekciu národného aj medzinárodného významu.“

Dianine šaty z dielne návrhára Victora... Foto: Reuters
šaty, princezná Diana Dianine šaty z dielne návrhára Victora Edelsteina v dražbe aukčného domu Kerry Taylor Auctions.

Spomínaný večer v roku 1985 prežila Diana v spoločnosti niekdajšieho prezidenta USA, Ronalda Reagana a jeho manželky Nancy. Ako John Travolta prezradil v niekoľkých rozhovoroch, tanec s princeznou Dianou trval 15 minút. Nebola to jediná udalosť, počas ktorej mala Diana na sebe tento model z dielne Victora Edelsteina. Obliekla si ho aj počas návštevy Rakúska v roku 1986 či počas návštevy v Kráľovskej opery v Londýne v roku 1991.

Šaty už menili majiteľa niekoľkokrát. V roku 1997 ich sama Diana ponúkla do aukcie za 100 000 libier a výťažok z predaja putoval na podporu boja s AIDS. Ich majiteľka, americká podnikateľka Maureen Dunkel, ich v roku 2013 predala za 240 000 libier a ich majiteľkou sa stala istá Britka.

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #princezná Diana #Victor Edelstein

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...