Dizajnér Miro Sabo: Moje veci si zákazníčky vážia viac ako sako od Diora

Iba nedávno sme priniesli rozhovor so slovenským dizajnérom Zoltánom Tóthom, ktorého za svojho prijali aj v susednom Česku. Podobnému úspechu sa roky teší aj ďalší slovenský rodák Miro Sabo.

21.10.2019 07:00
debata
Dizajnér Miro Sabo. Foto: archív Mira Saba
Dizajnér Miro Sabo. Dizajnér Miro Sabo.

Má za sebou štúdium na UMPRUM, ale napríklad aj stáž u slávneho Rafa Simonsa, ktorý niekoľko sezón tvoril pre značku Dior. V roku 2017 ho ocenili titulom Módny dizajnér roka v rámci cien Czech Grand Design.

Vo svojich vlastných kolekciách sa často hrá s históriou, cituje ju, upravuje, prináša nové modernejšie variácie, ktoré sa hodia aj do ulíc 21. storočia. Nedávno predstavil kapsulovú kolekciu v Bratislave, ktorá vznikla špeciálne pre módnu-umeleckú platformu Virvar a pri tej príležitosti sme s ním urobili kratší rozhovor.

Pre vašu tvorbu je typické, že sa inšpirujete históriou, obraciate zrak smerom späť, v mnohých kúskoch sú jasne cítiť historizujúce vplyvy. Prečo?

Nedokážem na to celkom jasne odpovedať. Láka ma toto prostredie, zaujíma, cítim sa tam dobre. Experimentoval som sa s viacerými vecami, skúšal som street-wear, rozličné témy spracované v rámci kolekcií, ale už od puberty ma zaujímala história, paláce, šľachtické a kráľovské rody. Milujem Francúzsko a sedemnáste storočie a v jednom momente som si povedal, že by som asi mal čerpať práve tam, keď sa cítim v tejto oblasti dobre a zaujíma ma. Nemal by som sa nejako nasilu tlačiť do polohy, ktorá mi až tak nesvedčí. To by malo platiť v princípe pre každého človeka, ktorý tvorí. Hľadať samého seba a hľadať v sebe to, čo je mu vlastné a čomu rozumie.

zväčšiť Záber z kolekcie Jeseň/Zima 2019 od Mira Saba,... Foto: MBPFW
Záber z kolekcie Jeseň/Zima 2019 od Mira Saba, ktorú predstavil na pražskom týždni módy ako zatiaľ svoju poslednú ucelenú. Záber z kolekcie Jeseň/Zima 2019 od Mira Saba, ktorú predstavil na pražskom týždni módy ako zatiaľ svoju poslednú ucelenú.

Pre módu je však určite dôležité, aby držala prst na pulze doby. To sa vám zatiaľ darí. Napriek historickým prvkom sú vaše odevy súčasné a nositeľné. Ako dizajnér dosiahne takýto balans. Je na to vôbec recept, alebo to prichádza prirodzene?

Pri každom jednom modeli si uvedomujem, že netvorím historický kostým. Veci majú byť funkčné a niekto ich musí chcieť nosiť. Takže pri každej kreácii existuje akoby nejaká záklapka, hranica, keď si poviem stop a dosť, už nepokračuj do histórie, ale sprav z toho predajný produkt. Na konci dňa musí byť každý môj módny výtvor produkt.

V minikolekcii, ktorú ste nedávno predstavili v Bratislave, ste využili pri jedných šatách aj strih, ktorý ste objavili priamo v múzeu Victoria & Albert v Londýne. Bolo zložitejšia zhotoviť model podľa stáročného strihu než to je pri súčasných dizajnových odevoch?

Objavili sme strih, ktorý bol dôsledne prekreslený v mriežke. Mohli sme ten model zostrojiť akoby jedna k jednej, čo sme vlastne chceli spraviť. Ale aby sa šaty dali nosiť aj súčasnej žene, musel som urobiť niekoľko úprav. Ľudia boli v tých časoch menší, takže aj šaty či veľkosť rukávov by vyzerala v origináli inak.. Pridal som teda jeden veľký diel látky dopredu, vyúženie pása docielil pomocou pridania gumičiek, s ktorými sa v pôvodnom modeli nerátalo. Ale to sa mi práve páči – nedržať sa nejakých striktných regulí, s módou a jej tvorbou sa treba hrať.

Modelka v šatách z kapsulovej kolekcie od...
Modelka v šatách z kapsulovej kolekcie od...
+2Modelka v šatách z kapsulovej kolekcie od...

Pôsobíte v módnej brandži už nejaký ten rok. Ak sa to dá zhodnotiť, čo si myslíte o úrovni domácej, lokálnej módy. Darí sa jej?

Tvorím a žijem v Prahe, takže skôr dokážem hodnotiť českú scénu, slovenskú si netrúfam. Ale vo všeobecnosti sa mi zdá, že momentálne nastal veľký boom, na Slovensku aj v Česku, čo sa týka lokálnej módy. Je to vo vzduchu, ľudí naša práca zaujíma a vnímajú, že to nie je len horšia, menej kvalitná varianta luxusných značiek.

Čo je pre dizajnéra väčšie naplnenie sna? Ak sa jeho móda dostáva k zákazníkom napríklad v rozličných concept stores alebo ak ju môže robiť na mieru a zákazníčky si u neho podávajú kľučku v ateliéri?

Pri práci v ateliéri a na mieru je, samozrejme, viac investovaného času, energie, no zároveň tam vzniká aj nejaký osobnejší vzťah. So všetkými mojimi zákazníčkami si tykám. Už takto vzťah dostáva nový rozmer. Ak predaj prebieha v nejakých pop-upoch alebo showroomoch, zvyčajne nedochádza ku kontaktu s dizajnérom. Ale ani to nemusí byť problém. Asi najväčšie zadosťučinenie vnímam, keď moje odevy vidím oblečené na živej osobe, ktorá ich nosí cez deň či večer, do práce, alebo len tak. Zadosťučinenie prichádza, ak moje šaty vidím na niekom a zároveň cítim, že to funguje. Odev súzni s osobnosťou nositeľa a reflektuje ju.

Môže byť móda na mieru aj odpoveďou na siete fast fashion a aktuálne tak často komunikovaný problém udržateľnosti?

Jedna vec, ktorá je určite dobrá, je vzťah nositeľov k dizajnu. Pri lokálnej tvorbe mám pocit, že ak sa už takáto móda predá a potom nosí, tak sa k nej majitelia správajú opatrne, šetrnejšie. Môžem hovoriť len za seba, ale mám pocit, že všetky zákazníčky si moje veci kupujú so skutočným rešpektom. Ak sa náhodou stane, že si šaty ušpinia a riešia so mnou, ako to napraviť, cítia sa zahanbené. Mám pocit, že je to pre ne viac než sako od Diora alebo Gucci. V tomto smere je to vlastne veľmi udržateľný prístup k odevom.

Takže recept na odvrátenie ekologickej katastrofy by mal viesť cez dvorného dizajnéra, ktorý nám začne šiť na mieru?

Lokálny dizajn nie je schopný ponúknuť všetko. Stále niekto musí vyrábať topánky, špecializovať sa na pleteniny, prípadne tvoriť kúsky, pri ktorých nestačí mať šijací stroj s rovným stehom. Ale myslím si, že v mnohých veciach dokážeme konkurovať aj veľkým značkám. A otvára sa tak priestor na uvedomelejšiu ces­tu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

FW18 Lookbook with one and only @vandajanda by @ivankassa

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Sabo (@miro.sabo),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

FW18 show backstage. #show #fashionshow #backstage #czechdesigner #czechfashion #newseason @ivankassa

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Sabo (@miro.sabo),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #história #trend #udržateľnosť #Miro Sabo #lokálna móda

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...